21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegia de Apa a fost prejudiciata cu peste un miliard de lei

Regia de Apa a fost prejudiciata cu peste un miliard de lei

Hotii au facut un adevarat „hobby“ din furtul capacelor si gratarelor de scurgere. Daca in 2003, nivelul pagubelor a fost de 900 de milioane de lei, anul acesta prejudiciul depaseste deja un miliard de lei. Nenumaratele sesizari adresate Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj nu au condus pina in prezent la stoparea sau diminuarea fenomenului. Capacele sint valorificate la depozitele de fier vechi, greutatea lor variind intre 60 si 80 de kilograme.

„Pentru Regia de Apa, furtul capacelor si gratarelor de scurgere reprezinta o problema foarte mare. Doar in acest an am inlocuit:108 capace debitate din tabla de otel, 39 de gratare, 94 de ramecapace carosabile si necarosabile, 25 de rame-gratare de scurgere si 143 de dale de beton. Pentru anul in curs, cheltuielile de inlocuire si manopera de montare depasesc un miliard de lei, la aceasta suma adaugindu-se cele 900 de milioane cheltuite in 2003. Pe linga problema financiara, absenta capacelor furate genereaza infundarea retelelor de canalizare, precum si accidente. Din informatiile avute, majoritatea capacelor si gratarelor se sustrag cu ajutorul carutelor. Zonele cele mai afectate sint la periferie: Bariera Vilcii, strada Riului, pasaj Daewoo, Brestei, dar si in centrul orasului exista guri de canal descoperite. Pina in prezent, din lipsa de fonduri, am inlocuit doar 60-70% dintre acestea. Pentru ca gratarele si capacele se afla pe domeniul public, am facut nenumarate sesizari la politie si primarie“, a precizat Steliana Badescu, purtatoare de cuvint la Regia de Apa.

Politia si Regia de Apa se contrazic

Desi Steliana Badescu sustine ca s-au facut nenumarate sesizari catre Inspectoratul Judetean de Politie, purtatoarea de cuvint a IJP Dolj, Florentina Popescu, contrazice varianta Regiei de Apa: „Pina in prezent, IJP nu a primit nici macar o sesizare scrisa din partea Regiei de Apa“.

Despre aceasta situatie, care pare fara sfirsit, vicele Nedelescu a declarat: „Sintem constienti ca furtul capacelor si gratarelor de scurgere aduce prejudicii foarte mari Regiei de Apa. Pe viitor avem in vedere schimbarea capacelor cu un alt model, care sa nu mai permita sustragerea lor de catre hoti. De asemenea, consider ca politia putea sa faca mai mult pentru diminuarea acestui fenomen, care in ultima perioada a luat amploare“.

Contactat telefonic, Bita Iancu, comisar sef a IJP Dolj, a spus: „Este usor sa arunci totul pe umerii politiei. Sa nu uitam ca in judetul Dolj exista 12.000 de cazuri la 1.600 de politisti. Din cite stiu au fost intreprinse mai multe actiuni in acest sens“.

Despre actiunile intreprinse de IJP Dolj, purtatoarea de cuvint Florentina Popescu a precizat: „Pe anul 2004 s-au intreprins noua actiuni de verificare a depozitelor de fier vechi, in urma carora s-au constatat 17 infractiuni si 36 de abateri sanctionate cu amenzi contraventionale in valoare de 275 de milioane de lei. In ceea ce priveste furtul capacelor si gratarelor de scurgere, pina acum s-au finalizat cercetarile in trei dosare. In urma cercetarilor s-a propus trimiterea lor in judecata. Desi „faptasilor“ ar trebui sa le fie intocmit dosar penal, datorita prejudiciului mic adus statului, acestora le este schimbata incadrarea juridica, alegindu-se doar cu o amenda. In prezent este in lucru un alt dosar pentru furtul a 16 capace si gratare din Brazda lui Novac, prejudiciul ridicindu-se la 42 de milioane de lei“.

O parte de vina o au si agentii economici care gestioneaza depozitele de fier vechi. Acestia, din dorinta de a stringe cit mai mult fier, accepta si „componente“ care apartin domeniului public, intrind astfel sub incidenta art.13 din Ordonanta de Guvern nr.16/2001, care prevede sanctionarea cu amenda contraventionala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS