13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDezastru economic in Dolj

Dezastru economic in Dolj

• Colosii industriali sint in pragul falimentului • Statul ii mentine artificial in viata si face discriminari intre firmele de stat si cele particulare de dragul privatizarilor care intirzie sa apara

Statul isi da cu dreptul in stingul atunci cind vine vorba despre datoriile acumulate de marii contribuabili la bugetul de stat. Pentru a ascunde de ochii opiniei publice subventionarea directa sau indirecta a intreprinderilor nerentabile, Codul de Procedura Fiscala stipuleaza la articolele 11 si 11.1 din normele metodologice de aplicare ca, in cazul persoanelor fizice si juridice, datoriile acumulate de acestea sint secret fiscal. Indiferent ca firmele au capital privat sau de stat. Pe de alta parte, pe site-ul Ministerului Finantelor sint publicate regulat firmele cu datorii la bugetul de stat, lucru normal de altfel atita timp cit esalonarile si subventiile pe care le acorda guvernul acestora provin o parte si din taxele si impozitele platite de fiecare cetatean. Unde este atunci secretul fiscal?

In Dolj, statul are „copiii“ lui de suflet

Finantele doljene au recuperat din datoriile marilor contribuabili in masura posibilitatilor. Dupa somatii, popriri pe conturi, sechestre si valorificarea acestora, Finantele se vad puse in situatia de a lasa neatinse bunurile si conturile a trei societati cu mare trecere in ochii guvernului. In cazul altora insa, dezastrul este atit de mare incit nu a mai ramas aproape nimic de recuperat. SC AVIOANE SA, Uzina Mecanica Filiasi si ELECTROPUTERE Craiova sint „bijuteriile“ de care nimeni nu are voie sa se atinga. Daca acumuleaza datorii, nu pot fi executate, daca fac profit platesc impozit doar daca vrea conducerea, pentru ca sint in administrare speciala de doi ani prin ordin al Ministerului Industriei. Si aceasta in speranta ca poate odata si odata se vor privatiza. Timpul trece insa, datoriile cresc, investitori ioc.

Datorii de sute de miliarde de lei

La SC AVIOANE SA, datoriile inregistrate la 31 august depaseau 12 miliarde de lei. Societatea beneficiaza insa de prevederile HG nr. 727 si ale Ordonantei nr.126 referitoare la scutirile aplicate firmelor care se transforma in parcuri industriale. Aportul din patrimoniu adus de SC AVIOANE SA la infiintarea parcului si comenzile obtinute de la firma israeliana ELBIT mentin societatea pe linia de plutire. La rindul ei, ELECTROPUTERE are restante la buget de peste 820 de miliarde de lei si viseaza frumos ca odata si odata va intra in portofoliul celor de la GENERAL MOTORS sau SIEMENS. Pina nu de mult, a fost in administrare speciala, mai nou este in curs de privatizare, deci este intangibila. La fel stau lucrurile si la UMF Filiasi. Lucrurile se schimba insa in cazul societatilor cu capital privat. TMC Filiasi, spre exemplu, se afla in procedura de executare silita pentru datorii de 184 de miliarde de lei. Finantele au reusit sa vinda doar de doua miliarde de lei pentru ca nimeni nu se inghesuie sa cumpere utilaje cu care nu are ce face. Asa se face ca au fost gasiti cumparatori doar pentru cantina si terenul aferent si citeva bunuri imobile. Pentru a scapa de reorganizarea judiciara, conducerea societatii se prevaleaza de lege, care nu prevede un anumit cuantum pentru achitarea datoriilor, si plateste lunar anumite sume de bani. Pe de alta parte, fabrica de tractoare si utilaje agricole, SC MAT SA, cu datorii de aproape 200 de miliarde de lei, beneficiaza de inlesniri la plata pe o perioada de cinci ani . Pe lista finantelor se regasesc clienti vechi: SC EXTENSIV SRL, administrata de Vasile David, careia Primaria Calafat i-a cerut reorganizarea judiciara pentru datorii de peste 51 de miliarde de lei, si SC TUFON SA, societate listata la bursa, care, la datoriile de 137 de miliarde de lei din urma cu citeva luni, a acumulat alte sase miliarde. O decizie in privinta declansarii falimentului va fi luata de Finantele doljene dupa terminarea controlului cerut de patronul Constantin Dilgoci.

BACHUS si COMCEREAL – „copiii“ rebeli

SC BACHUS Dolj a trecut de mai multe ori prin experienta executarii silite. Finantele au vindut tot ce au apucat: butoaie, cladiri, sediile de la Calarasi, Daneti si Poiana Mare. In prezent, are datorii de sapte miliarde de lei sau cel putin asa cred Finantele bazindu-se pe declaratiile reprezentantilor societatii. Desi normal ar fi fost ca datoriile sa fie stabilite de stat pe baza documentelor contabile, acest lucru nu a fost posibil, pentru ca toate actele sint la procurori. COMCEREAL a fost pina in 2003 in reorganizare judiciara. In prezent, se afla in executare silita si are datorii de peste 66 de miliarde de lei. In iunie anul acesta, societatea a pierdut inlesnirea la plata oferita de stat pentru ca nu a respectat la un moment dat graficul de plati. Bunurile urmeaza sa fie evaluate si scoase la vinzare. Si o veste buna insa. De anul viitor, Finantele doljene se vor „imbogati“ cu un nou mare contribuabil. Complexul Energetic Craiova va trece in administrarea DGFP Dolj, incepind cu

1 ianuarie 2005, data pina la care ar trebui sa se cunoasca deja consultantul in vederea privatizarii. Aceasta este ceea ce a mai ramas din „marile“ societati doljene care cocheteaza mai mult cu falimentul decit cu rentabilitatea. Chiar daca acum le poti numara pe degete, in curind s-ar putea sa dispara definitiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS