10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePaznicii si bodyguarzii, trimisi la scolarizare

Paznicii si bodyguarzii, trimisi la scolarizare

Legea nr. 333/2003, privind paza bunurilor si persoanelor, a fost intregita de curind prin Hotarirea de Guvern nr.1010/2004, care detaliaza anumite aspecte privind activitatea de paza.

Una dintre noutatile mentionate in acest recent act normativ se refera la pregatirea si atestarea tuturor angajatilor firmelor de paza si protectie.

Nimeni nu mai poate fi angajat ca paznic sau bodyguard decit daca are atestat, obtinut dupa 45 de zile de scolarizare, in urma unui examen prin care sint testate cunostintele juridice si de autoaparare, dar si modul in care angajatul unei firme de paza trebuie sa se adreseze cetatenilor in timpul programului. O alta noutate a hotaririi de guvern se refera la uniformele pe care vor fi obligati sa le poarte angajatii cu atributii de paza. Astfel, pentru a nu mai fi confundati cu jandarmii sau politistii, agentii de paza va trebui sa aiba uniforme de culoare grena, lenjerie bej si pantofi sau bocanci negri, iar fortele de interventie vor fi echipate cu combinezoane maro deschis.

Noile uniforme, precum si siglele firmelor de paza trebuie sa fie inregistrate la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, ca o conditie obligatorie pentru emiterea atestatului catre societatile de paza si protectie. Actul normativ lasa, totusi, o perioada de gratie de trei ani unitatilor din acest domeniu pentru a se pune la punct cu noul echipament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS