15.6 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa IAS Craiova, jaf cu acte in regula!

La IAS Craiova, jaf cu acte in regula!

Despre pasivitatea organelor de cercetare penala care au asistat la jecmaneala postdecembrista a averii statului din domeniul agricol ziarul nostru a mai scris. Fostul IAS Craiova nu putea sa faca exceptie de la regula instaurata de democratie, conform careia hotul neprins e negustor cinstit. In momentul in care s-a dat liber la furat cu acte, pe poarta IAS-ului au inceput sa dispara tot ceea ceea ce se agonisise in zeci de ani. De la unitatea la care actionar majoritar era statul au disparut cladirile cu pamint cu tot, la preturi foarte mici. Daca in urma cu un an pretul unui metru patrat de teren in zona Daewoo a Craiovei, unde este situat fostul IAS, era de 10-12 euro, conducerea unitatii l-a dat cu cel mult 16.230 de lei, iar uneori degeaba. Contabilul-sef al IAS Craiova, Traian Bulata, a fost mai ocupat cu achizitionarea tractoarelor pentru el, la pret de fier vechi, decit cu evidenta averii statului.

Contabilul-sef Bulata si-a revenit subit dintr-o boala psihica atunci cind a aflat ca a cistigat procesul

In 1999, Traian Bulata era contabil-sef la SC AGROIND Craiova (fost IAS). Pentru abateri disciplinare, i s-a desfacut contractul individual de munca, cu articolul 130, alineatul 1, litera „i“, din vechiul Cod al Muncii. In timp ce avea desfacut disciplinar contractul de munca, a depus la Casa Judeteana de Pensii Dolj dosar de pensionare pentru invaliditate de gradul ll, dosar in baza caruia s-a emis decizia de pensionare pentru pierderea capacitatii de munca, incepind cu 01.11.1999.

Diagnosticul clinic pe care l-a stabilit comisia de specialitate a fost „tulburare de personalitate modificata organic cu elemente paranoice si decompensare. Depresiv anxioase si diagnosticul functional sindrom piramidal sechelar sting. Deficienta globala accentuata“. O data cu depunerea dosarului de pensie de invaliditate, Bulata a contestat in instanta decizia de desfacere a contractului de munca pentru abateri disciplinare. A cistigat procesul cu unitatea la care a lucrat si a obtinut o decizie a Tribunalului Dolj, prin care SC AGROIND Craiova era obligata sa-l reincadreze in vechiul loc de munca si sa-i plateasca drepturile banesti cuvenite pe perioada cit avusese contractul de munca desfacut.

Dupa 29 de zile de la obtinerea deciziei Tribunalului Dolj, prin care obtine reincadrarea in vechiul loc de munca, Comisia de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca a constatat ca Traian Bulata s-a insanatosit si dispune retragerea gradului de invaliditate incepind cu 1 iunie 2000. In baza unui referat al Biroului juridic contencios al Casei de Pensii Dolj, Bulata a returnat valoarea pensiilor de invaliditate incasate in cele sapte luni cit a fost bolnav si s-a reincadrat la IAS, incasind valoarea salariilor de director economic pe cele sapte luni cit a lipsit. Fiind contabil de meserie, Bulata si-a dat seama ca salariul de director este mai mare decit pensia de invaliditate.

Returnarile catre Casa de Pensii se fac doar in cazul in care se constata ca pensionarul a incasat drepturi necuvenite. Or, Bulata a fost bolnav cu acte in regula si pentru acea perioada a incasat drepturi cuvenite. Returnarea nu poate fi justificata de boala in remisie a lui Bulata. Daca pierdea procesul cu unitatea la care a fost angajat, Bulata raminea cu pensia de invaliditate, dar, daca tot a cistigat, a uzat de sentinta judecatoreasca. Anormala este decizia Casei de Pensii, care a acceptat returnarea unei pensii de invaliditate doar pentru ca asa a hotarit fostul bolnav. In acest caz, ar fi fost normal ca fostul bolnav Bulata sa decida doar asupra unei eventuale donatii catre Casa de Pensii si sa-si faca reincadrarea pe vechea functie detinuta la IAS a doua zi dupa pierderea gradului de invaliditate si nu de la data de la care i s-a desfacut disciplinar contractul de munca.

Rasplata sau ironie?

Reintors la vechiul loc de munca, s-a apucat de treaba si a inceput sa achizitioneze la preturi derizorii piese din utilaje dezmembrate, pentru a construi tractoare la preturi care ar fi sfidat fabricile de profil. Asa cum reiese din doua facturi emise pe numele sau de firma la care lucra ca director economic, a caror valoare nu depaseste zece milioane de lei in 2002, a asamblat un tractor pentru 750.000 de lei, cu tot cu cabina.

Pentru neplata datoriilor la diferite bugete, institutiile creditoare au inceput sa puna sechestru pe bunurile IAS, pe care le-au scos la vinzare cu pamint cu tot. Asa se face ca sint cladiri intrate in posesia unor persoane, care au fost preluate cu diferite suprafete de teren la preturi care nu depasesc 17.000 de lei metrul patrat, in conditiile in care pretul pamintului in zona depaseste zece euro metrul patrat. De la DGFP Dolj, Casa de Pensii Dolj sau Primaria Craiova s-au cumparat active sechestrate, care deveneau valoroase in conditiile in care erau insotite de citeva mii de metri patrati de pamint. Potrivit facturii 125151 din 20.07.2002, Ionel Bacelan din Craiova a cumparat un activ insotit de 5.000 mp, pamint pentru care a platit doar 29.926.000 de lei, adica mai putin de 6.000 lei/mp. Creditorii care au sechestrat bunurile IAS le-au vindut cu pamintul pe care a considerat evaluatorul ca este necesar fiecarei cladiri. Conducerea IAS-ului n-a sesizat nimic din motive doar de ea stiute. Reprezentatul statului in Consiliul de Administratie al IAS, Dan Nedu, n-a sesizat ca institutiile care aveau sechestru pe bunuri vind si terenul statului. Dupa ce s-a vindut tot ce era de vindut, atit Dan Nedu, reprezentantul statului in CA al IAS, cit si Bulata Traian, directorul economic de la IAS, au fost promovati de Ministerul Agriculturii in fruntea Directiei Agricole Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS