15.6 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate1.100 de miliarde de la nasu’ BCR pentru Boby de la Vilcea

1.100 de miliarde de la nasu’ BCR pentru Boby de la Vilcea

Sapte inculpati au fost trimisi ieri in judecata de procurorii PNA, pentru infractiunile de acordare si utilizare de credite in alte scopuri, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals, uz de fals, abuz in serviciu si asociere in vederea savirsirii de infractiuni

Procurorii Biroului de Combatere a Macrocriminalitatii Economico-Financiare si Coruptiei din cadrul Parchetului National Anticoruptie (PNA) instrumenteaza mai multe dosare penale in care sint cercetati pentru implicare in fraude financiar-bancare responsabili si functionari bancari. Numai in doua dintre cauze prejudiciul total estimat depaseste 1.300 de miliarde de lei. Unul dintre dosarele aflate in atentia PNA, trimis chiar ieri spre solutionare instantei de judecata, vizeaza implicarea a sapte persoane in acordarea si utilizarea fara respectarea normelor legale a unui credit de 126 de miliarde de lei, obtinut de la Sucursala BCR Novaci.

1.100 de miliarde de lei, prejudiciu in primul dosar la BCR Novaci

Dosarul celor sapte s-a constituit pe baza disjungerii dintr-un alt dosar, instrumentat tot de procurorii PNA in 2003, in care cercetarile au vizat acordarea si utilizarea, prin mijloace frauduloase si falsificare de documente, a unor credite in valoare de 296 de miliarde de lei, bani obtinuti de la aceeasi unitate bancara.

Reamintim ca prin rechizitoriul finalizat pe 2 decembrie 2003, au fost deferiti instantei de judecata opt inculpati, oameni de afaceri si functionari bancari, acuzati de savirsirea mai multor infractiuni si de asociere in vederea comiterii acestora. Prin activitatea infractionala a celor opt, acuzati in primul dosar privind operatiunile de creditare ilegala de la BCR Novaci – Sorin Popescu, Dumitru Controloru, Ion Nicolae, Ion (Boby) Marin, Marilena Giurca, Daniela Lacatusu, Lorenziana Tivlea si Camelia Ceausescu – prejudiciul creat Bancii Comerciale Romane se apropie de 1.100 de miliarde de lei.

Procurorii anticoruptie au monitorizat activitatea infractionala a inculpatilor timp de peste un an, stabilind ramificatii pe raza mai multor judete. Asa s-a stabilit faptul ca omul de afaceri Ion Marin a beneficiat, pentru cele 18 societati comerciale ale sale, de credite de la Sucursala BCR Novaci pe parcursul anilor 1999-2003. In toata perioada monitorizarii, PNA a colaborat cu Directia de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei.

Un nou dosar, o noua frauda, aceleasi figuri

In dosarul trimis ieri la Tribunalul Gorj figureaza in calitate de inculpati: Sorin Popescu – fost director la Sucursala BCR Novaci, Dumitru Controloru – fost director al BCR Gorj, Gabriel Viorel Matyas – om de afaceri cu mai multe societati comerciale in Bucuresti, Ion Marin – reprezentatul grupului de firme „Marin Luminita“ din judetul Vilcea (toti patru aflati in stare de arest preventiv), Felicia Chiriac – ofiter credite la Sucursala BCR Novaci, Ioana Trusca – administrator credite la aceeasi unitate bancara, respectiv Marilena Giurca – contabil-sef la Sucursala BCR Novaci. In sarcina acestora, procurorii PNA au retinut infractiunile de acordare si utilizare de credite in alte scopuri, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si asociere in vederea savirsirii de infractiuni.

Procurorii anticoruptie au adunat probele din acest dosar mergind pe firul unui credit de 126 de miliarde de lei, obtinut de la BCR Novaci, pe 31 ianuarie 2003, de omul de afaceri Ion Marin pentru finantarea activitatii curente a SC BOBSTEF SRL Vilcea. In aceeasi zi, intreaga suma a fost insa transferata in contul altei societati apartinind acestuia. De mentionat este si faptul ca BCR Novaci a acordat creditul pe baza a doua ordine de plata falsificate si transmise prin fax de la Bucuresti de Gabriel Viorel Matyas, un apropiat al lui Ion Marin si al lui Sorin Popescu, directorul de la BCR Novaci, cu care pusese dinainte la punct amanuntele afacerii. Ordinele de plata, semnate in alb, au fost obtinute in conditii nelegale de la doua societati comerciale din Capitala, Matyas sustinind ca intre firmele din Bucuresti ale lui si grupul de societati ale vilceanului Ion Marin ar exista relatii comerciale. Mai mult, Sucursala BCR Novaci nici macar nu putea acorda un credit de o asemenea valoare intrucit, in decembrie 2002, ii fusese limitata competenta pentru activitatea de creditare.

Ilegalitatile sucursalei Novaci, acoperite de conducerea BCR Gorj

Desi creditul a fost acordat in conditii nelegale si cu incalcarea normelor bancare de catre intregul personal de la Sucursala BCR Novaci, ofiterul de credite Felicia Chiriac a intocmit intreaga documentatie pentru obtinerea sumei si a raportat creditul la Sucursala judeteana Gorj a BCR. Ulterior, Dumitru Controloru – director la acea data al unitatii bancare gorjene, in baza intelegerii avute cu Sorin Popescu si Ion Marin, a dispus radierea SC BOBSTEF SRL de pe lista creditorilor, in vederea acoperirii activitatii infractionale de obtinere a creditelor.

Suma luata cu titlu de credit de afaceristul Ion Marin a fost utilizata de acesta, pe de o parte, pentru rambursarea totala sau partiala a altor credite angajate de SC BOBSTEF SRL, dar si, in cea mai mare parte, pentru achitarea unor dobinzi si taxe de scont de catre alte societati din cadrul grupului „Marin Luminita“ din judetul Vilcea sau aflate in legatura directa cu acestea. Schemele pe baza carora au fost utilizatii banii sint prezentate alaturat.

Activitatea infractionala probata de procurorii anticoruptie a scos in evidenta faptul ca reprezentantii Sucursalei BCR Novaci nu au introdus spre decontare prin circuit bancar ordinele de plata primite de la Gabriel Viorel Matyas, nu au respectat normele de creditare si nu au analizat si raportat creditul de 126 de miliarde de lei. De asemenea, functionarii bancari implicati in cauza nu au urmarit modul in care a fost folosit creditul si au raportat fictiv rambursarea integrala a sumei in termenul de cinci zile prevazut in contract.

Pentru a realiza toate aceste operatiuni, directorul BCR Novaci, Sorin Popescu, a tinut in permanenta legatura cu superiorul lui de la BCR Gorj, Dumitru Controloru, dar si cu oamenii de afaceri Marin si Matyas. De altfel, Controloru, in calitate de director al Sucursalei BCR Gorj, are vina de a fi „uitat“ sa comunice organului ierarhic superior despre mai multe credite, in cuantum de peste 420 de miliarde de lei, acordate in perioada ianuarie – februarie 2003 unor societati apartinind aceluiasi Ion Marin, desi cunostea toate deficientele in legatura cu acestea.

Alte fraude ies la iveala

In afara documentelor ridicate de la Sucursalele Novaci si Gorj ale Bancii Comerciale Romane, procurorii anticoruptie au la dosar expertizele financiar-bancare si chiar criminalistice, pe care isi bazeaza acuzatiile. Dosarul a fost trimis spre solutionare la Tribunalul Gorj.

Cazul BCR Novaci nu a fost insa incheiat. PNA continua cercetarile privind fraudele de la Sucursala BCR Novaci intr-un dosar distinct, avind indicii in legatura cu implicarea unor inalti functionari bancari in crearea prejudiciului total de aproape 1.100 miliarde de lei in folosul unor importanti oameni de afaceri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS