7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 1.300 de familii sarace vor calculatoare de la stat

Peste 1.300 de familii sarace vor calculatoare de la stat

• Peste 1.000 de parinti ai caror copii sint elevi si-au depus dosare pentru a obtine ajutor financiar necesar achizitionarii de calculatoare • Doar 250 de studenti au facut demersuri in acelasi scop • Directorul ISJ Dolj, Aristidie Gheorghiu, spune ca normele metodologice vor aparea la 1 septembrie • Prof. univ. dr. ing. Daniela Tarnita, presedinta comisiei de cercetare, invatamint, cultura, sanatate, tineret si sport din cadrul Consiliului Judetean Dolj, spune ca termenul de depunere a dosarelor s-a prelungit pina la 1 septembrie

In judetul Dolj a crescut numarul cererilor familiilor cu copii elevi sau studenti in vederea achizitionarii de calculatoare, cu ajutor financiar insemnind echivalentul in lei a 200 de euro.

Directorul ISJ Dolj, Aristidie Gheorghiu, spune ca, pina in prezent, in invatamintul preuniversitar de stat si particular acredidat de guvern sint inregistrate peste 1.000 de cereri in acest sens: „Numarul solicitantilor este in continua crestere, deoarece in fiecare zi primim de la cel putin o unitate scolara din Craiova sau din judet cite o lista nominala cu cei care doresc sa beneficieze de aceste facilitati. De exemplu, astazi am primit de la Scoala cu clasele I-VIII Giurgita o lista cu 13 solicitanti care intrunesc conditiile legii“. Pentru ca o familie saraca sa primeasca ajutorul pentru cumpararea unui calculator, este necesar ca venitul brut lunar sa nu depaseasca 1,5 milioane lei pe membru de familie. Nu trebuie omis ca plafonul de 1,5 milioane de lei se indexeaza anual, in functie de indicele de crestere a preturilor de consum.

Directorul inspectoratului spune ca „legea a trecut de ambele camere ale parlamentului, urmind a fi promulgata de presedintele Romaniei“.

Normele metodologice vor aparea inainte de alegerile generale

Aristidie Gheorghiu sustine ca zilnic se izbeste de intrebari din partea conducerilor unitatilor scolare sau chiar a parintilor vizavi de pasii concreti care trebuie facuti pentru a intra in posesia calculatorului, insa informatiile pe care le detine sint insuficiente: „Nimeni nu poate sti exact, inainte de 1 septembrie, cind vor aparea normele metodologice. Doar in aceste norme se gasesc toate precizarile, asa incit fiecare parinte sa stie ce are de facut“.

Doar 250 de studenti si-au depus dosare pentru computer

Pentru studenti, de aceasta problema se ocupa prof. univ. dr. ing. Daniela Tarnita, presedinta comisiei de cercetare, invatamint, cultura, sanatate, tineret si sport din cadrul Consiliului Judetean Dolj: „La Universitatea din Craiova, din toate facultatile, sint centralizate aproximativ 250 de dosare care indeplinesc criteriile acestei legi. Intr-adevar, raportat la numarul studentilor, numarul solicitantilor este mic. Explicatia consta in faptul ca acestia stiau ca data finala de depunere a dosarelor era 1 iunie, insa s-a prelungit pina la 1 septembrie. Urmeaza ca pe un portal al ISJ Dolj si pe un portal al Universitatii din Craiova sa fie afisate listele cu numele si prenumele solicitantilor care indeplinesc criteriile prevazute in lege. De asemenea, incepind cu 1 octombrie 2004, pe portalul Ministerului Educatiei si Cercetarii va fi publicata lista cu toate persoanele eligibile“. Cei interesati au posibilitatea ca, pina la 1 septembrie, sa-si intocmeasca dosarele si sa le depuna la secretariatele facultatilor ori la cele al unitatilor de invatamint preuniversitar, dupa caz.

Potrivit legii, „eligibil“ inseamna a fi mai sarac decit saracul

In alineatul (2) al articolului 7 din Legea nr. 269, privind acordarea unui ajutor financiar in vederea stimularii achizitionarii de calculatoare, se arata: „Unitatea de invatamint verifica eligibilitatea solicitantilor si transmite documentele inspectoratelor scolare“. Legea este ambigua, intrucit alineatul (1) din articolul nr. 9 din aceeasi lege precizeaza: „Pentru anul 2004 suma aferenta ajutorului financiar acordat potrivit prevederilor prezentei legi se aloca in bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii la rectificarea bugetului de stat“, iar in alineatul (6) din articolul nr. 8 se spune: „Acordarea ajutorului financiar, conform prezentei legi, se realizeaza in ordinea crescatoare a venitului brut lunar pe membru de familie, in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie in bugetul MEC“.

Legea 269 – o lege confuza

In consecinta, nu conducerile scolilor decid cine este eligibil inainte de a se cunoaste suma acordata ministerului de resort la rectificarea de buget. Guvernul este cel care decide, ministerul educatiei se conformeaza. Pe intelesul simplului cetatean, trebuie sa fii mai sarac decit saracul ca sa primesti subventie pentru un calculator. Asadar, sansele unei familii cu trei sau patru copii se micsoreaza foarte mult fata de cele cu sase-sapte copii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS