5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTuica, tuica, dar s-o bem doar noi!

Tuica, tuica, dar s-o bem doar noi!

Ca si cind nu ar fi fost suficienta avalansa de taxe impuse contribuabilului roman, autoritatile s-au gindit ca un bir in plus nu ar strica si nici nu ar mai conta. Astfel a aparut o noua prevedere in Legea Codului Fiscal nr. 571/2003, potrivit careia se interzic producerea si detinerea de bauturi alcoolice in afara antrepozitelor fiscale. Cu alte cuvinte, statul nu mai vrea ca romanul sa faca in propria gospodarie traditionala tuica sau alt produs alcoolic ce ar putea fi accizat, in aceasta categorie intrind si rachiurile naturale din diferite fructe. Interdictia este valabila insa numai daca taranul va produce una dintre licorile mentionate in scopul de a o comercializa, caci, daca acesta va produce tuica numai pentru consum propriu, totul va continua sa ramina ca si pina acum. Pina la un punct, insa.

In prezent, in Olt s-au conformat legii doar 271 de persoane fizice si juridice din Bals, Brastavatu, Oboga, Birza si Bobicesti. Majoritatea celor care si-au declarat alambicul au spus ca il folosesc doar pentru consum propriu si nicidecum in scop comercial.

Declararea cazanelului, partial obligatorie

Marin Buscu, seful compartimentului Autorizatii din cadrul Serviciului Metodologie si Administrare a Veniturilor Statului – Directia Finantelor Publice Olt, a spus ca fiecare proprietar al unei gospodarii este obligat sa-si inregistreze cazanul de tuica (sau cel folosit de obicei pentru producerea de bauturi alcoolice) la Administratia Finantelor Publice din raza localitatii de care apartine.

„Oamenii nu trebuie sa intre in panica. Faptul ca trebuie sa-si declare cazanelul cu tuica la Fisc este obligatoriu doar in cazul persoanelor care au de gind sa faca tuica, rachiu din produse naturale sau alte produse supuse accizarii, cu scopul de a le vinde. Pe de alta parte, oamenii care nu detin in gospodarie asemenea cazane, dar care vor totusi sa obtina tuica sau rachiuri de pe urma fructelor din gospodaria proprie se pot adresa in acest sens antrepozitelor fiscale autorizate din judet. Pentru aceasta insa, ei trebuie sa transmita antrepozitelor <<materia prima>>, adica fructele, urmind sa plateasca numai producerea propriu-zisa a bauturii“, a spus Marin Buscu, care a precizat ca, in Olt, acest lucru se poate face numai la SC VITIPOMICOLA SA Dobroteasa.

Amenda de 50 de milioane pentru nedeclararea alambicului

Ca lucrurile sa fie cit mai clare, legea a definit sintagma „gospodarie individuala“ ca fiind acea gospodarie care nu efectueaza operatiuni in sistem de prestari-servicii, iar acest sistem, la rindu-i, reprezinta acea activitate de productie de produse accizabile (tuica sau rachiuri din fructe) in care atit materia prima, cit si produsul finit apartin beneficiarului prestatiei. De asemenea, legea nu prevede sanctiuni pentru nedeclararea alambicului, dar alta este situatia in cazul in care un cetatean este surprins producind in cadrul gospodariei proprii tuica sau rachiu in scopul de a vinde respectivele licori. Mai exact, gospodarii care vor vinde asemenea bauturi facute „in casa“ va trebui sa scoata din buzunar cel putin 50 de milioane de lei, ca sa nu mai vorbim ca produsele respective vor fi confiscate.

Taranii vor putea comercializa bauturile produse in cadrul gospodariilor doar dupa ce vor fi obtinut autorizatie de la Fisc, iar vinzarea se va putea efectua doar catre antrepozitele fiscale autorizate. Ramine de vazut citi dintre oamenii de la tara vor intelege necesitatea declararii alambicului la Fisc si nu vor continua, ca si pina acum, sa produca tuica la cazan pe care sa o vinda pe citeva zeci de mii de lei litrul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS