17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii platesc asigurarea de raspundere civila auto in ultima zi

Craiovenii platesc asigurarea de raspundere civila auto in ultima zi

Ieri a fost ultima zi de plata a asigurarilor de raspundere civila pentru autovehicule.

Craiovenii care detin autoturisme inmatriculate in Romania sint obligati sa le asigure pentru cazurile de raspundere civila. Politele de asigurare se emit pe perioada pentru care s-a platit prima de asigurare.

„Am observat ca majoritatea celor care detin autovehicule asteapta pina in ultima zi ca sa vina sa-si faca asigurarea. Cred ca vom face asigurari si in primele zile dupa expirarea termenului“, a declarat Ion Baloi, directorul adjunct al unei societati de asigurare cu filiala in Craiova.

Detinatorii de parcuri auto formate din cel putin zece autovehicule inmatriculate pot negocia cu asiguratorii autorizati pentru practicarea asigurarii obligatorii de raspundere civila.

Asiguratorii spun ca raspunderea lor incepe din momentul platii primei de asigurare si al eliberarii politei de asigurare, dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a asigurarii inscrise in document, pentru asiguratul care isi indeplineste obligatiile de plata.

„In unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor raspunzatoare de producerea pagubelor, asiguratorul acorda despagubiri, inclusiv pentru cheltuielile facute de asigurati in procesul civil, dar cu anumite limite“, a precizat Ion Baloi.

Amenzi intre unu si doua milioane de lei

Politistii craioveni spun ca de astazi vor efectua controale in trafic, iar amenda pentru cei care nu si-au platit asigurarea este destul de mare. „Cei care nu au asigurarea obligatorie platita se pot alege cu o amenda cuprinsa intre unu si doua milioane de lei. Se vor face mai multe controale in acest sens, pentru depistarea celor care nu respecta legea“, a declarat inspectorul Mihnea Dragomirescu, de la Biroul Politiei Rutiere Craiova.

Craiovenii opteaza pentru incheierea politelor de raspundere civila auto pentru o jumatate de an, fie pentru ca nu beneficiaza de nici o reducere daca platesc in avans pe tot anul, fie ca nu-si permit financiar.

Fata de anul trecut, pretul asigurarilor de tip RCA este mai mare cu 25%.

Pentru ultimele sase luni ale anului, un craiovean care detine un autoturism cu o capacitate cilindrica de pina la 1.200 cm cubi va avea de platit o asigurare de 560.000 de mii de lei. Pentru autoturismele cu o capacitate cilindrica intre 1.201 cm cubi si 1.400 cm cubi, asigurarea costa 640.000 de lei, iar pentru cele cu capacitatea cilindrica intre 1.401 si 1.600 cm cubi, 760.000 de lei.

„In cazul unui accident este bine sa ai incheiata o asigurare de raspundere civila auto. Pretul este rezonabil, dar am doua masini si ma va costa mai mult. Nu sint insa de acord cu aceasta asigurare obligatorie, in cazul in care ai asigurare CASCO. Consider ca nu trebuie sa fii obligat sa le platesti pe ambele“, a declarat Serban Stoica, de 49 de ani, din Craiova.

In dorinta de a avea cit mai multi clienti, societatile de asigurare recurg la diferite modalitati de atragere a acestora, carora le ofera tichete valorice sau posibilitatea unor cistiguri prin tragere la sorti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS