7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii craioveni din spatele gratiilor au intrat in vacanta

Elevii craioveni din spatele gratiilor au intrat in vacanta

Ei pot urmari linistiti meciurile Campionatului European, alaturi de colegii de celula

Penitenciarul Craiova are de vineri proaspeti absolventi. Oficial, si-au terminat cursurile sapte elevi „certati cu legea“, dar impacati cu buchea. Asta, deoarece unii dintre detinuti s-au hotarit sa se scoleasca cit timp nu au ce face, in afara de munca la cimp.

Penitenciarul Craiova se mindreste cu sapte elevi in clasele I – VIII, care nu sint de-o seama cu ceilalti din libertate, ci sint mult mai in virsta. De asemenea, nu este exclus ca unii dintre copiii detinutilor invatacei sa fie in clase mai mari decit tatii lor. Oricum, disponibilitatea spre carte se observa la proaspetii absolventi din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi acela ca penitenciarul stimuleaza invatatura printre detinuti, asigurindu-le rechizitele necesare celor care s-au pus cu burta pe carte.

Al doilea motiv pentru care unii dintre cei „cazati“ in penitenciarul craiovean s-au apucat de scoala este si acela ca vor sa invete sa-si citeasca singuri scrisorile primite de la cei dragi sau, de ce nu, eventualele citatii primite ori sentinte date de instanta sau chiar sa scrie singuri anumite declaratii. Citiva dintre cei sapte scolari sint inca la stadiul de bastonase si figuri geometrice. Majoritatea au invatat sa scrie si sa citeasca in penitenciar si doresc sa continue studiile cind vor fi in libertate.

Conducerea inchisorii le pune la dispozitie si biblioteca unitatii, numai sa doreasca sa invete. „Elevii nostri sint inscrisi la Scoala «Tudor Arghezi» din Craiova si se descurca bine. Nu au creat probleme profesorilor si, cel putin pina acum, par dornici sa invete lucruri noi, pe care nu le-au cunoscut in libertate. Acesta este si rolul penitenciarului“, a declarat comandantul Penitenciarului de maxima Siguranta Craiova, col. Anton Lapadat.

Detinutii, cei mai infocati comentatori ai meciurilor de la EURO 2004

Spatiul de detentie este locul ideal pentru a mai invata cite ceva de la colegii de celula, si anume tactici noi de furat, de tilharit etc. Acest lucru este confirmat de foarte multi dintre cei certati cu legea, insa, de citva timp, penitenciarele ofera si alt fel de cursuri, cum sint cele scolare. Absolventii isi dau singuri examenele si primesc teme, ca si ceilalti elevi de clase primare.

Multi dintre „absolventii“ certati cu legea se vor intoarce, poate, in locul unde au invatat primele litere, adica in penitenciar, evident, nu de dorul scolii; vor intra oricum mai „bogati“ cu citeva cunostinte si vor putea macar sa-si citeasca singuri citatiile. Daca „scolarii“ au luat vacanta si pot urmari linistiti meciurile de fotbal, colegii lor de detentie fac acest lucru de cind a debutat evenimentul EURO 2004. In aceasta perioada, meciurile Campionatului European de Fotbal sint urmarite cu sufletul la gura de detinutii Penitenciarului de Maxima Siguranta Craiova.

Conducerea inchisorii a permis prelungirea programului de vizionare la televizor, pina la miezul noptii, pentru ca aceia din spatele gratiilor sa poata urmari si cel de-al doilea meci al serii.

„Am acceptat ca ei sa poata urmari si ultimul meci al serii de la Campionatul European, astfel ca stingerea se da acum mai tirziu. Detinutii comenteaza fazele, dar nu pun pariuri, pentru ca nu au pe ce“, a spus comandantul Penitenciarului de Maxima Siguranta Craiova, col. Anton Lapadat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS