7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentrala termica, inamicul public al guvernului

Centrala termica, inamicul public al guvernului

In Craiova, doar cinci la suta dintre apartamente au centrala termica

Noua strategie guvernamentala privind energia termica livrata populatiei a creat confuzie in rindul presedintilor asociatiilor de proprietari, care nu mai stiu ce sa spuna oamenilor atunci cind sint intrebati despre debransare si instalarea de centrale termice de apartament. Guvernantii au dat de inteles ca populatia poate sa-si monteze in continuare centrale termice, apoi au revenit spunind ca prin debransarea masiva de la sistemul centralizat se pune in pericol confortul termic al blocurilor si deci oamenii sint obligati sa ramina conectati la vechiul sistem care, spera guvernantii, va fi modernizat pina in 2017. La acestea se adauga scumpirea energiei termice cu 12%, incepind cu luna iulie a acestui an, eliminarea subventiilor pentru caldura din perioada rece si demararea procedurilor de executare silita a datornicilor la intretinere.

Conform noii strategii, pe scara unui bloc nu pot exista doua sisteme diferite de incalzire, adica ori isi instaleaza toti centrale termice, ori ramin conectati la regiile de termoficare locale. De asemenea, pentru a descuraja orice initiativa de debransare, strategia prevede ca pina in 2007 cei care si-au instalat deja un sistem propriu de incalzire sa revina la sistemul centralizat ori sa plateasca un abonament lunar prin care sa compenseze „pagubele“ create regiei locale. Criticati de presa si de organizatiile patronale, guvernantii au declarat ca stategia nu ingradeste accesul la alte sisteme de incalzire. Nimic mai fals insa. In capitolul 4.1.1.4. din recent aprobata strategie scrie negru pe alb: „Este necesar ca autoritatea de administrare publica din fiecare municipiu sau oras cu sistem centralizat de producere si distributie a energiei termice sa incerce sa stopeze debransarile pentru a salva imediat sistemul de termoficare existent“.

Cine nu plateste la timp ramine fara caldura si fara apa calda

„Problema este mult mai complexa decit pare la prima vedere. Pentru a fi eficient, sistemul de termoficare trebuie contorizat complet. Pentru caldura, e nevoie de gigacalorimetru la intrarea in bloc plus repartitoarele de caldura la fiecare calorifer in interiorul apartamentelor. Pentru apa calda, e nevoie de contor la bransamentul principal plus apometrele individuale in apartamente“, a declarat Paul Dumitrache, presedintele Uniunii Judetene a Asociatiilor de Proprietari si Locatari (UJAPL) Dolj.

Intr-o hotarire de guvern recent aprobata, executivul a hotarit ca este obligatorie masurarea consumurilor de energie termica pentru incalzire si pentru apa calda de consum la nivel de bransament de imobil sau de scara si repartizarea cheltuielilor pe baza repartitoarelor de costuri instalate la nivel de apartament. Montarea contoarelor de energie termica la nivel de scara de bloc este sarcina furnizorului de energie termica si trebuie finalizata pina pe 30 iunie 2006. Si montarea repartitoarelor de costuri individuale este obligatorie pina la 31 iulie 2007, dar aceasta cade in sarcina proprietarilor. „Ramine de vazut daca regia de termoficare va respecta aceste termene. Cind s-a decis montarea apometrelor individuale, timp de doua luni ne-am certat cu ei pentru ca nu voiau sa recunoasca citirea datelor“, a declarat Paul Dumitrache.

In cazul persoanelor cu venituri mici, plata repartitoarelor se poate face si in rate pe o perioada de maximum trei ani, iar costurile vor fi incluse in factura de la intretinere. Cel mai important punct al actului normativ este fara indoiala prevederea prin care proprietarii de apartamente pot incheia contracte individuale cu regia de termoficare. „In felul acesta, cine nu plateste va fi deconectat fara sa-i afecteze pe ceilalti locatari. Aceste contracte trebuie introduse pina in 2007. Pentru ca sistemul sa functioneze cum trebuie, in actul normativ se prevede clar dreptul furnizorului de energie termica de a avea acces la instalatiile interioare de incalzire si apa calda din fiecare apartament. Probleme cu debransarea au avut-o si tarile invecinate. Dupa debransari masive si achizitionarea de centrale, s-a scumpit gazul, iar oamenii s-au intors la vechiul sistem“, a precizat Paul Dumitrache. Conform acestuia, contractele individuale vor duce la economii semnificiative in bugetul fiecarei familii. „Oamenii vor plati atit cit consuma si asta nu inseamna ca se string la punga. In prezent, daca pleci 15 zile de acasa, platesti tot pentru 30 de zile, ceea ce este absurd“, a afirmat presedintele UJALP.

In Craiova, nimeni nu e interesat sa economiseasca

Presedintele UJALP Dolj crede ca centralele termice reprezinta un pericol pentru populatie daca nu sint montate cu firme autorizate. „Sint situatii in care lumea isi cumpara centrale termice second hand si le monteaza cu ajutorul unui prieten, fara a avea insa garantia ca vor functiona fara incidente. La fel se intimpla si in cazul celor care isi cumpara centrala noua, care uneori refuza montarea de catre firma autorizata si nu primesc nici un fel de certificat de garantie pentru ca vor sa economiseasca un ban. Nimeni nu are dreptul sa instaleze fara autorizatie. Normal ar fi ca DISTRIGAZ sa nu dea drumul la gaz fara avizul lucrarii“, a declarat presedintele UJALP Dolj.

In prezent, in Craiova, cinci la suta dintre membrii asociatiilor de proprietari si-au instalat centrala termica. Sint si blocuri care doresc sa-si monteze repartitoare de costuri. „Pentru aceasta, este nevoie ca macar 50% din locatarii unui bloc sa ceara acest lucru. Avem cereri de la doua-trei blocuri din Craiovita Noua pentru instalarea acestor repartitoare. Numai asa ii putem motiva pe oameni sa economiseasca, pentru ca nimeni nu este interesat in prezent de acest lucru, deoarece repartitia costurilor se face in mod egal indiferent de consumul individual pe apartament“, a declarat Paul Dumitrache.

„Regia de termoficare nu are contract cu toate asociatiile de proprietari“

Conform presedintelui UJALP Dolj, datoriile asociatiilor de proprietari din Craiova catre furnizorii de utilitati se ridica la aproximativ 900 de miliarde de lei, dintre care peste 800 de miliarde de lei numai la apa calda si caldura. „Celor care au datorii la intretinere mai mari de zece milioane de lei le-am trimis notificari in care ii atentionam ca nu mai pot sa vinda apartamentele fara plata la zi a datoriilor. Au fost cazuri in care ne-am trezit ca persoane cu datorii la intretinere au vindut apartamentele“, a precizat Paul Dumitrache. Un caz aparte il reprezinta Asociatia nr. 22 Craiovita Noua, unde chiriasul cu o datorie de peste o suta de milioane de lei a fost dat in judecata de asociatie.

„Am cistigat procesul cu chiriasul care locuia intr-un apartament proprietate a RAADPFL. Acum trebuie sa venim cu executorul judecatoresc, dar nu cred ca avem ce recupera de la el. Normal ar fi ca datoriile sa fie preluate de catre RAADPFL“, a afirmat Paul Dumitrache. Probleme au fost si cu Asociatiile 10, 11, 42, 43 si 155 din Craiovita Noua, la care datoriile au fost respinse de judecator pentru ca suma nu a fost „certa, lichida si exigibila“. „Suma pretinsa de regia de termoficare nu a fost dovedita clar, modul de calcul fiind ambiguu“, a precizat presedintele UJALP. Acesta mai spune ca in Craiova sint asociatii de proprietari care nu au incheiat contracte de furnizare a energiei termice si a apei calde cu regia de termoficare. „Este cazul Asociatiilor 18 Craiovita Noua, 14 Brazda si 1 Valea Rosie. Oamenii nu au semnat contractele deoarece acestea contin numai obligatii, fara drepturi“, a concluzionat Paul Dumitrache. Am incercat sa aflam si pozitia directorului Regiei de Termoficare Craiova, dar acesta nu a raspuns la telefon timp de trei zile la rind.

Cine vrea sa-si instaleze centrala termica in Craiova o face pe riscul propriu. Chiar daca directorul Regiei de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache, a declarat in urma cu ceva timp ca regia da aprobare pentru acest lucru, noua strategie guvernamentala lasa loc de interpretare. Desi este singura alternativa viabila la sistemul centralizat, centrala termica a devenit inamicul public numarul unu pentru guvern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS