Numarul pacientilor inclusi in program nu poate fi modificat
Cazurile de leucemie in rindul copiilor inregistreaza in Gorj o crestere destul de mare, conform datelor furnizate de Casa de Asigurari de Sanatate. Ca toate bolile oncologice, leucemia se trateaza pe baza unui program primit de la Casa Nationala de Sanatate. Aceasta are fonduri limitate, iar numarul celor inscrisi este fix. Un nou pacient care se descopera ca sufera de aceasta boala nu poate fi inclus in program, deci nu primeste tratament gratuit decit daca un alt pacient iese, adica daca un alt copil bolnav de leucemie moare si nu mai are nevoie de tratament.
In acest an, au fost alocate 17,5 miliarde de lei bolnavilor de cancer. Printre aceste cazuri se numara si cele ale copiilor care sufera de leucemie si ale caror medicamente sint dintre cele mai scumpe. Micutii au fost inclusi in acest program pentru ca in Gorj nu exista o sectie de hematologie, asa cum functioneaza in alte judete.
In programul pentru leucemie sint inclusi anual citiva copii. In prezent, sint inregistrati trei. Medicii spun ca un alt pacient nu poate fi inclus pentru ca schema de tratament este fixa, iar fondurile, limitate.
„Fondurile pentru tratament sint mari daca ne uitam, dar si preturile la medicamente sint foarte mari, iar numarul de cazuri este in continua crestere. Din zece bolnavi de leucemie tratati, doar doi scapa, dar niciodata nu se stie care sint acestia. Noi nu avem voie sa alegem pe cine tratam. Trebuie sa incercam cu toti. Din pacate, la aceasta boala se poate intimpla sa tratam un pacient pina la sfirsitul schemei si apoi sa-l pierdem. Niciodata nu se poate sti care va fi evolutia bolii“, a declarat medicul Mariana Gavanescu, sefa Sectiei de oncologie.
Leucemia este o boala mult mai intilnita la copii decit la adulti si una dintre cele mai frecvente forme de cancer in rindul minorilor. In Spitalul din Tirgu Jiu, cel mai mic pacient bolnav de leucemie a avut doar un an.