19.5 C
Craiova
marți, 6 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateGuvernul incurajeaza neplata datoriilor la intretinere

Guvernul incurajeaza neplata datoriilor la intretinere

Daca v-ati hotarit sa nu mai platiti intretinerea, o puteti face linistiti. Nimeni nu va poate trage la raspundere pentru ca sint putini administratori dispusi sa-si dea singuri foc la valiza si sa-si puna locatarii in cap, iar cei care indraznesc acest lucru se izbesc de anumite prevederi legale, emise, parca, pentru a impiedica plata restantelor de miliarde acumulate de-a lungul timpului de asociatiile de proprietari. In prezent, presedintii de asociatii au doua posibilitati: se fac ca ploua, iar datoriile se acumuleaza fara incetare, la acestea adaugindu-se si penalitatile de rigoare, sau ii dau in judecata pe rau-platnici pentru recuperarea restantelor.

Simtind lipsa de initiativa a anumitor presedinti, proprietarii incearca sa profite de prevederile legale in vigoare care spun ca, daca nu se plateste intretinerea timp de trei ani la rind, sumele datorate se prescriu, adica sint anulate, chiar daca presedintele de asociatie ii da in judecata. Atentie, daca in decursul acestei perioade se plateste o singura data intretinerea, debitorul iese de sub aripa protectoare a legii. Cum majoritatea locatarilor au aflat acest lucru, prelungesc la nesfirsit achitarea sumelor restante, in ciuda insistentelor presedintilor si administratorilor de asociatii care isi racesc gura de pomana. Cum se poate iesi totusi din acest cerc vicios? Este aproape imposibil, dupa cum reiese din afirmatiile sefului Serviciului de Coordonare Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Craiova, Marian Giubelan: „Pina acum eu nu am auzit de nici un caz in care sa se prescrie datoriile vreunei asociatii de proprietari. Presedintii se confrunta cu probleme mari in colectarea sumelor restante, dar nu au ce face“. Afirmatiile sale sint contrazise insa de presedintele Asociatiei 155 Craiovita Noua, Mitica Gheorghe, care a declarat ca in urma cu citeva luni, printr-o sentinta judecatoreasca, au fost anulate datoriile persoanelor care au fost date in judecata pentru neplata intretinerii.

Hotarire cu iz electoral

Marian Giubelan recunoaste ca presedintii de asociatii de proprietari sint de cele mai multe ori in imposibilitatea de a recupera din miliardele restante la intretinere prin executarea datornicilor si vinzarea apartamentelor in care locuiesc acestia. „HG 811 din 2002, emisa in baza programului social al guvernului pe anii 2002-2003, ne interzice practic sa-i evacuam pe rau-platnici si ne obliga sa gasim tot noi modalitati de recuperare a datoriilor“, a precizat Marian Giubelan. Hotarirea cu pricina a fost emisa tinind seama de programul de guvernare pe perioada 2001-2004 si prevede urmatoarele aspecte: „Stoparea actiunilor de evacuare a cetatenilor din apartamente pentru restante la plata intretinerii.

In vederea stoparii actiunii de evacuare vor fi luate masuri de natura administrativa, cum ar fi: adoptarea unor masuri sau programe speciale privind ajutorarea pe perioada limitata a familiilor nevoiase, membre ale asociatiei de proprietari de catre adunarea generala a asociatiei; realizarea unor aranjamente de plata a datoriilor restante pe baza unui grafic si a unui angajament de plata, elaborate de comun acord intre asociatie si proprietari sau chiriasi care au debite la intretinere“. Presedintii de asociatii se pling ca astfel le sint ingradite modalitatile prin care pot recupera sumele restante si nu inteleg de ce trebuie ca locatarii care isi platesc utilitatile sa sufere nevinovati. Guvernul insa a mers si mai departe cu prevederile legale. Desi sint interesele lor la mijloc in calitate de proprietari, actionarea in instanta pe baza hotaririi adunarii generale a proprietarilor se va face numai dupa informarea consiliului local, care poate acorda ajutoare in temeiul Legii 416/2001 privind venitul minim garantat.

„Si eu am semnat documente prin care le recomandam asociatiilor de proprietari sa-i mai pasuiasca pe datornici si sa gaseasca mijloace alternative de recuperare a datoriilor“, a declarat Marian Giubelan. Numai ca presedintii de asociatii stiu foarte bine ca acest lucru nu este realizabil. „Daca nu au platit pina acum, greu de crezut ca o vor mai face de acum incolo“, a declarat un presedinte care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Administratorii, presedintii si comitetele executive – buni de plata

Intrebarea care se pune este ce se va intimpla cu sumele restante, mai ales in cazul in care acestea sint anulate in instanta. Sint trecute la pierderi in contabilitatea furnizorilor de utilitati, obisnuiti, de altfel, cu aceste lucruri? „Legal, vinovati de acest lucru se fac presedintii de asociatie, administratorii si comitetele executive, care pot fi trasi la raspundere pentru ca nu i-au avertizat din timp pe oameni ca au datorii si nu au luat masurile necesare“, a declarat Marian Giubelan.

La rindul sau, presedintele Uniunii Judetene a Asociatiilor de Locatari si Proprietari (UJALP) Dolj, Paul Dumitrache, crede ca pierderile trebuie suportate de catre furnizorii de utilitati: „Este treaba lor ca nu au luat masuri de intrerupere a furnizarii serviciilor catre datornici si s-au complacut in aceasta situatie. Daca voiau, puteau sa-i debranseze individual la nivelul coloanei comune, pe baza unei hotariri judecatoresti“. Administratorii si presedintii de asociatii trebuie sa se inarmeze cu rabdare si sa astepte vremuri mai bune. Chiar daca vor sa rezolve problemele in justitie, sint impiedicati de consiliul local, care nu le da voie sa strice mult dorita liniste sociala. Din pacate, regulile se fac la nivel inalt. Poate prea inalt. Singura solutie este ca asociatiile de proprietari sa astepte finalizarea programului de guvernare 2001-2004 in speranta ca lucrurile se vor indrepta cumva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS