12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste eroii neamului s-au asternut gainatul pasarilor si nepasarea edililor

Peste eroii neamului s-au asternut gainatul pasarilor si nepasarea edililor

Printre numeroasele lucruri care genereaza „durere in cot“ edililor Craiovei figureaza la loc de cinste monumentele si statuile ridicate in cinstea personalitatilor din istoria neamului. Bania e plina de socluri cu „cratere“, busturi ciobite si statui carora aproape nu le mai deslusesti fetele din cauza mizgai groase care le acopera. Aproape la fel de groasa ca obrazul celor care, in loc sa onoreze memoria eroilor neamului, arunca banii pe apa simbetei in investitii ce nu servesc nimanui, cum ar fi velodromul inca primarului Bulucea.

In toamna acestui an, nepoata sculptoritei Margareta Cosanceanu – Lavriller, autoarea statuii lui Tudor Vladimirescu amplasata in fata Facultatii de Agronomie din Craiova, si-a exprimat dorinta de a veni in Romania sa vada opera bunicii sale. Alexandra Lavriller, cercetatoare la un Institut de Etnografie de pe linga Universitatea Sorbona din Paris, va avea cu siguranta un soc cind va vedea starea in care se afla statuia ridicata de bunica ei. Literele din fier sint roase de rugina, iar din soclul „mincat“ de ploi cade mai in fiecare zi cite o bucata de tencuiala. Nu e de mirare deci ca prietenii, rudele si cunoscutii nu s-au simtit deloc in largul lor cind au auzit de anuntata vizita. Ei spera ca pot interveni la primarie pentru a salva situatia pina in toamna.

„Mi-e jena sa o invit sa vada monumentul in halul jalnic in care se afla!“, spune unul dintre cunoscutii nepoatei Margaretei Cosanceanu.

Cind sint demolate cladiri din zona istorica a Craiovei, ce mai conteaza o statuie?!

Avind in vedere apropiatele alegeri, exista sansa de a smulge promisiuni din partea macar a unui candidat la scaunul de primar sau de consilier. Daca promisiunea se va si materializa insa dupa ce acestia se vor vedea „cu sacii in caruta“ ramine de vazut.

Dintre cei mentionati, viceprimarul Antonie Solomon promite cu mina pe inima ca fondurile rezervate reconditionarii monumentelor sint ca si alocate de catre minister, in urma unor discutii pe care el le-a avut cu persoane abilitate in domeniu. Conditia finalizarii gestului este, evident, ca acela caruia i-au fost promise fondurile sa ajunga primar.

„Am semnale bune din partea Ministerului Culturii. Indiferent daca sint pe domeniul public sau privat, vom renova statuile, monumentele si vom pune in valoare cladirile vechi“, spune viceprimarul Solomon.

Rudelor si prietenilor Alexandrei Lavriller le vine insa greu sa creada promisiunile, avind in vedere ca traiesc in orasul in care cladiri situate in zona istorica protejata a municipiului Craiova sint rase de pe fata pamintului, fara stirea primariei si fara avizul Ministerului Culturii si Cultelor, asa cum s-a intimplat cu Casa Orman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS