17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria „La Familia“

Primaria „La Familia“

In Primaria Craiova, unul din zece functionari are o ruda angajata in institutie. De la paznicul unitatii la sefa de cabinet si soferul primarului Vasile Bulucea.

In tabelul compartimentului de resurse umane, noi am numarat cel putin 20 de familii care lucreaza la primarie. Sot cu sotie, mama cu fiica, tata cu fiu si asa mai departe. La primarie circula o vorba: „Sa nu vorbesti de rau pe cineva, pentru ca nu stii niciodata a cui ruda este“. Economic, problema ar putea fi privita si altfel: membrii unei familii care lucreaza in primarie fac economii la transport, putind lua taxiul impreuna. Despre fenomenul „pile, cunostinte, relatii“ sau, mai nou, „nepotisme“, intens invocat in cultura sociala romaneasca actuala, nici nu poate fi vorba, ne asigura Ioan Acrivopol, seful Serviciului de resurse umane. Nu exista „nepoti“ in primarie, ci doar rude de gradul intii…

Incepem lista „familistilor“ din primarie cu Sever Bordu, considerat de multi drept mina dreapta a primarului Vasile Bulucea, care lucreaza in institutie, dupa cum ne-a declarat, din 1992. Inginer constructor de formatie, Bordu este in prezent director adjunct in primarie, in compartimentul ce se ocupa cu investitiile si gospodarirea comunala. Doi ani mai tirziu, in 1994, in institutie s-a angajat si sotia sa, Marioara Bordu, de profesie tot inginer constructor, care in prezent ocupa functia de sef al Serviciului pentru eliberarea certificatelor de urbanism. „Am convins-o greu pe sotia mea sa vina sa lucreze in primarie. Aici nu sint salarii asa de mari. Eu am aflat ca postul este liber din ziar“, a tinut sa precizeze Sever Bordu.

Marius si Violeta Barcan sint alta familie de ingineri constructori care lucreaza in aparatul de specialitate al municipalitatii. El este inspector de specialitate in cadrul Serviciului disciplina in constructii, ea ocupa o functie de consilier la Serviciul pentru eliberarea certificatelor de urbanism. Urmeaza familia Trifu Ion – sef cu delegatie la Registrul Agricol (intrucit postul nu a fost insa scos la concurs) si Elena – director adjunct la Directia de administratie publica locala. Urmeaza o alta familie de ingineri constructori, familia Nita: Dan lucreaza la Biroul de avize, in timp ce Manuela presteaza la relatiile cu publicul, in cadrul Centrului de Informare a Cetatenilor (CIC), unul dintre compartimentele primariei. Urmeaza Constantin Vochescu – sef Serviciu administrativ si sotia Anuta – referent la Serviciul de asistenta sociala, apoi familia Nicolae Tutu – incadrat la gospodarire comunala si Luminita – angajata la Compartimentul de resurse umane. Chiar si Mihalache Cruceru, incadrat ca „paznic“ la institutie, o are pe sotia Adela drept „curier“ la Serviciul de asistenta sociala.

Sirul rubedeniilor incepe de la usa primarului

De la legaturile profesionale sot-sotie trecem la relatiile parentale. Incepem cu anticamera biroului primarului Vasile Bulucea, unde dam peste Rosca Georgeta, cunoscuta primarilor din ultimii 30 de ani drept „doamna Gigi“, sefa de cabinet. Ei bine, de ceva vreme si „doamna Gigi“ are o ruda apropiata in primarie: este vorba de Alina, fiica sa, incadrata la Compartimentul de integrare europeana. Colega de birou cu doamna Rosca este Lavinia Lungu, pe post de referent, al carei fiu, Laurentiu, isi desfasoara activitatea profesionala la citeva birouri distanta, si anume in cadrul Biroului de control comercial la agentii economici. Iesind din anticamera biroului lui Vasile Bulucea, dam tot peste oameni cu rude la primarie. Bunaoara, soferul primarului, Nicusor Popa, isi are consoarta incadrata ca arhivar la Serviciul de impozite si taxe. Pe culoarele primariei craiovene, lista legaturilor de rudenie continua sa curga: Elena Enculescu lucreaza la Autoritatea tutelara, fiica, Ana, la Serviciul de impozite si taxe; Mihai si Adrian Bosun, tata si fiu – in cadrul Apararii civile, Mioara Lozba si fiica acesteia, Renata (casatorita Misulescu) la relatiile cu publicul; Marius Bratiloveanu (la impozite si taxe) si fiica acestuia, Camelia (jurista la contenciosul administrativ), Marius Mirea, inginer constructor la Serviciul de investitii si sora acestuia Sava Laura (referent la Serviciul de administratie publica locala).

„In ceea ce priveste inginerii constructori, nu a fost vorba de nici o pila“

Acestea nu sint decit legaturile evidente, mentionate „din memorie“ de Ioan Acrivopol, seful Serviciului de resurse umane din Primaria Craiova. Citi nasi, fini, cumnati, nepoti, prieteni buni, fosti colegi exista intre cei 325 de functionari ai primariei cine poate sti cu exactitate? In orice caz, noi am numarat in jur de 20 de familii. Ioan Acrivopol spune ca toate angajarile s-au facut „pe corecte“, cu toate ca enumerarea de mai sus ar putea da altceva de banuit. „In ceea ce priveste inginerii constructori, nu a fost vorba de nici o pila. Trebuie sa fii specialist in domeniu. Dar legea nu interzice ca rudele unui angajat din primarie sa nu se poata prezenta la concurs pentru posturi. Eu nu pot sa nu-i primesc daca se prezinta la concurs“, a declarat Acrivopol. Totusi, acesta a tinut sa precizeze ca pe culoarele primariei s-au infiripat si povesti de dragoste care au dus la intemeierea familiei. Mentionam aici familiile Mihai Vladoiu (referent) si Anca (jurist), Mihai Fetoiu (inginer) si Camelia (asistent social), Nelu Pirvu (consilier juridic) si Doina (functionar la fondul locativ), Liviu Cercel (inspector) si Camelia (referent). Mai precizam ca pe 20 mai in primarie se scot la concurs inca 15 posturi, dintre care trei de sefi servicii. Credeti ca vom avea surprize printre candidati?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS