Primaria incepe vinatoarea administratorilor fara atestat
Noile propuneri guvernamentale acorda puteri sporite asociatiilor de proprietari, prin care acestea se pot opune cererilor de debransare individuala de la sistemul de incalzire centralizata sau pentru instalarea de centrale termice de apartament.
„Problema o constituie neintelegerile dintre membrii aceleasi asociatii atunci cind este vorba despre aprobarea cererilor. Pina acum, au fost probleme privind determinarea sumelor corecte de plata la intretinere pentru persoanele care si-au suplimentat numarul de elementi la calorifere, in mod legal sau nu. Potrivit HG nr. 400/2003, repartizarea cheltuielilor pentru utilitati se face proportional cu suprafata echivalenta termic a apartamentului. Cine a facut modificari la calorifere trebuia sa plateasca mai mult la intretinere. Numai ca nimeni nu s-a conformat deciziei, continuind sa achite aceleasi sume ca si inainte“, a declarat Marian Giubelan, seful Serviciului coordonare asociatii de proprietari din cadrul Primariei Craiova.
Deoarece HG nr. 400/2003 nu se respecta, existind si cazuri in care, din constructie, apartamentele fusesera dotate cu un numar suplimentar de elementi la calorifer fata de restul blocului, guvernul a adoptat Hotarirea nr. 1.386/2003, prin care repartizarea cheltuielilor se face la suprafata utila, indiferent de marimea surselor de incalzire.
„Practic, fosta HG nu s-a aplicat deloc. Oricum, nimeni nu era dispus sa plateasca in plus, in conditiile in care majoritatea oamenilor si-au facut modificari la calorifere“, a mai declarat Marian Giubelan.
O parte dintre asociatiile de locatari – in afara legii
Asociatiile de proprietari din Craiova se confrunta in prezent cu doua mari probleme: administratorii fara atestat si netransformarea fostelor asociatii de locatari in asociatii de proprietari. „Conform Legii nr. 114/1996, asociatiile de locatari trebuia sa se reorganizeze in doi ani fie ca asociatii de proprietari, fie sub forma mai multor asociatii. Numai ca, din 1998 si pina in prezent, au trecut sase ani si nu toate asociatiile si-au schimbat forma juridica. In aceasta situatie mai sint 15% din numarul total de asociatii, iar in lege nu este stipulata vreo sanctiune daca acestea nu-si schimba forma juridica. Pentru transformare este nevoie de votul a 50 plus unu din membrii asociatiei, iar pentru constituire – de doua treimi. Oamenii sint greu de gasit acasa si asa s-a tergiversat reglementarea situatiei“, a spus Marian Giubelan.
Asociatiile au probleme si cu administratorii fara atestat. Desi termenul-limita pina la care administratorii puteau sa-si ia atestatul a fost 31 martie, mai sint asociatii ai caror administratori lucreaza ilegal, iar numarul acestora nu se cunoaste.
„Dintre cele 336 de asociatii de proprietari, au fost validati 278 de administratori. Problema este ca unii dintre ei au in evidenta mai multe asociatii si sint greu de urmarit. Dupa alegerile locale vom trece la verificarea tuturor asociatiilor si ii vom amenda pe presedintii care continua sa lucreze cu administratori care nu au atestat“, a concluzionat seful Serviciului de coordonare asociatii de proprietari.