7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaximetristii pot ajunge la inchisoare

Taximetristii pot ajunge la inchisoare

Taxa pentru artisti este obligatorie pentru taximetristii care conduc masini ce au in dotare radiocasetofoane. Pentru interpreti si pentru creatiile muzicologilor din lumea larga, soferii trebuie sa scoata din buzunar lunar 159.000 de lei. Cine indrazneste sa nu achite taxa respectiva risca sa stea dupa gratii de la citeva luni la trei ani. Sanse de scapare mai au doar taximetristii care renunta la aparatele de radio.

Fiecare taximetrist trebuie sa plateasca lunar o taxa pentru drepturi de autor, potrivit HG nr. 769/1999. Aceasta a fost majorata de la 1 martie de la 59.000 de lei la 159.000 de lei.

Pina in prezent, la Craiova, taxa nu a fost platita nici de taximetristii particulari si nici de firmele de taxi.

Taximetristii au mai auzit de taxa pentru artisti la buletinele de stiri de la radio, dar nu si-au imaginat ca este ceva atit de serios. „Am crezut ca face cineva bascalie. Cind-colo, vad ca astia chiar vorbesc serios si ne pun alta taxa in circa. Dumnezeule, astia au innebunit de tot!“, este de parere Maria Gheorghita, taximetrista.

Majoritatea taximetristilor care si-au cumparat masini in rate pentru a se apuca de meserie sint revoltati de noua autorizatie pe care trebuie sa o obtina lunar contra cost.

„Nu-i o suma mare, insa nu mi se pare corect. Eu ascult mai mult radio si banuiesc ca posturile respective platesc pentru melodiile pe care le difuzeaza. Asa ca nu inteleg de ce sa mai platim si noi. Legiuitorii astia mai au un pic si devin stapini pe masinile noastre. Tot ce cistigam trebuie sa le dam lor sub forma de taxe si taxulete. Mai au un pic si ne ia si pielea de pe noi“, sustine un alt sofer de taxi.

Unii taximetristi sint hotariti sa faca orice pentru a nu umfla buzunarele artistilor.

„Nici de-al dracu’ nu le dau bani pentru asa ceva. Renunt la casetofonul din bord si imi cumpar unul cu casti. Dar bani de la mine nu vad. In loc sa se ocupe sa elimine rechinii din traseu, cei care nu platesc un leu la stat, ei tot pe noi ne impovareaza. Ar trebui sa le fie rusine! Si daca nu platesc, ce imi fac? Ma lasa fara permis?“, intreaba revoltat Ionut Andronache, sofer pe taxi.

Cine nu plateste ajunge dupa gratii

„Taximetristii care refuza sa isi obtina autorizatie pentru drepturile de autor nu ramin fara permis, asa cum s-ar crede, ci ajung direct la inchisoare“, a subliniat Gheorghe Dorobantu, inspectorul- sef ADA Dolj.

Pedeapsa pentru persoanele care doua luni consecutiv nu si-au platit taxa respectiva este de la trei luni la doi ani sau lunile de detentie se transforma in amenda penala.

De la intrarea in vigoare a legii, in Craiova, nu a fost incasata taxa pentru drepturi de autor deoarece, din motive necunoscute inca, reprezentantii ADA Dolj nu au purtat discutii cu taximetristii. „Acestia sint niste oameni cam ai naiba si nu se prea poate discuta cu ei. Dar acum nu mai toleram asa ceva! Trebuie sa vorbim cu operatorii de taxi si sa-i obligam sa-si obtina autorizatiile necesare pentru fiecare masina“, a mai spus Gheorghe Dorobantu.

Banii ajung la Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, care se va ocupa de impartirea lor intre artistii romani si straini.

Pentru a-i determina pe taximetristi sa intre in legalitate, inspectorii ADA ameninta ca isi vor inteti controalele si, mai mult, ca vor cere si sprijinul politiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS