17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajatii care lucreaza la negru fug din calea inspectorilor de munca

Angajatii care lucreaza la negru fug din calea inspectorilor de munca

Ca sa ascunda faptul ca folosesc forta de munca la negru, patronii si-au instruit angajatii ca, atunci cind vin controale, sa refuze sa dea declaratii sau, si mai sanatos, sa o rupa la fuga.

Asa au facut angajatele firmei de confectii SC TEXIL SRL din Craiova, care, atunci cind au vazut ca inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj intra in fabrica, au luat-o la fuga.

„Am mai reusit sa prindem doar o singura angajata si sa-i luam declaratie. Bineinteles ca nu avea contract individual de munca. Restul au fugit ca iepurii. Le-am lasat in pace pentru nu puteam sa alergam prin curte dupa ele“, sustin inspectorii ITM.

La Fabrica de confectii SC WORK SHOP SRL din Craiova au fost gasiti cei mai multi angajati fara forme legale. „Cinci persoane nu aveau contracte de munca. La alte patru societati am gasit doar cite unu-doi angajati“, a mai spus Radu Mitran, inspector ITM.

Angajatele de la SC PIF PROTUCTION SRL lucreaza mai mult de 48 de ore pe saptamina, norma prevazuta de legile in vigoare. „Norma este de 40 de ore, dar se poate ajunge si la 48. Insa, patronul de la firma respectiva le obliga pe angajate sa lucreze mai mult decit atit“, a spus Radu Mitran, inspector ITM.

Inspectorii au aplicat amenzi in valoare de 120 de milioane de lei pentru munca la negru.

Patronii uita de normele de protectie a muncii

Normele de protectie si securitate in munca sint frecvent neglijate atit de patronii societatilor cu profil textil, cit si de angajati. „Instructajul nu se face deloc sau nu se face corespunzator. Personalul nu are efectuat controlul medical. Multi cred ca este o gluma instructajul pentru protectia muncii, insa nu isi dau seama ca isi pun viata in pericol. Neglijenta duce la accidente grave“, sustine Silviu Poenaru, inspector ITM. Inspectorii au mai constatat ca in unele societati de confectii textile cu un numar mare de angajati buletinele de verificare a prizelor de impamintare erau expirate si tablourile electrice nu erau inscriptionate.

Electricienii si motostivuitorii de la MODEXIM si CRAIOMODEX nu aveau autorizatii de categorie speciala de persoana, asa cum prevad normele interne.

Pentru nerespectarea normelor de securitate si protectie in munca, societatile MODEXIM, CRAIOMODEX, ORIENTAL CARPET, PIF PRODUCTION, EUROLTA, WORK SHOP, CPP ITLAIA au primit amenzi cuprinse intre 25 si 30 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS