13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorii cu tulburari mentale nu mai au ce cauta la catedra

Profesorii cu tulburari mentale nu mai au ce cauta la catedra

Profesorii cu tulburari de vorbire, mentale si de comportament sau care manifesta anumite ticuri nu vor mai putea activa la catedra. Cu o intirziere de aproape sase ani, Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului au elaborat protocolul privind incompatibilitatile medicale cu functia didactica, protocol cerut de Legea privind Statutul personalului didactic, care a intrat in vigoare din 1997. Schizofrenii, tulburari de afectivitate, de vorbire, de personalitate, de identitate si sexuale, depresii, ticuri, epilepsie sint boli incompatibile cu functia didactica. Potrivit protocolului, incompatibilitatea va fi stabilita prin incheierea unei fise de aptitudine de catre medicul specialist. Lista bolilor riscante in invatamint a fost solicitata de sindicatele din ramura cu citiva ani in urma, in ideea de a fi eliminati de la catedra profesorii cu probleme medicale.

Conform Statutului cadrului didactic, incadrarea si mentinerea intr-o functie didactica sint conditionate de prezentarea unui certificat medical. In prezent, oricine lucreaza sau vrea sa activeze in invatamint nu poate fi obligat sa aduca certificat medical, deoarece nimeni nu-i poate refuza dreptul de a lucra ca profesor sau invatator.

„Consider ca masura privind elaborarea nomenclatorului bolilor incompatibile in invatamint este buna si este posibil ca o parte dintre cadrele didactice sa fie triate. Asemenea persoane nu au ce sa caute in invatamint!“, a precizat Toma Pruna, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Olt. Acesta a recunoscut ca in judet exista profesori care au abateri in ceea ce priveste comportamentul.

„Nu trebuie sa se ajunga la exagerari!“

Sindicalistii din invatamint sint de parere ca toti cei care imbratiseaza cariera de profesor ar trebui sa sustina o proba orala inainte de a se inscrie la o facultate cu drept de predare in invatamint, pentru a vedea daca au dictie corecta sau defecte de auz.

Ionel Barbu, liderul Sindicatului din Invatamintul Preuniversitar (SIP) Olt, a declarat ca, in urma cu 30-40 de ani, cei care doreau sa imbratiseze cariera didactica si chiar elevii apti de liceu erau supusi unui control medical riguros la clinicile universitare.

„Cred ca acest nomenclator al bolilor incompatibile trebuie completat cu bolile profesionale, care se pot contracta in perioada exercitarii profesiei. Acest nomenclator este binevenit si pentru ca da posibilitatea unui cadru didactic sa treaca intr-o alta functie sau chiar sa solicite iesirea la pensie, lucru care pina acum era imposibil. Oricum, totul trebuie tratat cu multa atentie si nu trebuie sa se ajunga la exagerari. Adica, toti am avut colegi care au suferit de anumite ticuri etc., dar acestia si-au desfasurat activitatea excelent si chiar au fost foarte apreciati de elevi“, a spus liderul SIP Olt. Protocolul va intra in vigoare de la data publicarii lui in Monitorul Oficial. Acesta va deveni insa lege incepind cu anul scolar 2004-2005.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS