13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoutati pentru profesori

Noutati pentru profesori

• Prima de instalare va fi acordata tuturor celor care se angajeaza in invatamint, indiferent de domiciliu • Indemnizatia de pensionare devine obligatorie, scolile urmind sa-si prevada fonduri pentru achitarea ei • Inspectoratele scolare sint obligate sa intocmeasca tuturor salariatilor din invatamint asigurari contra accidentelor de munca si bolilor profesionale

Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel de Ramura Invatamint, semnat la sfirsitul lunii decembrie de cele patru federatii sindicale din acest domeniu cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, vine cu mai multe noutati absolute pentru dascali.

Nesindicalistii, obligati la cotizatie sindicala

Dascalii care nu fac parte din vreo organizatie sindicala vor putea fi si ei obligati sa plateasca o suma de bani asemanatoare cotizatiei catre sindicat. Este vorba de un procent de 0,5% din venitul brut, care va fi retinut lunar pe statul de plata, suma adunata urmind a fi folosita pentru desfasurarea negocierilor colective. Cuantumul acestei contributii a nesindicalistilor va fi impartit, la nivelul fiecarui judet, intre patronat – inspectoratul scolar – si sindicatele din domeniu care au filiale in judetul respectiv.

Perceperea acestei sume este prevazuta in Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel de Ramura Invatamint pe anul 2004 doar ca o posibilitate, urmind sa devina obligatorie doar daca sindicatele si inspectoratele scolare inteleg sa o prevada in mod expres in contractele colective ce se vor incheia luna aceasta, la nivelul fiecarui judet.

Prima de vacanta se achita doar din venituri proprii

Alte noutati de mare interes pentru dascali se refera la prima de instalare, indemnizatia de pensionare si prima de vacanta. Daca pina anul trecut prima de instalare era acordata doar dascalilor care isi incepeau activitatea in invatamint in alta localitate decit cea de domiciliu, incepind cu anul 2004 prima de instalare nu mai este conditionata de domiciliu, devenind un fel de prima pentru intrarea in invatamint, acordata o singura data in momentul angajarii in acest domeniu.

Indemnizatia de pensionare – in cuantum de cel putin un salariu de baza – era prevazuta si pina acum in contractele colective de munca, dar nu se putea acorda decit in limita fondurilor. Acum, aceasta indemnizatie a devenit obligatorie, iar directorii de scoli sint obligati sa-si prevada fonduri in acest scop, altfel vor scoate din propriile buzunare bani pentru cei care se pensioneaza. Tot in limita fondurilor disponibile se acorda pina acum si prima de vacanta, ce trebuia achitata o data cu indemnizatia de concediu. Cum fonduri disponibile nu au fost, acest drept banesc n-a mai fost achitat de aproape un deceniu. In baza noului Contract Colectiv de Munca, prima de vacanta devine obligatorie, numai ca nu se poate achita decit din fonduri proprii. Ca atare, nu vor putea beneficia de acest drept decit angajatii unitatilor de invatamint care realizeaza venituri proprii.

Premiul anual acordat personalului din acest domeniu, asa-numitul „al 13-lea salariu“ – va fi achitat, de acum, inainte de sfirsitul anului calendaristic, si nu in luna ianuarie, cum s-a procedat in ultimii ani. In acest sens, exista o prevedere expresa a Contractului Colectiv.

Slabe sperante pentru tichetele de masa

O alta noutate se refera la salarizarea activitatilor prestate in zilele libere. Pentru activitatea prestata intr-o zi de repaus saptaminal, zi libera sau sarbatoare legala ori religioasa, salariatii din invatamint au dreptul nu doar la o zi libera platita, ci si la salariul dublu pentru ziua libera in care au venit la serviciu. Cele doua moduri de recompensare a zilei libere lucrate urmeaza sa fie aplicate cumulativ, nu alternativ.

In materie de medicina muncii, Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel de Ramura Invatamint pe anul 2004 insista pe ideea organizarii la incadrarea in munca si ori de cite ori este nevoie a examinarii medicale a salariatilor, in scopul depistarii si indepartarii de la catedra a dascalilor inapti pentru a preda in invatamint. Examinarea medicala este gratuita, contravaloarea fiind suportata din bugetul inspectoratelor scolare. O noutate absoluta o constituie obligativitatea acelorasi inspectorate scolare, in calitatea lor de angajatori, de a-i asigura contra accidentelor de munca si bolilor profesionale pe toti salariatii din invatamint.

Nimic nou insa in privinta tichetelor de masa. Noul Contract Colectiv include aceeasi formula din ultimii ani, conform careia ministerul tutelar „se obliga sa faca demersurile legale necesare pentru acordarea tichetelor de masa si salariatilor din invatamintul preuniversitar“. Doar ca amintitele tichete de masa, chiar daca vor fi acordate, contravaloarea lor va fi suportata din veniturile proprii ale unitatilor de invatamint si foarte putine scoli au astfel de venituri proprii.

„Se poate spune ca am cistigat cite ceva prin acest nou Contract Colectiv de Munca, cele mai multe propuneri ale noastre fiind preluate asa cum le-am formulat“, a declarat prof. Ion Bebe Cepoi, prim-vicepresedinte al Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS