12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsigurarile de malpraxis, subiect de scandal in sanatatea doljeana

Asigurarile de malpraxis, subiect de scandal in sanatatea doljeana

Cum medicii, la inceputul lui 2003, isi incheiasera asigurari de malpraxis pentru sume derizorii, CNAS a intervenit, obligindu-i la asigurari mai consistente, pentru care primele anuale erau de circa un milion de lei. Insa, Colegiul Medicilor Dolj, considerind ca un milion pe an e prea mult pentru un buzunar de doctor, a dat in judecata CNAS si a pierdut procesul. Asa ca medicii au fost obligati sa-si refaca asigurarile pe anul in curs. Pentru 2004, chiar daca ar vrea sa-si incheie asigurari de malpraxis, cadrele medicale nu pot, intrucit CNAS nu a selectat societatile acreditate pentru asigurari de malpraxis.

Aparitia in acest an a Deciziei nr.139/11.03.2003 a presedintelui Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), care reglementeaza asigurarile de malpraxis in Romania, a generat reactii vehemente din partea cadrelor medicale. CNAS stabilea anumite plafoane minimale de asigurare atfel incit, in caz de culpa medicala, societatea de asigurare sa poata suporta despagubirile catre pacienti.

Interventia CNAS in acest domeniu a fost necesara deoarece cadrele medicale – constrinse sa-si incheie asigurari de malpraxis, ca o conditie a salarizarii lor din bugetul asigurarilor de sanatate- isi intocmisera asemenea asigurari de raspundere civila pentru culpa medicala pe sume derizorii, ce nu puteau acoperi eventualele greseli medicale.

Doru Dobrescu confunda suma asigurata cu prima de asigurare

Medicii au considerat ca CNAS a comis un abuz luindu-si prerogative de legiuitor, prin faptul ca a acreditat doar patru societati de asigurare, cite una pentru fiecare domeniu medical (fara sa tina cont de Consiliul Concurentei), motiv pentru care, imediat dupa aparitia Deciziei nr. 139, Colegiul Medicilor Dolj si Colegiul Medicilor din Iasi au dat in judecata Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

„In martie, domnul Turlea a emis o decizie prin care obliga medicii si asistentii sa se asigure doar la patru societati de asigurare pe sume astronomice, echivalind cu salariul unui medic primar pe 22 de ani sau al unui medic rezident pe 60 de ani. Si acest lucru s-a intimplat in conditiile in care toti medicii aveau asigurari incheiate“, a declarat dr. Doru Dobrescu, presedintele Colegiului Medicilor Dolj.

In legatura cu acuzatiile aduse de Colegiul Medicilor Dolj, reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Dolj au declarat ca sint doar pretexte pentru ca medicii sa nu incheie asigurari.

„Medicii incheiasera asigurari pentru sume derizorii care nu ar fi putut acoperi o eventuala valoare a culpei medicale. Din aceasta cauza s-a venit cu Decizia 139, care stabilea si sumele pentru care ar fi trebuit sa se faca asigurarea si care, pentru medicii de familie, se situeaza undeva la 50.000 de euro. Colegiul Medicilor a facut confuzie intre valoarea asigurata si prima de asigurare, medicul trebuind sa plateasca prima de asigurare, in valoare de aproximativ 1.000.000 de lei, suma pe care o poate plati in rate, daca i se pare prea mare. Iar noi nu am facut altceva decit sa le cerem dovada ca au achitat aceasta suma“, a precizat Cristina Mindreci, purtatorul de cuvint al CAS Dolj. De altfel, in Decizia nr. 139 se arata ca medicii nu trebuie practic sa se asigure din nou, ci doar pentru diferenta de pina la valoarea stabilita in textul aceleasi decizii.

Aceeasi problema – solutionata diferit de justitie

Procesele initiate de Colegiile Medicilor Dolj si Iasi au avut o soarta cel putin bizara, instantele din Romania dind solutii diferite pentru aceeasi problema. Daca in judetul Dolj actiunea Colegiului Medicilor a fost respinsa, Curtea de Apel Iasi a dat cistig de cauza Colegiului Medicilor Iasi, dispunind suspendarea Deciziei nr. 139. Incurajati de reusita colegilor de la Iasi, reprezentantii Colegiului Medicilor Dolj au facut apel la Curtea Suprema de Justitie, insa si aici actiunea a fost respinsa.

„Nu ne ramine decit sa ne adresam forurilor europene de la Strasbourg. Sa vada si strainii cum functioneaza justitia in Romania si sa judece cit de indreptatite sint anumite institutii, cum ar fi CNAS, de a se erija in Parlamentul Romaniei, emitind decizii care se substituie legii“, a mai spus dr. Dobrescu.

CAS Dolj isi da cu stingu’-n dreptu’

In luna octombrie, dupa aparitia celei de-a doua decizii (nr. 796/27.10.2003) a presedintelui CNAS, CAS Dolj isi aduce aminte ca incheierea contractelor de servicii medicale se face numai cu furnizorii care au incheiate asigurari de malpraxis, drept care le cere medicilor, dupa ce incheiase contracte cu ei, sa prezinte la control asigurarile de malpraxis incheiate in baza Deciziei nr. 139, in caz contrar amenintind cu rezilierea contractelor.

„Cu citeva zile inainte de a parasi fotoliul de presedinte al Casei Nationale de Sanatate, Eugeniu Turlea a venit cu o noua decizie (nr. 796/27.10.2003) de reglementare a asigurarilor de raspundere civila. Ce a facut insa atunci Casa de Asigurari de Sanatate Dolj nu are nici o explicatie. A obligat medicii de familie, care aveau deja incheiate asigurari sa se asigure din nou la una dintre cele patru societati acreditate de CNAS, amenintind cu rezilierea contractelor in caz de nesupunere“, a declarat dr. Doru Dobrescu, presedintele Colegiului Medicilor Dolj.

In ciuda recomandarilor facute de Colegiul Medicilor Dolj, majoritatea medicilor de familie, Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova si o parte dintre policlinicile particulare si-au „refacut“ asigurarile.

„In aceste conditii, am solicitat lamuriri de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Raspunsul primit ne-a convins ca, intr-adevar, Casa Judeteana isi batea joc de intregul corp medical. Ni s-a spus ca Decizia nr.796 stabileste doar cadrul general de reglementare, neputind fi aplicata decit dupa finalizarea selectiei societatilor de asigurare, selectie care nu s-a facut nici pina in prezent“, a mai spus Doru Dobrescu.

Medicii ar trebui sa-si faca asigurari… pe propria raspundere

In timp ce medicii se chinuiesc sa rezolve problema asigurarilor pe 2003, s-au trezit la sfirsit de an cu o noua grija. Mai e putin si trebuie reinnoite contractele de furnizare a serviciilor medicale, ocazie cu care medicii va trebui sa se prezinte la CAS cu asigurarea pe 2004 incheiata. Numai ca, deocamdata, nici un medic nu a putut sa-si faca polita de asigurare pe anul 2004, pentru ca nimeni nu mai stie dupa care decizie sa se ia, Decizia nr.139, care face referire doar la anul 2003, sau Decizia nr. 796, care stabileste cadrul legal general, insa nu poate fi aplicata din cauza ca nu a fost definitivata selectia societatilor. In acest caz, medicii nu au decit sa-si faca asigurari pe propria raspundere in baza oricarei decizii doresc ei, urmind ca la negocierea contractului pe 2004 sa afle daca au procedat bine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS