22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentrul medico-social de la Plenita, in pragul desfiintarii

Centrul medico-social de la Plenita, in pragul desfiintarii

• Medicii aduc mincare de acasa pentru bolnavi • In saloane se face focul o data pe zi, din lipsa lemnelor

Centrul medico-social de la Plenita – Dolj ar putea fi desfiintat la 1 ianuarie daca nu vor fi gasite resurse de finantare. Infiintat in baza unei hotariri a Consiliului Local Plenita din 14.05.2003, centrul medico-social dispune de 50 de paturi, unde sint cazati bolnavi cu afectiuni cronice. In prezent, gradul de ocupare este de aproximativ 70%, ponderea detinind-o pacientii cardiaci. Centrul medico-social isi datoreaza, deocamdata, existenta Spitalului Municipal din Calafat, care s-a angajat, in baza unui protocol, sa asigure salariile personalului pina la sfirsitul anului.

In mod normal, un centru medico-social ar trebui, potrivit legii, sa fie sustinut financiar de Ministerul Sanatatii – in ceea ce priveste salarizarea angajatilor, cheltuielile pentru medicamente si materiale sanitare, de Ministerul Muncii – care ar trebui sa suporte partea legata de reparatii – si de consiliul local pentru restul cheltuielilor.

In realitate, lucrurile stau altfel. Centrele medico-sociale sint puse, mai degraba, in postura nou-nascutului „binecuvintat“ cu trei moase. Neexistind surse de finantare, cele trei institutii tutelare au pasat aceasta responsabilitate una alteia. S-a ajuns in situatia ca, dupa mai putin de sase luni de la inaugurare, sa se puna problema desfiintarii acestor asa-zise spitale ale saracilor.

Spitalul Calafat – mama vitrega si saraca

Printre asa-zisele spitale ale saracilor se numara si Centrul Medico-Social de la Plenita, infiintat prin preluarea sectiilor de cronici si interne ale centrului de sanatate din localitate. Pentru ca nu indeplineste conditiile necesare obtinerii autorizatiei de functionare, fondurile bugetare necesare salarizarii personalului au fost cuprinse la Spitalul Municipal din Calafat, unitate sanitara care a preluat, la rindul sau, sectiile de ginecologie si pediatrie ale defunctului Centru de Sanatate de la Plenita.

Spitalul Municipal Calafat s-a angajat, de asemenea, sa asigure in limitele fondurilor de care dispune si hrana, respectiv medicamentele necesare, insa numai pina la sfirsitul anului, urmind ca din 2004 unitatea sa incheie contract direct cu Casa de Asigurari de Sanatate Dolj – in cazul fericit in care va reusi sa obtina statut de persoana juridica.

Numai ca Spitalul din Calafat, confruntat la rindul sau cu lipsurile inerente reformei sanitare, abia daca a reusit sa asigure banii pentru salariile celor 25 de angajati ai Centrului Medico-Social de la Plenita. La sfirsitul lunii octombrie, conducerea Centrului Medico-Social Plenita a facut apel de urgenta catre Consiliul Judetean Dolj si Ministerul Sanatatii, prin care solicita bani pentru lemne, medicamente si hrana.

„Situatia era de asa natura, incit, daca nu primeam strictul necesar, nu am fi avut alta alternativa decit sa inchidem centrul. In urma demersurilor facute de noi si prin implicarea consiliului local, am primit un camion de lemne, astfel incit, cel putin pentru luna aceasta, bolnavii nu vor suferi prea mult de frig“, a declarat dr. Adrian Dragomir, directorul Centrului Medico-Social Plenita.

Cit despre celelalte necesitati, acestea sint asigurate in mare parte prin propria implicare a bolnavilor si a medicilor. Mai bine zis, bolnavul vine de acasa cu medicamente si alimente, beneficiind doar de „conditii hoteliere“, sfaturi medicale si de administrarea tratamentului sub supraveghere de specialitate, iar medicul, cu tot ce mai trebuie adus.

Cadrele medicale aduc mincare de acasa pentru bolnavi

Intr-unul dintre saloanele mai aratoase am gasit-o pe Sevastita Roman, de 64 de ani, soacra primarului din localitate. Infofolita cu trei flanele si doua basmale, pentru a putea face fata frigului din incapere – pentru ca in salon se face focul doar o data pe zi, iar soba n-apuca sa se dezmorteasca -, femeia parea multumita ca are cine sa o ingrijeasca: „Sufar cu plaminii, fierea, rinichii si cu tensiunea si e bine ca are cine sa se ocupe de mine aici si sa-mi faca tratamentul. Ce nu se gaseste aici mai aducem si de acasa, ca asa e in tara asta“.

In saloanele rezervate bolnavilor cronic, inghesuiala era cuvintul de ordine. Cazati cite doi, trei, sapte sau opt, in functie de capacitatea saloanelor si de rezerva de lemne, cei mai multi pacienti sint persoane cu handicap fizic sau mental, care si-au gasit in acest spital o casa dupa ce au fost abandonati de familii.

Cel mai asteptat moment al zilei pentru acesti oameni este ora la care se serveste masa de prinz, iar asigurarea ratiei zilnice de hrana a cazut mereu in sarcina medicilor de la Plenita, in special a directorului Dragomir. „Este o mare responsabilitate sa le asiguram hrana zilnica, in conditiile in care fonduri nu prea sint. Asa incit ne bazam mai putin pe sponsori si alocatii bugetare si mai mult pe rezervele de alimente pe care le facem aducind de acasa mincare pentru bolnavi. Nu de putine ori am adus pulpe de pui, conserve de legume, pateuri, cartofi, fasole si alte alimente ca sa le dam bolnavilor mincare. De exemplu, astazi bolnavii au in meniu ciorba de zarzavat, iar la felul doi, carne cu varza adusa de mine de acasa“, a precizat dr. Dragomir.

Pe linga hrana bolnavilor, medicii trebuie sa aduca de acasa si seringi de unica folosinta, vata, spirt si, mai nou, sa cumpere cu bani din propriile buzunare pina si foile de observatie, pe care inainte si le confectionau singuri, folosind xeroxul din dotare. De cind s-a facut insa transformarea din centru de sanatate in centru medico-social, o data cu o parte din sectii, Spitalul din Calafat a preluat si dotarile, inclusiv xeroxul si majoritatea aparaturii medicale aferente. Ultima data, tot prin bunavointa cadrelor medicale, 30 de pacienti s-au ales cu un trening, o pereche de papuci si un fes, plus vesela si pahare de unica folosinta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS