17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostele IAS-uri, greu de maritat

Fostele IAS-uri, greu de maritat

Privatizarea fostelor IAS-uri inainteaza in ritm de melc in judetul Dolj. Responsabilii din agricultura ridica din umeri, bilantul este catastrofal: jumatate din ferme in faliment, citeva privatizari esuate, altele la care vesnic se lucreaza la dosarele de licitatii si citeva ferme vindute. Cit de eficient, se va vedea in urmatorii ani. Agentia Domeniilor Statului (ADS), cea care detine pachetul majoritar de actiuni la aceste societati, tocmai a anuntat ca in aceasta luna va scoate la licitatie alte doua obiective: AGROINDUSTRIALE Piscu Sadovei si AGROINDUSTRIALE Giubega. La prima dintre ele, pachetul majoritar valoreaza 6,6 miliarde de lei, iar licitatia a fost stabilita pentru 23 octombrie.

Pentru cea de-a doua, inca se depun acte la dosar, insa ADS sustine ca si aceasta va fi scoasa la vinzare pina la sfirsitul lunii.

Jumatate din fostele ferme, in faliment

Responsabilii din agricultura recunosc ca in ultimii 13 ani au reusit sa privatizeze numai sase din cele 32 de foste IAS-uri doljene. 17 dintre ele au dat faliment, trei (HORTICOLA SA Dabuleni, AGRICOLA SA Bailesti si EXPOM Virvor) sint in restructurare, urmind sa fie vindute pe bucati, dupa ce au fost scoase fara succes de cite doua ori la privatizare, iar una (AGROINDUSTRIALE SA Dabuleni) va fi reorganizata, dindu-i-se termen pentru plata datoriilor catre stat.

In schimb, la unele dintre fostele IAS-uri, scandalurile postprivatizare continua. Printre investitori se numara arabi, elvetieni si nemti.

Ultimele la care s-au vindut pachetele majoritare de actiuni sint PISCICOLA SA Dunareni (una dintre cele mai mari ferme piscicole din tara) si AGRICOLA Macesu de Jos, ambele cumparate de Maria (Lili) Schutz, unul dintre sponsorii PSD Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS