22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Destine romanesti“, de Vadim Stefan Pirogan si Boris Movila

„Destine romanesti“, de Vadim Stefan Pirogan si Boris Movila

Basarabenii Vadim Stefan Pirogan si Boris Movila si-au lansat cartea „Destine romanesti“ la Muzeul Olteniei din Cetatea Baniei. Volumul are aproape 600 de pagini si a aparut recent in Editura Chisinau. Este o carte despre destinele romanilor basarabeni si este scrisa ca un documentar istoric.

Iata citeva titluri ilustrative in acest sens: „Calvarul mamei Victoria“, „Teroarea rosie“, „Mai bine morti decit robi sovietici“, „Afganistan – Laleaua neagra“, „Unde sint romanii nostri?“, „Un mare adevar ascuns de poporul sovietic“ , „Pacatele Rusiei“, „Cind a fost bine cu rusii?“, „Pentru cei fara patrie“, „Distrugerea Romaniei“, „Catre toti americanii“, „Muzeul Memoriei Neamului“, „Eroi sau tradatori de neam?“, „Cameleonism si manipulari“, „Cine sint comunistii si ce vor ei?“, „Finita la comedia sau Teatrul absurdului“, „Sa punem degetul pe rana“, „Pacat, am ramas straini“ etc.

Vadim Stefan Pirogan este la cea de-a patra carte de acest gen. Acesta a mai publicat: „Cu gindul la tine, Basarabia mea“, „Pe drumurile pribegiei“ si „Timpuri si oameni“. Este vicepresedinte al Asociatiei „Pro Basarabiei si Bucovinei“ la Chisinau si presedinte al „Asociatiei victimelor regimului comunist si a veteranilor de razboi ai Armatei Romane“ din Republica Moldova.

La lansarea cartii s-au depanat amintiri, cosmaruri si dureri despre suferintele romanilor basarabeni deportati in Siberia. De asemenea, Vadim Pirogan a vorbit despre falsificarea istoriei basarabenilor, despre „Muzeul Memorial al Neamului“: „Centrul Cultural <<Memoria Neamului>> din Chisinau se adreseaza tuturor fostilor elevi ai Liceului <<Ion Creanga>> din Balti din perioada 1925-1940, cu rugamintea de a se infiinta la Muzeul Memoriei Neamului un colt al acestui liceu de prestigiu national, care a dat omenirii savanti de renume mondial, ingineri, inventatori, profesori, medici etc. De aceea, facem apel sa ne scrie din orice colt al pamintului, sa ne trimita fotografii ale lor si din liceu, din orice perioada, precum si un curriculum vitae pe adresa: Chisinau – 2051, str. Ion Pelivan 32/2, ap. 18. Toate aceste documente vor ocupa un loc de cinste in muzeul nostru si vor ramine in vesnicie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS