9.5 C
Craiova
luni, 12 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateLacul Craiovita, o rusine pe obrazul Primariei Craiova

Lacul Craiovita, o rusine pe obrazul Primariei Craiova

Balta Craiovita este, de ani buni, un fel de hazna a Craiovei, chiar daca edilii orasului tin sa se laude cu marea lor realizare: stoparea deversarii apelor menajere din cartierul Craiovita in lac. Fie ca le place sau nu, balta Craiovita ramine totusi haznaua orasului. Si asta pina cind primaria va avea destul de multi bani pentru a decolmata si igieniza lacul. De-a lungul celor 13 ani, si de cele mai multe ori in preajma alegerilor locale, pentru reamenajarea lacului s-au mai alocat ceva bani. Intotdeauna insa prea putini. Pentru ca balta Craiovita sa redevina baza de agrement care era in anii ’70 este nevoie de multi bani. Multi bani pe care Primaria Craiova spera sa-i obtina de la Uniunea Europeana.

Lacul a fost amenajat ca baza de agrement in anii ’70. Craiovenii isi amintesc de zilele calduroase de vara, cind veneau la debarcaderul de pe malul lacului.

„Venea lume din toata Craiova sa faca baie in lac si sa stea la iarba verde. Din ce a fost odata, acum nu a mai ramas absolut nimic. Pe spatiul verde pasc vitele, iar din fostul lac au mai ramas citeva ochiuri de apa. Si alea pline cu gunoaie“, a spus Ionel Ilarie, pensionar din Craiova.

In ochiurile mici de apa se chinuiesc pescarii sa mai prinda cite un caras. Tudor Pisic isi aduce aminte cu placere ca a mincat mult peste din balta Craiovita: „Era carasul de o palma, poate si mai mare. Nu ma duceam acasa fara un kilogram, cel putin. Pe vremuri era altceva. Era apa mare, veneau pescari de peste tot. Locul asta arata groaznic acum si cel mai rau este ca nimeni nu face nimic“.

„Domeniul public, acoperit de gunoaie… cu stirea primariei“

In vecinatatea cartierului Craiovita Veche, podul care asigura trecerea peste apa a fost distrus. In mica masura de intemperiile vremii, dar mai ales de raufacatori care s-au pus cu tirnacopul pe balustradele din beton. De-o parte si de alta a potecilor care duc spre statiile de autobuz de pe strada Nicoale Titulescu sint munti de gunoaie. Loclanicii se pling ca este mizerie, ca se simt sufocati de atitea gunoaie, insa cind se pune problema depozitarii resturilor menajere toti aleg acelasi loc: malul lacului.

„Este dezastruos! Aici, in loc sa fie un parc foarte frumos, uitati-va cita mizerie este. Cred ca sint tone de gunoi neridicate de ani buni“, a declarat revoltata Smaranda Enculescu, din cartierul Craiovita Veche.

De salubrizarea zonei se ocupa firma SC RETIM SA.

„Colectam si transportam doar resturile menajere de la populatia care are contract de salubrizare. Cei care nu au contract, si sint destul de multi, arunca gunoiul pe domeniul public. Noi nu ridicam gunoiul de pe domeniul public deoarece nu ne plateste nimeni pentru asta. Iar munca voluntara nu facem“, a declarat Dorin Baleanu, directorul societatii de salubrizare.

De fapt, este vorba de Primaria Craiova, care nu ia taurul de coarne si, prin inspectorii de specialitate, sa-i determine pe localnicii din zona sa pastreze curatenia. Exista cadrul legal de sanctionare, nu exista insa bunavointa, ci doar multa toleranta. De aceea orasul este plin de gunoaie.

Nadejdea este in Uniunea Europeana

Lacul Craiovita avea peste 12 hectare de luciu de apa. Multa vreme a fost in administrarea Directiei Apelor Romane, filiala Dolj, iar de aproximativ doi ani a trecut in administrarea Primariei Craiova. Desi Vasile Bulucea s-a laudat in campania electorala ca pe perioada mandatului sau lacul Craiovita va redeveni baza de agrement care a fost odata, imediat cum a ajuns in functie si a vazut cit de anemic este bugetul local, edilul sef si-a dat seama ca nu isi poate duce la indeplinire promisiunea.

„Nu sint bani si, daca nu sint bani, nu avem ce face“, a declarat primarul Craiovei. Pentru ca are un aspect dezolant, iar in zilele toride de vara miresmele care vin dinspre lac ii innebunesc pina si pe cei care nu au un simt olfactiv ascutit, Garda de Mediu din Craiova a atras atentia primariei ca, in timpul cel mai scurt, sa „reintroduca balta Craiovita in circuitul turistic al orasului“, a declarat comisarul Ion Petrisor.

Oarecum constrinsa, Primaria Craiova incearca sa atraga fonduri externe pentru reamenajarea lacului.

„Din surse proprii nu o vom termina niciodata. Pina acum s-au investit patru miliarde de lei si nu se vede nimic. Am reusit sa desecam lacul si sa stopam deversarile de ape menajere in lac. Asta este un lucru bun pentru ca nu se putea sta in apropierea ei din cauza mirosului de materie fecala“, a spus Ovidiu Vanghelie, sef Serviciu Gospodarie Comunala din cadrul Primariei Craiova.

Proiectele de amenajare a lacului au fost deja depuse. Ramine de vazut daca Uniunea Europeana le va intinde o mina de ajutor edililor orasului si daca va aloca fondurile necesare pentru ca balta Craiovita sa redevina ceea ce a fost.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS