22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA crescut numarul bolnavilor de tuberculoza

A crescut numarul bolnavilor de tuberculoza

Numarul bolnavilor de TBC a fost in continua crestere in ultimii ani, in Gorj, iar situatia pare sa devina tot mai grava. Daca inainte de 1990 incidenta imbolnavirilor de TBC era de 80 de persoane la 100.000 de locuitori, in 2002 aceasta a ajuns la 145. Din pacate, situatia nu da semne de ameliorare, numai in primele doua luni ale acestui an inregistrindu-se alte 92 de cazuri de TBC. Victime ale acestei boli cad tot mai multi someri, disponibilizati din minerit sau din alte domenii.

Dispensarele TBC aflate in principalele orase din Gorj au inregistrat anul trecut 574 de cazuri de tuberculoza, printre bolnavi numarindu-se si 20 de copii.

Tot in anul precedent, medicii au constatat ca la 129 de bolnavi boala s-a cronicizat. Sanatoriul de la Dobrita este plin in permanenta, anul trecut fiind internati aici peste 300 de bolnavi.

Principala cauza a imbolnavirilor de TBC o constituie saracia, iar medicii spun ca tot mai multi oameni traiesc de pe o zi pe alta si reusesc cu greu sa-si asigure conditii minime de trai. In ultimii ani, victime ale tuberculozei cad disponibilizatii din minerit si din alte domenii de activitate, oameni care si-au cheltuit repede salariile compensatorii si apoi au ramas si fara bani de mincare, si fara posibilitatea de a-i procura.

„In zona pe care o deserveste cabinetul nostru avem multe familii venite de prin Moldova sau din alte zone ale tarii. Oamenii au lucrat si in domeniul extractiei de petrol sau in minerit. Au ramas fara loc de munca si nu au nici pamint pe care sa-l munceasca. Nu se pot intoarce de unde au venit, asa ca trebuie sa lupte cu saracia si cu bolile“, a spus Elena Vlad, medic la cabinetul TBC din Tirgu Carbunesti.

Bolnav de TBC care continua sa munceasca in mina

In primele doua luni ale anului s-au inregistrat in Gorj alte 92 de cazuri de TBC. Medicii spun ca numarul este foarte mare pentru o perioada atit de scurta, mai ales ca de obicei cele mai multe cazuri se inregistreaza in lunile martie si aprilie.

„Abia de acum incolo asteptam mai multe cazuri de TBC. Cabinetele noastre sint asaltate de pacienti“, a spus medicul Maria Popescu. Grigore Boltasu are doar 35 de ani si lucreaza in minerit de 17 ani. In urma cu noua ani, barbatul a descoperit ca are tuberculoza. El a luat tratamentul pe care i l-au dat medicii, dar a continuat sa lucreze in minerit chiar si dupa ce a stat trei luni internat in Sanatoriul Dobrita.

„Eu cred ca de la o raceala mi se trage. Pe acolo, pe unde lucram noi, ne mai odihnim pe unde apucam, iar pamintul e rece. Multi colegi de-ai mei s-au imbolnavit. Am luat pastilele, am stat internat trei luni, dar m-am intors la munca. Trebuie sa-mi intretin familia ca am vazut eu ce au patit cei care au plecat cu ordonanta. Mai bine ramin acolo si muncesc“, a spus barbatul.

17 dintre bolnavi au murit anul trecut

Medicii se pling insa ca nu toti bolnavii sint cooperanti si multi refuza sa urmeze tratamentul chiar daca acesta e gratuit. In 2002, in Gorj s-au inregistrat si 17 decese in rindul bolnavilor de TBC.

Pe linga tratamentul medicamentos, pacientii trebuie sa respecte si un regim alimentar care sa-i ajute sa lupte cu boala, fiind excluse consumul de alcool si tutun.

„O caracteristica a bolnavilor nostri ar fi si lipsa de informare. Multi refuza sa coopereze, continua sa bea si sa se alimenteze prost, in special din cauza saraciei“, a spus medicul Elena Vlad.

Cabinetele TBC se confrunta si ele cu lipsuri, ca intreg sistemul sanitar. Medicii cabinetului de la Tirgu Carbunesti spun ca nu au primit medicamentele pentru chimioprofilaxie nici pe luna februarie si sint la limita stocului. De asemenea, toate cabinetele se confrunta cu lipsa banilor necesari achizitionarii de filme si reactivi pentru aparatele de depistare a bolii.

La cabinetul din Tirgu Jiu, dupa doi ani de asteptare a fost instalat unul dintre aparatele moderne de diagnosticare. Incepind cu acest an, bolnavii nu mai sint radiati la vechile aparate, iar diagnosticarea se face cu tehnica moderna. Un alt aparat asteapta sa fie instalat, iar medicii spun ca punerea lui in functiune le-ar usura cu mult munca si ar evita aglomeratia care se creeaza pe holuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS