10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii cronic isi gasesc alinare la SMURD

Bolnavii cronic isi gasesc alinare la SMURD

Cadrele medicale de la Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) se pling ca nu mai pot face fata programului de lucru extrem de incarcat. De la o vreme, aici vin zeci de cardiaci cronic, pentru consultatii sau tratament gratuit. Motivul acestei adevarate migratii este cauzat de faptul ca bolnavii nu au bani pentru a urma un tratament la domiciliu.

In judetul Dolj, saracia i-a indemnat pe bolnavi sa apeleze la ingeniozitate pentru a-si putea ingriji sanatatea. Pentru ca medicamente gratuite si compensate nu se mai eliberau, persoanele cu afectiuni cronice au incercat varianta internarii. Cu un bilet de trimitere de la medicul specialist, treaba era ca aranjata. Un asemenea bolnav – care in orice alta tara ar fi urmat un tratament la domiciliu – era internat pentru citeva zile intr-o clinica de spital, unde beneficia de tratament gratuit. Metoda a functionat o vreme. Apoi, spitalele au ramas in pana de fonduri si de medicamente, iar bolnavii internati au fost obligati sa-si plateasca tratamentele. Mai nou, criza financiara fara precedent a determinat conducerile spitalelor sa reduca drastic numarul internarilor.

Cei care au avut de suferit din cauza acestei masuri au fost chiar bolnavii cronic, care, in opinia mai-marilor de la Ministerul Sanatatii, se puteau trata foarte bine si acasa, insa faptul ca nu aveau bani pentru medicamente n-a mai fost treaba ministerului. Oamenii au fost practic condamnati la moarte. In disperare de cauza, multi dintre bolnavi au luat din nou drumul spitalului, umilindu-se pe la sectiile de urgenta – singurele care pot oferi alinare, gratuit, suferintelor fizice – solicitind perfuzii pentru calmarea durerilor sau diverse alte medicamente.

Tratament gratuit pentru cardiaci

Camera de garda a Spitalului de Urgenta din Craiova a devenit extrem de solicitata din cauza invaziei de bolnavi cronic.

Pentru a se evita aglomeratia, cabinetul de cardiologie a fost, practic, mutat la SMURD, asa ca medicii din cadrul acestui serviciu au preluat si cardiacii cronic. Iar holul de la intrare a devenit sala de asteptare pentru numerosii cardiaci, spre disperarea cadrelor medicale care trebuie de multe ori sa-si faca loc cu coatele prin multime ca sa poata sa duca bolnavii aflati in coma pe masa de interventie.

„Cazurile cele mai grave ajung la noi, fie ca este vorba de accidente vascular-cerebrale, fie de accidente rutiere. Lucram in conditii de stres maxim, pentru ca este vorba pina la urma de salvarea unor vieti. Cit despre cardiaci, faptul ca incurca circulatia nu ar fi nimic, insa trei sferturi dintre ei vin la noi pentru tratament, nefiind cazuri de urgenta. Noi, ca medici, nu putem sa ii refuzam trimitindu-i acasa, pentru ca avem anumite responsabilitati fata de bolnavi, pe care ni le-am asumat in momentul terminarii facultatii. Casa de Asigurari ne va cere insa socoteala pentru utilizarea fondurilor si nu stiu cum ne vom descurca“, a declarat dr. Cristina Geormaneanu, medic primar medicina de urgenta in cadrul SMURD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS