7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRevolta la UTALIM Slatina

Revolta la UTALIM Slatina

Aproximativ 200 de salariati de la SC UTALIM SA Slatina din totalul de 234 au refuzat luni sa mai lucreze. Inainte de intrarea in schimb, la ora 6.50, oamenii s-au adunat intr-una din halele fabricii si au cerut ca directorul uzinei sa vina si sa le explice de ce nu au primit toti banii pe ianuarie.

Neplata salariilor reprezentind lichidarea lunii ianuarie se pare ca a fost doar una din cauzele pentru care oamenii au refuzat sa mai lucreze. Salariile mici pe care acestia le primesc (salariul mediu net este de doua milioane de lei), programul de lucru constind in patru zile de munca si conditiile grele in care oamenii lucreaza au fost luni picatura care a umplut paharul. Salariatii fabricii, citi au mai ramas, se incalzeau ieri in jurul unor cazane.

Liderul Sindicatului Uranus din cadrul unitatii, Gheorghe Marancea, a spus ca sindicatul isi declina orice responsabilitate legata de modul in care se va derula conflictul de munca.

„Nu este vina noastra ca actuala conducere este incapabila sa rezolve situatia. Vina apartine managementului defectuos din fabrica, management care apartine atit directorului Titiriga, cit si patronatului – ASTRA Craiova si SIF Oltenia“, a spus Gheorghe Marancea.

Directorul general al UTALIM Slatina, Iulian Titiriga, a precizat: „Nu este numai vina mea ca lucrul nu merge asa cum ne-am dori. Avem comenzi, dar nu si materiale. Cit priveste lichidarea pe luna ianuarie… la mijloc este o inadvertenta: noi am inceput lucrul pe 13 ianuarie, am decalat avansul pe 30 ianuarie si am mutat acordarea lichidarii pe 12 februarie. Nu am putut sa le dam banii oamenilor atunci, dar asta nu inseamna ca nu le vom da. Pentru ca avem probleme cu lichiditatile, am intirziat acordarea banilor de lichidare. Le vom da banii, dar mai tirziu, nu stiu cind“.

Muncitorii spun insa ca Iulian Titiriga este marioneta patronilor. Gheorghe Marancea a spus: „Domnul director face numai ce ii spun cei de la Craiova – ASTRA si SIF. El ia 13 milioane de lei salariu, noi luam un milion – daca ii luam si pe astia! Oamenii au ajuns la capatul rabdarii si nu mai pot indura bataia de joc. Avem datorii la intretinere, am ramas fara gaze si curent… asa nu se mai poate! Ne-au desfiintat dispensarul medical, salariile nu ni le dau, ce mai… Ori la bal, ori la spital!“

Zilele urmatoare va avea loc sedinta Consiliului de Administratie, unde directorii, patronatul si oamenii se vor afla din nou fata in fata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS