13.9 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAu venit si-n tara noastra

Au venit si-n tara noastra

Unele vedete ar fi vrut ca sosirea in Romania sa treaca neobservata precum caldura vara. Altora le-ar fi placut sa agite apele, dar intirziasera vreo cinci, sase sau chiar zece ani. Vedetele care au aterizat in Romania anul acesta au venit sa filmeze, sa urmeze traseul promotional de lansare a unei productii sau a unui produs, sa concerteze la Festivalul „Cerbul de Aur“ sau au raspuns unei invitatii oficiale.

Enrique Iglesias a cerut la conferinta de presa sa fie fotografiat doar dintr-o parte, a petrecut o jumatate de zi pe stadionul „Lia Manoliu“, pentru a se asigura constiincios ca scena din Italia, cele cinci ecrane de proiectie (o premiera pentru un spectacol din Romania) si sunetul sint in ordine si a sustinut un concert ce a incalzit inimile fanilor. Spectacolul, ultimul din cadrul turneului „One Night Stand Tour“, a marcat lansarea postului MTV Romania din cenusa defunctului MCM Romania.

Romania – buna de decor

Mai abitir s-a ferit de aparatele de fotografiat Nicole Kidman, actrita australiana care a filmat, alaturi de Jude Law, „Cold Mountain“. In regia lui Anthony Minghella, superproductia este gindita ca un candidat cert la Oscar. Decorurile, recuzita si costumele au fost realizate in intregime in Romania. Castel Film i-a convins, se pare, pe producatorii americani (Miramax) ca pot gasi aici locatii potrivite pentru o poveste de dragoste pe fundalul Razboiului de secesiune. Au filmat in Romania si Billy Zane („Titanic“), Nicholas Irons si Francesco Quinn pentru „Vlad“, un film care imbina adevarul istoric cu mitologia construita in jurul personajului. Nicholas Irons, actorul care a interpretat rolul unuia dintre cei patru studenti straini veniti in Romania pentru a-si scrie lucrarea de diploma despre Vlad Tepes, l-a calificat drept un horror, nu un film cu vampiri. Domnitorul roman a fost jucat de fiul celebrului Anthony Quinn, care l-a adus pe Vlad in perioada moderna, dar s-a straduit sa pastreze „cei cinci sute de ani de experienta ai personajului“. Dupa ce facuse valuri la Festivalul de Film de la Berlin, regizorul Costa-Gavras a lansat si in Romania „Amen“, o critica la adresa „indiferentei din toate timpurile“, exemplificata prin tacerea spiritualitatii religioase la exterminarea evreilor. In filmul turnat in studiourile Media Pro Buftea, talentul lui Ion Caramitru sau Marcel Iures a iesit la suprafata la fel de evident ca acela al lui Matthieu Kassovitz sau Ulrich Tukur.

Cintareti cu priza la public

Din cutia de Pandora a muzicii straine au iesit rockerii Dream Theater si pustoaicele t.A.T.u, veteranii Scorpions si Mambo no.5, alias Lou Bega. Pentru prima data in Romania, Dream Theater a incercat sa-i faca pe spectatori sa recupereze ce pierdusera, printr-un concert de peste trei ore care a confirmat ca grupul de rock progresiv nu s-a bazat in timp pe MTV si pe mainstream media pentru promovare, ci si-a croit propriul drum, mizind pe profesionalism. Desi playback-ul a fost la el acasa, concertul Sylver a transmis publicului energia unui mare concert house. Bucuros ca o formatie este in Romania concomitent cu prezenta ei in topurile mondiale, publicul s-a manifestat cum a stiut mai bine – a fluierat, a urlat, a dansat – chiar daca spectacolul a durat doar 45 de minute. Tot atit a cintat si Lou Bega, invitat sa sustina un recital inaintea deschiderii summitului sefilor de guvern ai tarilor candidate la integrarea in NATO. Ospitalieri, i-am primit si pe Boyz II Men, la Cerbul de Aur. Pareau obositi membrii formatiei. Ne-au lasat insa fara glas irlandezii de la The Kelly Family, care, in ciuda faptului ca nu mai sint in prima linie a muzicii internationale, au dat friu liber bucuriei de a cinta si de a dansa si au reusit astfel sa coboare garda celor mai reticenti spectatori.

Tot la Cerbul de Aur am vazut cum ne intorc spatele rusoaicele de la t.A.T.u, iritate ca le-a sarit CD-ul, ca tehnicienii nu reactioneaza prompt, iar traducatoarea se bilbiie lamentabil. Intreruperea recitalului la jumatate n-a stirnit nici fluieraturile, nici aplauzele unui public care cascase ochii la t.A.T.u (respectind regia spectacolului, cele doua adolescente

s-au sarutat si s-au alintat pe scena amplasata in fata Bisericii Negre din Brasov, din timpul primei piese), dar venise pentru Scorpions. Rock, live, peste 35 de ani de experienta – motive suficiente pentru ca show-ul lor sa stearga gustul amar lasat de recitalul precedent.

Balerina-vedeta a fost decorata de presedinte

Pe linga vedetele straine care au avut drum prin Romania in 2002, si o romanca. Alina Cojocaru este, la doar 21 ani, prim-balerina la Royal Ballet Covent Garden. A plecat la zece ani pentru a urma cursurile Scolii de Balet din Kiev si a studiat timp de sase luni la Londra, in urma obtinerii Premiului I la un concurs international de balet la Lausanne. Pe scena Operei Nationale din Bucuresti, ea a triumfat cu sensibilitate intr-un spectacol „Giselle“, la finalul caruia a fost decorata de presedintele Ion Iliescu.

Prezent la Festivalul International de Film Transilvania de la Cluj, Jason Priestley le-a recomandat distribuitorilor sa apeleze la actori straini pentru a-si promova filmele in Romania. Intrebat daca toti ar fi la fel de deschisi ca el, Priestley a recunoscut ca s-ar putea sa fie o exceptie. A povestit, de pilda, ca a vorbit la telefon cu Jenny Garth si Luke Perry („Beverly Hills – 90210“) in ziua in care a plecat spre Romania si din reactia lor si-a dat seama ca ei nu vor veni vreodata pe aici. Nici altii, probabil. Nu atita vreme cit mai sint doriti pe altundeva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS