11.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMiliardarul Mihai Anghel, acuzat de furt si tilharie

Miliardarul Mihai Anghel, acuzat de furt si tilharie

Numit de presa centrala „baronul agriculturii din Oltenia“, afaceristul Mihai Anghel, directorul general al SC CEREALCOM SA, este cercetat penal de Politia Segarcea, pentru savirsirea infractiunilor de furt si tilharie. Verificarile in dosarul cu numarul 192.295/29.11.2002 au inceput dupa ce Constantin Pastae, o mai veche cunostinta a lui Anghel, a reclamat furtul a aproape 400 de animale de pe izlazul din Segarcea. Ciobanii platiti de Pastae se pling ca au fost amenintati cu spray-uri paralizante de bodyguarzii celor care au venit si au sechestrat animalele. Reclamantul vede interventia ca pe un semnal de intimidare, ca urmare a faptului ca i-a aparat interesele investitorului german Ahrend Höper, cel care l-a concurat pe Mihai Anghel la cumpararea fostului IAS Segarcea. In replica, directorul CEREALCOM spune ca a fost nevoit sa recurga la aceasta masura extrema din cauza ca presiunea specifica a copitei de oaie este egala cu cea a senilei de tanc.

Proprietate a Agentiei Domeniilor Statului, izlazul din Segarcea este administrat in prezent de SC CERVINA SA, una dintre subunitatile CEREALCOM. Reclamantul zice ca avea cu Mihai Anghel o intelegere verbala, prin care directorul CEREALCOM ii permitea lui Constantin Pastae sa isi duca la pasunat animalele pe terenul respectiv. Totusi, in dimineata de joi, 28 noiembrie, Crinu Eremia, directorul SC CERVINA SA, s-a prezentat flancat de sapte-opt bodyguarzi si, dupa ce i-a amenintat cu spray-uri paralizante pe cei doi ciobani angajati de Pastae, a luat in custodie cele 345 de ovine si 53 de taurine care erau atunci pe izlaz.

Constantin Pastae este indignat pentru ca a primit somatia de-abia dupa ce animalele ii fusesera luate cu japca. De asemenea, el insista asupra unei hotariri a Consiliului Local Segarcea, care prevede ca persoanele care pasuneaza animalele pe terenuri care nu le apartin vor fi amendate cu sume cuprinse intre 250.000 si trei milioane de lei.

„Duceam animalele pe izlaz de sapte ani si imi plateam taxele de pasunat. Modul in care au actionat denota o sfidare crasa a legii, un gest de forta inadmisil intr-o societate de drept, in care cei puternici considera ca-si pot face singuri dreptate fara sa recurga la institutiile statului. In mod normal, ar fi trebuit sa platesc vreo douazeci de milioane de lei, nu sa-mi ia animale in valoare de aproape doua miliarde. A fost un semnal de intimidare impotriva mea, pentru ca am fost membru in Consiliul de Administratie al SC CERVINA SA Segarcea pina in mai 2002 si am aparat interesele investitorului german Ahrend Höper, actionar majoritar la SC AGRO-POWER SRL“, sustine Pastae.

Lui Pastae i s-a tras de la Evenimentul Zilei

Intre Pastae si Anghel exista o stare conflictuala de pe vremea cind primul reprezenta societatea AGRO-POWER, avind citeva litigii comerciale cu CEREALCOM-ul lui Anghel. Anul trecut, Pastae l-a acuzat pe Anghel ca a tras sforile de asa natura incit CEREALCOM sa primeasca de la stat o subventie de circa 1,7 miliarde, bani care s-ar fi cuvenit de fapt CERVINEI, pe atunci aflata sub controlul AGRO-POWER.

Pastae sustine ca, dupa plecarea lui Ahrend Höper, a ajuns la o intelegere cu Anghel. Conflictul a reizbucnit saptamina trecuta, dupa ce cotidianul Evenimentul Zilei a publicat un amplu material, in care de numele lui Anghel erau legate citeva privatizari dubioase ale unor IAS-uri din Dolj.

„Eu nu am avut nici o contributie la textul aparut in Evenimentul Zilei. Probabil ca Höper a discutat direct cu actionarul german de la Evenimentul. Anghel insa a crezut ca m-am dus eu sa-l dau in git si a actionat in consecinta“, spune Constantin Pastae.

Anghel da vina pe presiunea specifica a copitei de oaie

Mihai Anghel vede lucrurile dintr-o cu totul alta perspectiva. El ne-a declarat ieri ca a fost obligat sa ia in custodie animalele lui Pastae din cauza ca acesta nu platea nimic pentru pasunat.

„Nu poti sa duci animalele la pasunat asa, oricum. Pastae nu ne dadea nici un ban si nu respecta perioadele de regenerare a pasunilor. Dumneavoastra stiti ca presiunea specifica a copitei de oaie este egala cu cea a senilei de tanc? Iar eu nu pot sa-l las pe el sa-si duca animalele la pasunat, pentru ca mie legea nu imi permite sa subinchiriez izlazul.“

Directorul CEREALCOM considera, de asemenea, ca nu are pretentii exagerate: „Ca sa-i dau animalele inapoi, nu vreau decit sa-mi plateasca 400 de milioane, atit cit dau eu chirie anual la stat. Pentru firma mea, ii cer un leu. Cert este ca marti expira termenul legal de cinci zile in care eu sint obligat sa-i tin oile si vacile in custodie. Dupa aceea, daca nu plateste gloaba (amenda – n.r.) cuvenita, am dreptul sa le vind“, ne-a mai spus Mihai Anghel.

Subcomisarul Badea Nicusor, cel care se ocupa de dosarul penal al lui Anghel, spune ca ancheta va fi finalizata in maximum doua zile. „Principala acuzatie adusa este aceea de tilharie, desi termenul nu se prea potriveste cu ce s-a intimplat acolo. Oricum, nu s-au inregistrat nici un fel de acte de violenta la fata locului.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS