12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSanatatea psihica - o preocupare a fiecaruia dintre noi

Sanatatea psihica – o preocupare a fiecaruia dintre noi

Intr-un studiu realizat de Liga Romana pentru Sanatate Mintala, se precizeaza ca numarul persoanelor cu tulburari psihice a crescut cu peste 28% in 2000, fata de 1990, populatia tinara fiind cel mai frecvent afectata (peste 80% din persoanele cu tulburari psihice au virsta sub 54 de ani).

In prezent, se incearca definirea sanatatii mintale ca o prioritate nationala si a fost aprobata Legea sanatatii mintale. In aceasta lege se vorbeste despre serviciile specializate de sanatate mintala, care se realizeaza printr-o serie de structuri, cum ar fi: cabinetul de evaluare, consiliere psihologica, psihoterapie si legopedie.

In tarile in care exista o traditie in domeniul psihologiei si psihoterapiei (Austria, Anglia, Franta, Germania etc.), psihologul, si in mod special psihoterapeutul beneficiaza de recunoastere si de apreciere din partea societatii civile. Acolo, oamenii considera consilierea psihologica necesara si absolut normala, iar cei mai multi apeleaza la psiholog asa cum apeleaza la medicul de familie, majoritatea avind propriul terapeut.

A merge la psiholog inseamna a avea grija de propria ta persoana, de sanatatea ta psihica, aspecte care ar trebui sa constituie o prioritate pentru fiecare dintre noi, mai ales in conditiile stresante ale vietii de zi cu zi.

Sanatatea psihica (mintala) este echivalenta cu starea de normalitate psihica si este conditia esentiala a existentei persoanei. Ea se caracterizeaza prin urmatorii parametri:

– stare de echilibru interior;

– echilibrul dintre persoana si lume;

– comportament adecvat;

– gindire coerenta, fluenta, logica;

– capacitate de a actiona pozitiv, de a gasi solutii adecvate fiecarei situatii de viata individuala.

Diferitele aspecte ale vietii pot afecta starea de sanatate psihica producind o serie de dezechilibre, care duc la aparitia unor probleme psihice.

Cele mai frecvente sint: problemele care privesc respectul de sine, increderea in propria persoana, imaginea de sine, depresia, anxietatea, problemele de cuplu si dificultatile sexuale, disponibilitatile de comunicare si relationare, gradul scazut de toleranta la stres si frustrare etc. Actionind mai mult timp si nerezolvate imediat, acestea produc dezechilibre in structura personalitatii.

De aceea, consultarea unui specialist se impune in astfel de situatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS