18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBautorii de cafea au sanse mai mici sa se imbolnaveasca de diabet

Bautorii de cafea au sanse mai mici sa se imbolnaveasca de diabet

Diabetul de tip 2 reprezinta 90% din numarul total al cazurilor si apare cu precadere la persoane in virsta supraponderale sau la copii obezi. In Statele Unite, tara hamburgerului si a bauturilor carbogazoase, obezitatea este cauza mortii a circa 300.000 de persoane anual.

In lume, exista peste un miliard de persoane obeze sau supraponderale, iar dintre acestea 22 de milioane sint copii, arata Asociatia Internationala pentru Studiul Obezitatii.

Diabeticii au de doua pina la patru ori mai multe sanse sa dezConform unui sondaj, s-a constatat ca bautorii de cafea impatimiti au sanse net mai mici sa se imbolnaveasca de diabet de tipul 2, supranumit diabet gras, pentru ca acesta afecteaza mai ales persoanele supraponderale. Studiul a fost efectuat cu participarea a 17.000 de adulti, de catre dr. Rob Dam si colegii sai de la Institutul National de Sanatate Publica din Olanda.

Rezultatele au demonstrat ca cei care beau sapte cesti de cafea pe zi – sau chiar mai mult – au cu 50% mai putine riscuri de a se imbolnavi de aceasta forma de diabet decit cei care beau una sau doua cesti de cafea pe zi. Pentru a evita greselile de interpretare, autorii studiului au luat in calcul atit consumul de tutun si alcool, cit si greutatea celor 17.111 de subiecti cu virste cuprinse intre 30 si 60 de ani.

Dintre acestia, 4.225 erau bautori „inraiti“ (cel putin sapte cafele pe zi), iar 2.792 nu consumau mai mult de doua cesti pe zi. Rezultatele acestui studiu ar putea avea „implicatii importante in domeniul sanatatii publice“, afirma autorii, avind in vedere cheltuielile generate de aceasta forma de diabet, pe care obezitatea il favorizeaza.

Totusi, avertizeaza cercetatorii, cafeaua nu trebuie considerata o solutie miraculoasa impotriva acestei boli. Diabetul, caracterizat de un exces de zahar in singe, afecteaza peste 150 de milioane de persoane de pe planeta.

volte boli cardiovasculare, arata Federatia Internationala a Diabetului. Anumiti compusi ai cafelei, ca acidul clorogenic sau magneziul, ar putea constitui explicatia fenomenului demonstrat de cercetatorii olandezi. In laborator, acidul clorogenic reduce absorbtia de glucoza la nivelul ficatului, iar magneziul mareste sensibilitatea la insulina, hormon care previne, in mod normal, excesul de zahar din singe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS