13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateZi de tirg la Romanesti: purcei la superoferta si clienti pe sponci

Zi de tirg la Romanesti: purcei la superoferta si clienti pe sponci

Chiar daca iarna nu si-a intrat inca in drepturi, apropierea Craciunului si viata din ce in ce mai scumpa i-au facut pe tarani sa scoata la vinzare cam tot ce le prisoseste prin gospodarie, de la vitel la purcel. Numai ca nici superofertele si facilitatile promise de producatori nu i-au facut pe tirgovetii din Romanesti sa scoata citeva milioane din buzunare pentru a avea ce taia de sarbatori. Cinci milioane un porc, trei un vitel si citeva sute de mii de lei ca sa cumperi o capra li s-au parut a fi preturi prea mari celor veniti dis-de-dimineata mai mult ca sa testeze piata decit ca sa cumpere ceva.

„Ei, e inainte de pensie, n-are lumea bani“, spunea atoatestiutor un obisnuit al tirgului, specializat in comertul de cereale.

Nici purcelusii de citeva luni, numai buni de sacrificat la Craciunul viitor, nu au avut mai mult succes la cumparatori, desi toti cei intrebati au cazut de acord cu faptul ca preturile nu-s exagerate: „700 de mii de lei un purcel ca asta?! Nu e mult, da’ nici asa nu are lumea bani sa il cumpere!“, se plingea o femeie venita sa vinda citiva grostei. „Liber transportu’“, isi imbia eventualii clienti un taran cu caruta plina de purcei. „Nu m-as mai intoarce cu ei acasa, ca de abia am ce sa le dau sa manince. Daca nu s-au facut bucate“, explica Ion Mihai, din Breasta, „invazia“ de porci din tirgul de saptamina.

Baniciorul contrafacut si cereale… la gramada

In coltul destinat comertului de cereale gaseai gramezi de porumb, griu, tarite si orz de toate calitatile. Preturile bateau cam in aceeasi directie: 50-60.000 de lei un banicior de boabe, iar daca te multumeai si cu marfa de calitatea a doua, faceai si ceva economie; nu multa, cit sa ai de-o bere si un mic, ca daca tot e zi de tirg, cumperi, nu cumperi, dar un adalmas trebuie sa „servesti“!

Daca stai mai mult de vorba cu comersantii de cereale afli si ceva ponturi care se pot dovedi de folos daca ai de gind sa cumperi. Bunaoara, oltenii te sfatuiesc prieteneste sa nu cumperi cereale de la vilceni, chiar daca sint ele ceva mai ieftine, deoarece mare parte din comercianti vind cu „ocaua mica“, un fel de banicior cu fund mai mare si capacitate mai mica (inventie a unor aradeni, din cite stiu tirgovetii).

„Ehei… citi s-au pacalit! Se uita ca e mai ieftin cu 2-3.000 de lei, da’ nu stiu ce cumpara!“, spune nea Vasile („spuneti acolo de la Olt, ca nu va spun tot numele, ce… vreti sa iasa cu scandal?!“, ne lamureste el secretul discretiei sale). Ca o fi vorba de subminarea concurentei sau chiar o fi adevarat, nimeni nu stie care e, de fapt, realitatea; dar comerciantii spun ca niciodata nu au fost controlati la… banicior!

„Mai venim si peste doua saptamini, ca atunci e mai multa vinzare; se apropie Craciunul, ia lumea salarii, pensii…“, se consoleaza un doljean cu o remorca din care guitau sase porci. Facusera si ei o plimbare pe la oras!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS