13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIconografia - pictura care te apropie de Dumnezeu

Iconografia – pictura care te apropie de Dumnezeu

Cind auzi despre un om ca e pictor de icoane, nu poti sa nu te intrebi ce har salasluieste in pensula cu care picteaza chipul Mintuitorului si patimile sfintilor. Si cum lumea de azi e prinsa in virtejul goanei dupa cistigul imediat si material, iconarul pare desprins de lumesc si animat de o credinta atit de vie, incit o simti in fiecare lucrare.

Doru Vasile Dragomir a devenit pictor de „chip sfintit“ din dorinta de a-si cauta propria desavirsire si a se apropia cit mai mult de Dumnezeu.

Pina la cei 42 de ani, iconarul craiovean a participat la zeci de saloane, iar multe dintre lucrarile lui au ajuns in strainatate, in colectii particulare. Nu se considera un artist desavirsit pentru ca nu si-a gasit inca propria identitate in pictura. Dar acum, ajuns la virsta maturitatii artistice, este hotarit sa-si contureze un stil propriu, stil care, poate peste ani, ii va influenta pe tinerii ucenici in minuirea penelului.

De la desenator de firme la pictor de icoane

Doru Vasile Dragomir si-a dorit dintotdeauna sa picteze. A inceput ca peisagist, dar iconografia l-a atras prin puritate, caldura si misticism. A fost scenograf, desenator de firme si designer la Fabrica de Avioane, dar toate aceste slujbe n-au insemnat decit timpul care-l despartea de arta sa.

„Imi place sa pictez si mi-a placut intotdeauna. De ce am ales iconografia? Poate datorita spiritului religios pe care mi l-a indus bunica mea, poate datorita fascinatiei si simplitatii acestui gen de pictura, dar si datorita influentei lui Sorin Novac, fost artist plastic al Craiovei. Atunci cind nu pictez sint tata si sot. Consider ca, atunci cind vrea, un om poate face aproape tot ceea ce-si propune“, se caracterizeaza si isi caracterizeaza arta Doru Vasile Dragomir.

Iconarul craiovean lucreaza numai pe lemn pentru ca pictura pe sticla i se pare rece si efemera. Numai lemnul are taria de a surprinde armonia culorilor.

Al doilea oltean in Germania

In zilele de 7 si 8 decembrie, atunci cind romanii se gindesc la sarbatorile de iarna, Doru Vasile Dragomir isi va prezenta lucrarile la Tirgul de Arte si Mestesuguri din Est si Vest din Ercraht, Germania.

„Voi participa cu o colectie de aproximativ 30 de lucrari, care sper sa fie bine primite. Consider ca participarea la acest tirg este o sansa nu neaparat pentru a-mi prezenta pictura, dar si pentru faptul ca pot sa-mi prezint atit orasul adoptiv, Craiova, cit si tara. Cetatea Baniei este orasul meu adoptiv deoarece eu sint nascut in Ardeal, dar ma consider craiovean. Oricum, n-as fi reusit sa ajung aici fara sprijinul lui Mihai Fifor“, spune Doru Vasile Dragomir.

Iconarul este al doilea oltean care a fost invitat la tirgul de arta populara din Germania, dupa un artist popular ceramist.

O scoala de pictura bizantina pentru olteni

Doru Vasile Dragomir isi doreste ca, in timp, iconografia olteneasca sa devina o traditie, asa cum exista in Ardeal sau in Moldova. Pentru a reusi identificarea si conservarea spiritului oltenesc, el intentioneaza sa deschida un atelier si o scoala de pictura bizantina:

„Consider ca si aceasta zona a tarii are o expresie aparte. Spiritul sarbatorilor crestinesti, surprins in pictura, este o motivatie destul de puternica pentru intrarea Olteniei in iconografie“.

Pentru realizarea acestui proiect nu sint suficiente harul si vointa. Chiar daca pictura, religioasa sau nu, tine mai mult de latura spirituala, fara acea parte materiala este greu sa existe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS