16.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024

Stiri diverse

Mai multe variante privind denumirea comunei

Se spune ca, inainte de venirea domnitorului Mihai Viteazul la cirma Tarii Romanesti, pe locul in care acum se afla comuna Bulzesti au inceput sa se statorniceasca oameni din diferite colturi ale tarii, goniti din satele de bastina de invaziile repetate ale turcilor si tatarilor. Atrasi de izvoarele aflate aici din abundenta, romanii s-au imbulzit practic sa ocupe zona, motiv pentru care localitatii i-a ramas numele de Bulzesti. Alte variante, mai putin cunoscute, considera ca numele ar putea proveni de la bulz (bucata de mamaliga) – avind in vedere preferintele culinare ale primilor locuitori, sau chiar de la o alta localitate cu nume asemanator – adeptii acestei teorii explicind in felul acesta si existenta pe acest teritoriu a unor familii cu nume specifice (Ungureanu sau Mocanu) locuitorilor unor zone din nordul tarii.

In comuna lui Marin Sorescu nu exista camin cultural

Poate parea incredibil, dar la romani este posibil: in comuna marelui poet national Marin Sorescu nu exista… camin cultural. Ideea construirii unui camin cultural s-a nascut in urma cu doi ani, cind, la una din sedintele consiliului local, consilierul PRM a venit cu propunerea desfiintarii bibliotecii. „Ma, cit oi fi eu nu o sa vezi satul fara biblioteca“ – i-a raspuns primarul Nicolae Draguleasa. Si s-a tinut de cuvint, dindu-si, in schimb, acceptul pentru construirea unui camin cultural. „Asta de la PRM ar fi in stare sa desfiinteze toate institutiile si sa faca in locul lor circiumi pentru educarea populatiei. El a fost, de altfel, singurul consilier care a votat impotriva construirii caminului cultural“, a mentionat Draguleasa. O institutie de cultura in Bulzesti era mai mult decit necesara, mai ales de cind localitatea a devenit loc de pelerinaj pentru admiratorii poetului Marin Sorescu. „La infiintarea fundatiei care ii poarta numele, au venit presedintele academiei, Vieru si alti 30 de scriitori si i-am tinut afara, ca nu aveam camin cultural. A fost de risul lumii!“, a spus inciudat Nicolae Draguleasa. In primavara acestui an au fost incepute lucrarile de construire a caminului cultural, care ar trebui finalizat peste doi ani, cu un buget de trei miliarde de lei. Cladirea va fi realizata pe doua niveluri si va avea o sala de spectacole cu 200 de locuri, biblioteca, sala de lectura, club, internet – caffé, depozit si garaj. Iar de banii ramasi va fi amenajat si un parculet cu fintina arteziana.

Unii maninca, altii se uita

La scoala din Bulzesti, copiii de gradinita saliveaza si inghit in sec, urmarind cum colegii lor din clasele primare isi iau gustarea gratuita. „La noi, in loc de corn si lapte, elevilor li se ofera corn, brinza topita si biscuiti. Gustarea gratuita este un lucru bun, dar ar fi si mai bine daca s-ar da asa ceva si pentru copiii de la gradinita. Prescolarii vin fara mincare la ei, deoarece parintii nu au ce sa le dea la pachet, si stau si se uita la scolari cum maninca cornul, biscuitii ori brinza topita. E dureros sa vezi asa ceva“, spune directorul coordonator al scolilor din Bulzesti, profesoara Viorica Mitrache.

Primarul vrea spor de rural invers proportional cu numarul de vaci

Profesor de meserie, primarul din Bulzesti, Nicolae Draguleasa, ar vrea ca sporul de rural sa se acorde mult mai selectiv, si nu la gramada: „Sint de acord sa se dea acest spor de rural, dar cu cap. Sint unii care stau doua ore pe zi la scoala, au pamint, au vaci, care nu ar trebui sa primeasca acest spor de rural. Sporul sa se dea la dascalii saraci, fara bani, nu la astia bogati“. Profesorul de istorie-filozofie, Draguleasa, spera ca toti colegii sai sa obtina rezultate mai bune din partea dascalilor: „Sint de acord sa li se dea salarii chiar si de trei ori mai mari, numai sa ne arate si rezultatele muncii lor. In timpul lui Ceausescu se invata carte, pe cind acum vin profesori cu facultate, dar nu stiu sa scrie o cerere, cum am avut un asemenea caz la noi in comuna“.

Clasa a IX-a doar cu numele

In Scoala cu clasele I-IX din Bulzesti nu a invatat niciodata vreun elev de clasa a IX-a, desi asa scrie pompos pe firma de la intrare. Firma a fost facuta cu ani in urma si a ramas de atunci atirnata la intrarea in scoala. „Am facut firma pe vremea cind se zvonea ca o sa avem aici si clasa a IX-a obligatorie, dar treburile s-au schimbat intre timp“, mentioneaza directoarea Viorica Mitrache. Acum trebuie facuta o alta firma, pentru ca scoala si-a luat numele poetului Marin Sorescu. Fapt dovedit cu mindrie de dascali si elevi prin expozitia de manuscrise si fotografii ale poetului, unele de o valoare inestimabila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS