22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFacultatea de Stiinte Economice aduna cursantii cu arcanul

Facultatea de Stiinte Economice aduna cursantii cu arcanul

Conducerea Facultatii de Stiinte Economice (FSE) din Craiova a bagat spaima in studenti impunind, de anul acesta, un regulament care prevede ca prezenta la cursuri este obligatorie. Astfel, s-a adoptat un sistem de notare care prevede ca nota finala este, de fapt, o medie intre nota obtinuta la examen si o nota data pentru activitatea din timpul semestrului. Noutatea consta in faptul ca acum se noteaza si prezenta la cursuri, nu doar cea la seminarii.

Pentru cel care nu a asistat vreodata la un curs al profesorilor de la FSE, noul regulament ar putea parea binevenit. In realitate, lucrurile nu sint tocmai roz. Cele mai utilizate sali de curs sint un fel de hale imense, in care se inghesuie sute de studenti.

Cei care au ghinionul sa stea la mai mult de zece metri de profesor nu aud mai nimic si nu pot sa-si ia decit niste notite trunchiate. In plus, multi dintre profesori respecta, la cursuri, o reteta total neproductiva: ei dicteaza cuvint cu cuvint ceea ce studentii pot citi in manuale, lipsind astfel cursurile de orice forma de comunicare student – profesor. Asa incit, pina una alta, tot ce poate fi notat este prezenta fizica a studentului in sala de curs. Conteaza mai putin daca el motaie, scrie biletele sau se joaca pe telefonul mobil.

Mobilizeaza studentii, enerveaza profesorii

Interesant este faptul ca noul regulament a nemultumit nu numai studentii, ci si pe multi dintre profesorii care predau cursuri la FSE.

Acestia din urma considera ca este absurd sa fie nevoiti sa acorde note pentru simpla prezenta a studentului in sala de curs. Ei sint convinsi ca masura de constringere adoptata de conducerea facultatii nu trezeste in nici un fel interesul cursantilor pentru prelegerile pe care le audiaza plictisiti, urmarind pe ceas minutele ramase pina la pauza. In plus, nota finala, inscrisa in catalog, nu mai reflecta decit intr-o masura prea mica pregatirea studentilor.

Spre exemplu, la disciplinele prevazute cu doua sau trei ore de laborator pe saptamina, ponderea notei obtinute la examen in nota finala este de doar 50 la suta, pentru restul luindu-se in calcul prestarile de la cursuri si seminarii.

Astfel, un student fara absente, care nu ignora total eseurile si temele de casa, punctate si ele, poate obtine lejer un sapte pentru activitatea din timpul semestrului, caz in care, la examen, se multumeste cu o nota de trei, care-i asigura promovarea.

Parerea profesorilor a contat cit o ceapa degerata

Desi mai multi profesori s-au opus in consiliu aplicarii acestei metodologii de evaluare, obiectiile au fost ignorate si ea este in vigoare in prezent. Profesorul Dan Trandafir, renumit de altfel pentru exigenta sa, este totusi de parere ca, desi aduce studentii la cursuri in numar mai mare, noul regulament are unele lipsuri ce depasesc, ca importanta, avantajele.

„De la inceput nu am fost de acord cu acest regulament si i-am precizat asta si domnului decan. Cei mai multi profesori tineau cont si inainte de prezentele la seminarii, dar nu se punea problema sa se dea note pentru asta. Pentru ce sa notez eu studentul? Pentru faptul ca vine la curs si sta cu ochii pe pereti, se uita pe fereastra sau citeste ziarul, eu sint nevoit sa-i dau zece la sfirsitul semestrului? Cu toate ca ne-am spus parerea, noua metodologie se aplica. Iar eu nu sint singurul nemultumit; in schimb, spre deosebire de alti profesori, respect regulamentul, care este decizia conducerii, chiar daca nu-mi convine.“

Decanatul a rupt-o cu presa

Dumitru Constantinescu, decanul Facultatii de Stiinte Economice, a refuzat orice comentarii pe marginea subiectului. El pare sa evite dialogul cu presa si ca urmare a declaratiei pe care a facut-o in urma cu aproape o luna, in cazul studentilor economisti cu situatia neincheiata la disciplina Educatie fizica si sport, relatat in ziarul nostru.

La acea data, decanul a sustinut ca, printr-o dispozitie a Ministerului Educatiei si Cercetarii, studentii de la FSE care nu promovasera sportul urma sa repete anul. Ulterior, s-a dovedit ca dispozitia amintita nu exista in fapt, fiind mai degraba vorba de o masura ce se dorea stimulativa, luata de decanatul si secretariatul facultatii.

„Nu vreau sa dau nici un fel de relatii in privinta acestui subiect. Intentionez, oricum, sa-mi numesc un purtator de cuvint, pentru ca am observat ca nu sint prea bun cind vine vorba de interviuri“, a transat decanul discutia referitoare la noul regulament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS