12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDisputa apriga pentru o fintina

Disputa apriga pentru o fintina

O fintina adinca de 45 de metri, construita cu materiale moderne si rezistente prin ’96 pe un teren de vreo 32 de ari din comuna Redea, judetul Olt, de catre o firma din Bucuresti, cu bani de la Agentia de Drumuri si Poduri Olt, a fost preluata dupa mai multe tertipuri avocatesti de Ilie Boarta, care a trecut apoi totul pe numele fiului sau Alin. Acesta a cumparat terenul de la fostul proprietar contra sumei de 35 de milioane de lei, inserind in actul de cumparare al terenului si fintina, desi ea nu facea parte din domeniul administrativ al primariei pentru ca nu ea o construise. Noul proprietar al terenului a lasat fara apa peste 50 de familii.

Fosta conducere a primariei a falsificat acte

Cind firma SAFAR SA din Bucuresti s-a indurat in cele din urma de rugamintile a mai bine de 50 de familii din comuna Redea – Olt, si le-a construit in anul 1996 o fintina adinca de 45 de metri, oamenii au crezut ca le-a pus Dumnezeu mina in cap. Apa din noua fintina ajunsese sa fie cautata pentru calitatea ei de sateni veniti de la zeci de kilometri.

Lucrurile nu au stat insa astfel prea mult timp. Terenul linga care fusese construita fintina si pe care se afla o casa a ajuns, in urma incheierii unui proces-verbal datat 29 octombrie 1999, in posesia lui Vintila Ionescu, domiciliat in Craiova si ai carui parinti fusesera proprietarii terenului. Desi acesta fusese improprietarit cu suprafata respectiva(circa 32 de ari), el nu s-a preocupat prea mult de noua achizitie.

Citeva luni mai tirziu insa, Vintila Ionescu a vindut proprietatea, contra sumei de 35 de milioane de lei, lui Ilie Boarta, din Slatina, care a trecut apoi totul pe numele fiului sau – Alin Georgel. Situatia a inceput sa se complice deoarece noul proprietar s-a facut stapin si peste fintina de unde luau apa citeva sute de sateni.

Unul dintre cei care au decis sa lupte impotriva acestei mirsavii, Virgiliu Boarta, o ruda mai indepartata a lui Ilie Boarta, a spus:

„Omul acesta a fost pus pe rele de cind a cumparat terenul. Desi putul nu facea parte din domeniul administrativ al primariei, pentru ca nu ea il facuse, nu daduse ea bani pentru construire, Ilie Boarta a inchis fintina. In toate miscarile astea, el a fost ajutat de fosta conducere de la primarie, care a masluit fara nici o rusine o gramada de acte legale!“.

Desi intre timp satenii au reusit sa obtina chiar o ordonanta prezidentiala de redare a fintinii catre sateni, Ilie Boarta nu a catadicsit sa se conformeze.

Secretara Primariei Redea – starostele falsurilor

Virgiliu Boarta si Veronica Ion, doi dintre satenii din comuna care lupta pentru recapatarea fintinii, spun ca toata inselaciunea s-a facut cu ajutorul secretarei primariei, Maria Stancu.

„Daca nu era secretara, era greu sa faca tot ce au facut. In 1999 a introdus putul in actele primariei, cu toate ca el nu facea parte din domeniul administrativ al primariei pentru ca nu fusese construit de ea. Secretara a falsificat insa totul, a ascuns acte. De exemplu, ultima ei mirsavie a fost ca a intervenit in certificatul nr. 2926 din 23 noiembrie 2001, modificind actul original. Astfel, acum au aparut taieturi cu pixul pe actul original si citeva rinduri scrise de mina, cu niste modificari care inainte nu erau nicaieri!“, spune revoltata Veronica Ion.

Dindu-si seama ca la mijloc sint mari nereguli, actuala conducere a Primariei Redea i-a dat in judecata pe fostul si pe actualul proprietar al terenului in cauza, incercind sa remedieze intr-un fel situatia. In prezent, fintina este inchisa din luna martie a acestui an, oamenii din zona chinuindu-se sa faca rost de apa chiar de la zeci de kilometri de casa lor. Cazul se afla inca pe rolul Tribunalului Olt.

Reprezentantii satenilor, Veronica Ion si Virgiliu Boarta, spun ca vor incerca din nou, la urmatoarea infatisare la tribunal, care a fost stabilita pe 23 octombrie, sa convinga instanta de justetea pozitiei lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS