12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024

Flash

Crima la 76 de ani

In conceptia oamenilor de la tara, padurarul poate fi, daca nu este deja, unul dintre cei mai bogati membri ai comunitatii. Si nu datorita legalitatii in activitatea prestata. Chiar si autoritatile locale din Stejari sint de acord cu acest lucru: „Iei un om, il pui padurar si-l lasi dezbracat pe un deal. O sa coboare in costum si cu masina“, este de parere Maria Aurica, secretara primariei. Probabil ca acelasi lucru l-a crezut si Marin Calina, de 76 de ani, din satul Balusani. In ianuarie 2000, el l-a ucis cu singe rece pe Dan Boboc, padurarul comunei pe vremea aceea. Dupa comiterea faptei, cel care si-a periclitat astfel o batrinete linistita s-a prezentat singur la politie. A fost condamnat la 24 de ani inchisoare. Pentru Marin Calina, singurele bucurii ale vietii au ramas eliberarile conditionate de care beneficiaza in ajunul sarbatorilor crestine.

Biblioteca occidentala

Locuitorii din comuna Stejari se culturalizeaza. La biblioteca din comuna sint inregistrate peste 150 de fise pentru imprumut. Avind un fond de carte de numai 9.426 de volume, bibliotecara Maria Birceanu nu are prea multa bataie de cap. Oamenii citesc cu multa placere, in special literatura universala. Genurile preferate, aventura si dragostea. Numai ca la Stejari nu s-au mai cumparat, de ceva vreme, noutati beletristice. In schimb, anul acesta, primaria a alocat pentru modernizarea cladirii suma de 20 de milioane de lei, folosita pentru occidentalizarea cladirii, in care, mai nou, s-a pus gresie, iar in curind va fi si racordata la reteaua de gaze naturale.

Scrisoare din puscarie

Infractor la 21 de ani. Aceasta ar putea fi cea mai scurta caracterizare a lui Constantin Gilcescu din Tirgu Logresti. Condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare pentru furt calificat si violare de domiciliu, tinarul puscarias s-a gindit ca nu ar avea nimic de pierdut daca si-ar mai recunoaste o vina. Furtul unei garnite de untura si al preparatelor din carne de porc ale unui satean din Stejari. Caz in jurul caruia pagubitul i-a facut mare taraboi sefului de post, pe motiv ca nu l-a pus sub acuzare pe cel banuit de acest „incalificabil“ gest. Figurind cu autor necunoscut, dosarul s-a rezolvat in urma autodenuntului. „O greseala recunoscuta este pe jumatate iertata“, a crezut, probabil, Constantin Gilcescu. Nu si in cazul lui. Pentru ca pedeapsa i-a fost recalculata in urma acestui gest.

Cornul si laptele

La Scoala din Stejari, actiunea „cornul si laptele“ a debutat cu stingul. In prima saptamina de scoala, alimentele au ajuns cu o intirziere de trei zile. Explicatia a venit din partea secretarei primariei, Maria Aurica: „La noi nu au venit cu laptele si cornul, fiindca nu ne-au gasit pe harta! Aici noi sintem RFG: refugiati in fundul Gorjului!“ Lasind deoparte glumele secretarei, situatia s-a clarificat cu ajutorul directoarei Maria Iliescu. Am aflat astfel ca „gustarile“ au venit la trei zile dupa inceperea anului scolar, iar primul transport a adus cantitatea necesara celor 28 de elevi pentru intreaga saptamina, inclusiv pentru zilele restante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS