• Edilii craioveni n-au auzit de documente de provenienta a marfurilor • Craiovenii se ingramadesc in Piata Centrala, crezind ca acolo „kilogramul“ este mai ieftin, in realitate fiind mai usor
Pietele agroalimentare din Craiova sint invadate de precupeti care cumpara toata marfa, dimineata la prima ora sau chiar in timpul noptii, de la producatorii directi si o comercializeaza apoi en detail. Saptamina trecuta, primarul Sectorului doi din Bucuresti, Neculai Ontanu, a demis toata conducerea pietei „Bucur – Obor“, mai putin pe directorul general abia numit in functie, printre altele si pentru acest motiv: intermediarii speculanti.
Dar asta se intimpla in Bucuresti, nu in Craiova lui Vasile Bulucea, unde in tot ceea ce inseamna piata sau tirg s-a instaurat „paradisul financiar“, cu afaceri care scapa impozitelor si taxelor legale. Asta nu pentru toti insa. Producatorii si comerciantii cinstiti sint tinta tuturor controalelor. Evazionistii insa se descurca bine.
Unii cu cobilita, altii cu camionul, dar toti cu un pret
Tranzactiile au loc la intrarea din spatele Pietei Centrale din Craiova. Acolo, intermediarii asteapta de cu seara producatorii care vin chiar si din afara judetului.
„Cind intram in piata, ei ne intreaba daca vrem sa le vindem toata marfa. Cei care sint de acord cu pretul oferit dau produsele si iau banii pe loc. Daca nu vrem sa le vindem marfa si ne vad ca sintem hotariti s-o comercializam noi la mese, nu ne zic nimic. N-am auzit sa fi avut loc vreun incident intre speculanti si taranii care vin in pietele din Craiova“ – a spus un producator doljean, care n-a vrut sa-si decline identitatea.
Acestia sint foarte putini. Majoritatea comerciantilor de la tarabele din piete sint reprezentanti ai unor societati comerciale sau asociatii familiale care au acest obiect de activitate in statut. Ei cumpara marfa din depozitele angro sau de la producatorii directi si o vind craiovenilor. Constantin Ulcior este nemultumit de aceste practici. L-am gasit in Piata Veche: „Eu vin de la 25 de kilometri, din Cotofenii din Dos. Intermediarii cumpara dimineata marfa din Piata Centrala si o vind prin celelalte piete craiovene. Au mese inchiriate peste tot, iar noi, taranii, vindem produsele noastre pe jos, pe nailoane“.
Maria Bobeica, din Cotofenii din Fata, avea o gramada de castraveciori: „Acum doar ce-a trecut Sfinta Maria si, stiind ca nu merge piata, speculantii n-au mai venit. Probabil ca n-au mai gasit marfa. De aia am pus si eu castravetii pe taraba asta, ca altfel vindeam si eu de pe jos. Cind vin cu marfa, ne obliga si pe noi sa tinem pretul ridicat… Nu ne forteaza, dar vin si ne spun cu cit sa vindem“. Si cum nu prea-i „deranjeaza“ aceasta situatie, producatorii se supun fara comentarii „regulilor“ de piata.
In Piata Centrala, „kilogramul“ are 700 de grame
Familia Gabroveanu aduce in Craiova zarzavaturi de la Bailesti. „E greu. Chiria pentru masa este de 28.000 de lei pe zi, cintarul – inca 20.000. Vinzarile merg prost, cu toate ca productie am avut. N-au oamenii bani. Cumpara unii si cite doua-trei rosii“. Preturile difera mult de la o piata la alta. De regula, in pietele din cartiere, preturile sint mai mari. De exemplu, un kilogram de rosii este 12.000 de lei, iar unul de ardei – 20.000 de lei. In Piata Centrala – cea mai mare din Craiova – rosiile sint 7.000-8.000 de lei, iar ardeii, 12.000-15.000.
„Diferenta asta atit de mare se explica prin faptul ca in Piata Centrala «kilogramul» are de fapt sapte-opt sute de grame cel mult. Intermediarii care umplu pietele au facut rost de certificate de producator de la diferite primarii, vind cantitati de produse pentru care le-ar fi trebuit zeci de hectare si nu-i intreaba nimeni nimic. Tot pe cei care vin de la zeci de kilometri distanta ii controleaza“, a spus Mircea Sandu, comerciant din Piata Veche.

