7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCiocolata, o placere fara limita de virsta

Ciocolata, o placere fara limita de virsta

Pasiunea omenirii pentru ciocolata dateaza de 2.600 de ani, cu aproape un mileniu mai mult decit s-a crezut pina acum, sustin cercetatorii americani care au analizat obiectele de olarit ale mayasilor, in America Centrala.

Studiul a fost realizat de o echipa condusa de Jeffrey Hurst, de la Hershey Foods Technical Center din Pennsylvania, si colegii sai de la departamentul de antropologie al Universitatii Texas. Cercetatorii, ale caror lucrari sint publicate in numarul de joi al revistei Nature, au folosit tehnici de analiza extrem de evoluate (cromatografie lichida, spectrografie de masa) pentru a identifica urmele de cacao in vasele provenite din mormintele mayasilor de la Colha.

Printre plantele din regiune, ei au gasit si teobromina (theobroma cacao), un compus care nu se gaseste decit in cacao. Theobroma inseamna, in latina, „hrana zeilor“. Cele 14 vase studiate dateaza din perioada 600 i.e.n. – 250 e.n., precizeaza cercetatorii.

Faptul ca s-au gasit urme de cacao in trei dintre aceste vase arata ca aceasta se utiliza cu aproape un mileniu inainte de data la care credeau, pina acum, cercetatorii ca a inceput sa fie utilizata. In perioada conchistadorilor, mayasii erau cunoscuti drept mari amatori de cacao, pe care o consumau sub forma de bautura, dar si ca ingredient in majoritatea preparatelor lor culinare. La inceputul secolului al XVI-lea, Hernan Cortes expediaza prima incarcatura de ciocolata regelui Spaniei, Carol Quintul, caruia i-a placut la nebunie specialitatea culinara a supusilor sai din America Centrala. In 1615, Ana de Austria, infanta Spaniei, s-a casatorit cu Ludovic al XIII-lea, a luat cu ea si a imprastiat rapid la curtea Frantei pasiunea pe care o avea pentru ciocolata.

Tot in revista Nature, dar intr-un numar din 1996, echipa profesorului Daniele Piomelli de la Institutul Neurologic din San Diego (California) arata ca ciocolata neagra contine molecule care pot imita efectele psihoactive ale cannabisului asupra creierului si intensifica, astfel, efectele placute ale ciocolatei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS