13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine vrea dulceata, pofta'n cui!

Cine vrea dulceata, pofta’n cui!

Preturile fructelor existente pe piata craioveana le-au determinat pe majoritatea gospodinelor sa renunte la prepararea dulceturilor si a compoturilor. Daca in anii trecuti prin camari se mai gasea cite un borcan de gem, anul acesta iubitorii de dulciuri vor privi cu nostalgie rafturile goale.

Nici gem de caise, nici dulceata de capsune sau de cirese… Poate doar un compot de corcoduse, fructe pretuite doar de producatorii de tuica!

Gospodinele spun ca preturile practicate de producatorii agricoli nu-ti mai ingaduie sa fii nici macar vegetarian: „Cum sa-ti permiti sa faci dulceata, cind fructele au devenit un lux? Mai usor este sa cumperi portocale si banane decit caise sau piersici. Cit au fost ciresele si capsunele pe piata, am asteptat sa mai scada preturile, ca sa pot si eu sa cumpar citeva kilograme. N-au scazut sub 20.000 de lei si, la pretul asta, le luai gata fierte de cit au stat in soare!“, a spus Ioana Matei, secretara.

Sezonul capsunelor, cireselor si visinelor a trecut insa. Pe piata poti gasi piersici, caise, pepeni galbeni si verzi. Si, chiar daca fructele te atrag, preturile te determina sa te indepartezi in graba de tarabele comerciantilor. Asta daca nu-ti poti permite sa scoti din buzunar 35.000 – 40.000 de lei pentru achizitionarea unui kilogram de fructe sezoniere.

Daca esti un cumparator perseverent, s-ar putea, ce-i drept foarte rar, sa gasesti un „chilipir“ la numai 20.000 de lei kilogramul. „Nu te mai poti atinge de nici o fructa! Mai ales daca esti pensionar. Ce sa mai vorbim de dulceturi sau compoturi! E bine daca-ti poti permite sa cumperi un kilogram, asa, de pofta“, a spus Anca Preda, pensionara.

Vremea rea, bat-o vina!

Comerciantii spun ca de vina pentru preturile mari este vremea capricioasa, care a manit fructele si a lasat pomi intregi fara rod.

„Este drept ca nu mai cumpara nimeni acum zeci de kilograme de fructe, cum era odata. Acum vine omul, se uita si ia cel mult cinci kilograme. In trei zile, un singur cumparator a luat zece kilograme! Este lumea saraca, n-ai ce sa ceri, dar nici noi nu putem scadea preturile pentru ca marfa este putina. Vremea asta capricioasa a distrus toata productia. S-au facut putine fructe. Sint pomi in care nu vezi nici macar o caisa. Asta este! Nici noi nu avem ce face pentru ca din asta traim. Nu vedeti ca nimic nu s-a facut – nici griul, nici porumbul, nici fructele“, a spus Dan Petre, comerciant.

Desi cererea este pe masura ofertei, adica redusa, comerciantii nu prea se arata incintati sa micsoreze preturile pentru ca, spun ei, cu banii luati pe produse multi nu

si-ar acoperi nici macar cheltuielile de transport. In aceste conditii, fructele de sezon vor ramine niste delicatese pe care nu si le va permite oricine si din care craioveanul de rind nu-si va putea cumpara decit doua-trei kilograme pentru consum. Dulceata, compotul sau gemul au devenit preparate de lux, care se gasesc din ce in ce mai rar in camarile gospodariilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS