9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum ne afecteaza canicula sanatatea

Cum ne afecteaza canicula sanatatea

Verile din Romania sint in ultimii ani din ce in ce mai toride, caldura excesiva solicitind corpul uman dincolo de posibilitatile sale. Canicula, combinata cu o umiditate excesiva sau cu o uscaciune a aerului, insotita de vint pot genera tulburari cardiovasculare, palpitatii sau deshidratare.

Problemele de sanatate datorate temperaturilor ridicate apar in urma reducerii capacitatii corpului de a pierde caldura prin schimbari ale circulatiei sanguine sau prin transpiratie.

Cind aportul de caldura in corp depaseste capacitatea de racire a organismului sau cind nu pot fi compensate pierderile de lichide si saruri prin transpiratie, temperatura interna incepe sa creasca si apar afectiuni generate de caldura.

Gravitatea afectiunilor variaza de la o persoana la alta, studiile efectuate de specialisti subliniind faptul ca bolile generate de caldura se pot intensifica o data cu inaintarea in virsta; crampele de caldura pentru un tinar de 17 ani devin epuizare termica la un adult de 40 de ani si atac cerebral generat de insolatie, la o persoana de peste 60 de ani.

Maladiile caldurii

Canicula ii afecteaza in mod special pe virstnici, pe copii, pe bolnavii cronici, persoanele aflate sub medicatie – in special pe aceia care iau tranchilizante sau anticolinergice, supraponderalii si alcoolici care trebuie sa ia masuri de protectie impotriva razelor solare.

Pentru a afla efectele caniculei asupra organismului uman, trebuie cunoscute toate simptomele afectiunilor generate de expunerea unor temperaturi ridicate.

Primele semne ale insolatiei sint roseata excesiva a pielii si durerile zonelor afectate. In cazurile mai severe, pacientul poate avea pielea umflata sau plina de basici, febra sau dureri de cap. In cazul in care pielea este plina de basici, se recomanda unguente, iar daca basicile se sparg este bine sa fie aplicate pansamente sterile uscate. In cazul in care simptomele se agraveaza, este obligatoriu un consult medical.

Persoanele care manifesta epuizare termica transpira abundent, simt o slabiciune generala, au pielea rece si palida si pulsul slab. In unele situatii, aceste simptome pot fi insotite de stari de lesin sau de voma. Pentru inlaturarea efectelor caniculei, pacientul trebuie dus intr-o zona racoroasa si trebuie sa i se aplice comprese reci. Acesta trebuie sa consume multa apa, cu inghitituri mici. In cazul in care varsaturile continua, se solicita interventia medicului.

In cazul in care o persoana acuza spasme dureroase in muschii picioarelor si ai abdomenului, aceasta are crampe generate de caldura. In plus, apare ca simptom si transpiratia abundenta. Se recomanda masajul ferm al muschilor durerosi, apa sorbita in cantitati mici. Daca apar ameteli se recomanda incetarea hidratarii.

Congestia cerebrala generata de conditii termice externe apare atunci cind victima are febra de 39-40 de grade Celsius, pielea uscata si fierbinte, puls rapid si puternic.

Congestia cerebrala este o afectiune foarte grava care necesita obligatoriu interventia medicului. Pacientul trebuie transportat urgent la spital, orice intirziere putind fi fatala. Pina la interventia medicului, pacientul trebuie mutat intr-un loc racoros si se incearca reducerea temperaturii corpului acestuia prin efectuarea de dusuri reci sau comprese cu apa rece. Se instaleaza un ventilator, in cazul in care nu exista aer conditionat. Pacientului nu trebuie sa i se administreze apa sau alte lichide.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS