9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Alergia la soare

Pielea multora dintre noi nu tolereaza razele soarelui, chiar daca ne protejam cu creme si lotiuni. Iritatiile care pot aparea sint cauzate de o multime de motive – de la simple bai de soare, pina la folosirea unor anumite medicamente sau lotiuni.

Eruptia

Este o reactie a pielii provocata de soare. Cind soarele intra in contact cu pielea cauzeaza o schimbare a celulelor acesteia. Corpul reactioneaza, incearca sa opreasca aceste schimbari si de aici apare iritatia. Ea se manifesta prin pete mici, rosii, mai des intilnite la femei decit la barbati, care apar de obicei pe piept. O data instalata eruptia, ea va aparea in fiecare vara.

Modul de tratare

Atunci cind ne expunem la soare trebuie sa folosim o crema cu grad de protectie 25. Cremele care contin titan pot fi si mai folositoare, deoarece blocheaza contacul razelor cu pielea.

Alta metoda este sa ne expunem la soare treptat. Se incepe expunerea cu doar citeva minute pe zi, si astfel pielea va fi mai rezistenta. Daca iritatia este destul de puternica, trebuie consultat medicul.

Medicamentele care produc sensibilitate la soare

O alta forma de alergie se poate manifesta la persoanele care iau anumite medicamente concomitent cu expunerea la soare. Apar pete rosii in zonele care au fost expuse la soare, insotite de mincarimi.

Mai mult de 50 de medicamente duc la o astfel de iritatie. Printre ele se numara si doxacilina, alte antibiotice, medicamentele diureice, precum si cele pentru tensiune.

Pielea poate reactiona in doua moduri in astfel de situatii. In unele cazuri, chimicalele din medicamente combinate cu lumina soarelui pot cauza o reactie alergica, insa, cel mai des, medicamentele reduc rezistenta pielii la razele soarelui.

Simptomele inceteaza daca se renunta la medicamentul folosit, iar pentru cazurile mai grave, trebuie consultat neapararat medicul.

Alergiile la anumite produse

Aceasta reactie este mai rar intilnita. Apare atunci cind anumite parti ale corpului intra in contact cu unele produse pentru igiena si sint apoi expuse la soare.

Pielea devine rosie si apare senzatia de mincarime pe zonele care au intrat in contact cu substanta respectiva, precum sapunul, parfumul sau alte produse de igiena si apoi au fost expuse la soare. In unele cazuri pot aparea si basici.

Modul de tratare

Trebuie sa nu se mai stea la soare pentru o perioada de timp, sa se spele zonele afectatate si apoi sa se aplice o lotiune calmanta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS