21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDin cauza caldurii, bolnavii rezista cu greu in spitale

Din cauza caldurii, bolnavii rezista cu greu in spitale

La 40 de grade, cit arata termometrele in aceste zile, chiar si asfaltul se topeste. Randamentul de lucru al oamenilor scade la minim. Toata lumea cauta cu disperare o umbra, pentru a se refugia de arsita. Magazinele in care se vinde apa minerala si fintinile publice sint luate cu asalt. Bolnavii din spitale incearca toate solutiile posibile pentru a se racori, de la ventilatoare electrice la pungi cu gheata.

Si medicii de la Serviciul de Ambulanta Mehedinti sint afectati de canicula. Daca afara se inregistreaza 38 de grade, in masini, temperatura urca pina la 50 de grade Celsius. „Pentru ca nu ne permitem sa cumparam apa minerala pentru angajati, trimitem un sofer care aduce apa rece de izvor in citeva bidoane si astfel reusim sa mai scapam de caldura aceasta sufocanta“, a spus medicul Aurelia Veropaieff, directoarea Serviciului Judetean de Ambulanta Mehedinti.

La Spitalul Judetean, bolnavii cauta racoarea parcului din fata institutiei medicale, in timp ce rudele le-au adus de acasa cearsafuri, pentru a-si schimba cit mai des lenjeria. „Nu mai putem de cald, ne sufocam. Seara, ca sa putem dormi, mai luam o pastila de somn si adormim. Nici daca lasam geamul deschis nu se simte, pentru ca nu adie vintul. Iesim afara si stam pe iarba, ca altfel cine stie ce mai patim. Mai rau e de cei care sufera cu inima, ca nu prea rezista la temperaturi ridicate“, a spus Marin Tudorache, de 54 de ani. Pentru cei care stau la etajele superioare, situatia e si mai grea. „Am crezut ca mor azi noapte, nu mai puteam. In fiecare ora, mergeam sa ma spal si incercam sa ma racoresc, veneam in salon, dar degeaba. La etajul patru, bate soarele pina seara si nici macar noaptea nu se racoreste“, a spus Marcela Buzarin, de 62 de ani, din Batoti.

Medicii si pacientii cumpara apa minerala cu bani din buzunarul propriu

La maternitatea din Drobeta Turnu Severin, cele 55 de bolnave suporta cu greu temperaturile ridicate. Potrivit dr. Damaschin Barbul, directorul maternitatii, ar fi nevoie de aparate de aer conditionat, pentru ca tinerele mamici si copiii acestora sa aiba un climat optim. La Spitalele din Baia de Arama si Vinju Mare, situatia este similara, atit medicii, cit si pacientii fiind nevoiti sa-si cumpere apa minerala, pentru a rezista in zilele caniculare.

Potrivit doctorului Nicolae Cozaru, seful Policlinicii de cardiologie de la Spitalul Municipal Orsova, in prezent sint internati aici 80 de bolnavi, la cele 150 de paturi existente: „Nu avem aer conditionat, desi ar fi mult mai bine. Mai greu este in cazul sectiilor de chirurgie si ginecologie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS