22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024

Leptospiroza

Este o maladie cauzata de o bacterie din genul Leptospira care afecteaza atit oamenii, cit si animalele. Simptomele leptospirozei includ febra mare, dureri de cap severe, frisoane, dureri musculare, voma, galbinare, dureri abdominale, diaree si eruptii.

Lasata netratata, boala poate conduce la afectiuni ale rinichilor, meningita, disfunctii ale ficatului si dificultati de respiratie, iar in cazurile grave, ducind pina la decesul pacientului. Multe dintre simptomele leptospirozei sint specifice si altor boli.

Din aceasta cauza, maladia se confirma prin testarea in laborator a unei probe de singe sau de urina.

Boala poate fi contractata ca urmare a expunerii la apa contaminata cu urina unor animale infectate. Multe specii de animale (vite, porci, cai, ciini, rozatoare, chiar si animale salbatice) sint purtatoare ale bacteriei. Uneori se imbolnavesc, dar alteori acestea nu inregistreaza nici un simptom.

Transmiterea are loc prin ingurgitarea apei sau mincarii contaminate sau prin contactul apei infestate cu mucoasele ochilor si nasului sau cu leziuni la suprafata pielii. Nu s-au inregistrat cazuri de transmitere a bolii de la un om la altul.

Intre contaminare si declansarea bolii pot trece intre doua zile si patru saptamini, maladia debutind de obicei brutal cu febra si alte simptome.

Leptospiroza, ca boala, are doua faze: dupa prima faza in care apar simptome de febra, frisoane, dureri de cap si dureri musculare, voma sau diaree, pacientul poate parea vindecat. In faza a doua apar disfunctii grave cum ar fi colapsul rinichilor si ficatului si meningita. Aceasta faza se mai numeste boala lui Weil.

Boala se manifesta de la citeva zile pina la trei saptamini si mai mult. Fara tratament, vindecarea poate surveni de abia in citeva luni.

Leptospiroza se trateaza cu antibiotice, cum ar fi doxiciclina sau penicilina, care trebuie administrate in faza incipienta a bolii.

Administrarea intravenoasa a antibioticelor poate fi necesara in cazul persoanelor cu simptome severe. Riscul imbolnavirii poate fi diminuat substantial prin evitarea scaldatului in ape ce pot fi infestate cu urina animala contaminata. Se recomanda portul unor haine protectoare si a incaltamintei pentru cei ce desfasoara activitati in zone ce pot fi infestate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS