22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCombaterea exploatarii minorilor romani ramine o sintagma

Combaterea exploatarii minorilor romani ramine o sintagma

Sute de copii romani sint exploatati prin munca fara ca aceia care ii folosesc sa fie penalizati, combaterea muncii la negru a minorilor raminind doar o sintagma, au declarat ieri reprezentantii Fundatiei „Salvati Copiii“. „Exploatarea copiilor prin munca este un fenomen care a luat amploare in ultimii ani si care a dus la degradarea sociala a sute de copii, dar legislatia nu prevede inca pedepse exprese pentru cei care folosesc munca minorilor“, a declarat, intr-o conferinta de presa, Rodica Moise, membru al fundatiei si coordonator al Biroului International al Muncii pentru Romania.

Reprezentantii fundatiei au prezentat o strategie de eliminare progresiva a muncii copiilor. Totodata, fundatia a elaborat un ghid privind combaterea si prevenirea exploatarii copiilor prin munca, scoaterea acestora din mediile nefavorabile si supravegherea zonelor si a locurilor unde minorii pot fi folositi ca mina de lucru. „Detinem o evidenta a locurilor unde copiii presteaza diferite munci la negru. Avem in atentie si cazuri in care copiii sint supusi, chiar in sinul familiei, diferitelor agresiuni, precum exploatarea fizica si de alta natura. Insa nu putem interveni – mai ales in sinul familiilor – decit in cazuri extreme, pentru ca nu exista legislatie clara privind acest segment“, a afirmat reprezentantul fundatiei.

Potrivit reprezentantilor fundatiei, evaluarea facuta in Bucuresti privind copiii strazii care muncesc ofera „o imagine detaliata asupra dimensiunilor acestui fenomen, a cauzelor si formelor cele mai grave privind munca copilului“. Din studiile realizate pina acum reise ca, in Romania, exploatarea copiilor prin munca „nu este un fenomen“, insa este prezenta si tinde sa ia amploare. Copiii strazii isi incep munca chiar de la virsta de un an, fiind scosi pe strada, pe ger sau canicula, intre opt si zece ore zilnic pentru a cersi. Media de virsta a copiilor exploatati prin munca este de 13 ani. Ei presteaza munci din cele mai diverse: cersit, descarcat marfa prin depozite, servirea meselor festive la nunti sau la botezuri, mai ales noaptea.

Specialistii fundatiei apreciaza ca aproape 70 la suta dintre copiii investigati presteaza mai multe tipuri de munci. Studiul mai arata ca, in prezent, 68 la suta dintre copiii strazii exploatati prin munca sint baieti si 32 de procente fete – proportie foarte mare in Romania, in raport cu alte tari. Specialistii sustin ca viitorul acestor copii este extrem de limitat, tot mai multi dintre cei care au depasit virsta de 14 ani fiind analfabeti, integrarea lor sociala fiind practic nula. Munca in strada il priveaza pe copil de educatie, acesta fiind supus in schimb abuzurilor – de la injuraturile trecatorilor si pina la agresiuni fizice si sexuale din partea celor mai mari. Mai mult, copiii strazii sint privati de orice protectie sociala: ei nu pot fi internati in spitale atunci cind sint bolnavi si nu au trimiteri de la medic din cauza lipsei domiciliului.

Reprezentantii fundatiei considera ca minorii ajung sa munceasca, mai ales din cauza saraciei familiei din care fac parte, dar si a lipsei de educatie a parintilor. „Principala cauza o reprezinta insa lipsa serviciilor si a cadrului legal de sanctionare a celor care se folosesc copii pentru munca. Pina la urma, folosirea copiilor in munca este un abuz pe care adultii insa il tolereaza“, a precizat Gabriela Alexandrescu, directorul fundatiei.

Potrivit actualei legislatii, Inspectia de Munca poate sanctiona cu amenda angajatorul surprins ca s-a folosit de munca minorilor. In schimb, parintii – in special cei din mediul rural si romii – care isi folosesc copiii la diferite activitati gospodaresti in detrimentul educatiei nu pot fi sanctionati. „Multi dintre parinti isi obliga copiii sa contribuie la cheltuielile de intretinere a familiei, obligindu-i sa munceasca in detrimentul educatiei. De multe ori muncile la care sint supusi, mai ales cele fizice, dauneaza dezvoltarii copiilor. Cu toate acestea, parintii nu sint sanctionati pentru rele tratamente aplicate minorului, legea fiind destul de ambigua si la acest capitol, singurul care ii protejeaza de fapt pe copii“, a mai spus presedintele organizatiei „Salvati Copiii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS