21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProteste sindicale in Piata Revolutiei din Bucuresti

Proteste sindicale in Piata Revolutiei din Bucuresti

Mii de sindicalisti din cadrul confederatiilor sindicale Cartel Alfa si BNS s-au adunat ieri in Piata Revolutiei din Bucuresti, pentru a sustine solutionarea revendicarilor sindicale, pe care liderii lor le-au negociat cu reprezentantii guvernului. Reprezentantii celor doua confederatii si cei ai Primariei Capitalei, Politiei si Jandarmeriei au incheiat un acord scris privind modul in care se vor derula protestele din aceasta saptamina. Reprezentantii fortelor de ordine au cerut sindicalistilor ca, in cele trei zile aprobate pentru manifestatie, sa organizeze numai cite un singur mars si cite un singur miting zilnic, cu durata de cel mult trei ore. Potrivit acordului mentionat, la manifestatii ar trebui sa participe circa 15.000 de persoane din Bucuresti si provincie, din rindul carora sindicalistii sa desemneze aproximativ 150 de oameni de ordine. Coloanele de manifestanti ar trebui sa plece, potrivit acordului cu primaria, de la uzinele Apaca si Electromagnetica. In ultima zi de protest, ar urma sa plece o alta coloana de circa 1500 persoane de la SC Faur SA spre Piata Revolutiei. Ministrul muncii aprecia ca intelegerea va fi pusa in aplicare de guvern doar daca sindicatele isi vor duce la indeplinire obligatiile care rezulta din conventie, respectiv de sustinere a masurilor de reforma. In timpul negocierilor au fost trecute in revista toate problemele sociale, economice si fiscale, cele doua parti fiind de acord, in principiu, cu privire la solutiile care trebuie aplicate pentru rezolvarea acestora. Sindicatele au convenit cu partea guvernamentala ca, din nivelul minim de cinci la suta, ponderea reducerilor sa fie regasita la nivelul salariatului. „Legat de reducerea impozitului pe venit, am cazut de acord ca aceasta sa se intimple pe la jumatatea lui 2003, in sensul reducerii cu cel putin doua puncte procentuale a cotei de 18%, practicata acum. In privinta cotei maximale, de 40%, discutiile vor continua“, a spus ministrul finantelor, Mihai Tanasescu.

Liderii celor doua confederatii sindicale, BNS si Cartel Alfa au semnat ieri protocolul rezultat in urma negocierilor cu Ministerul Muncii, insa au decis continuarea protestelor pina la ratificarea lui de catre premierul Adrian Nastase. Bogdan Hossu, presesdintele „Cartelului Alfa“, a declarat ca, prin acest acord, salariatii au obtinut o crestere reala a salariilor medii cu aproape 40% incepind de anul viitor, plus masuri de protectie sociala. Liderii sindicali sustin ca acest acord intre guvern si sindicate „nu reprezinta un pact social ci este rezultatul unor negocieri“. Ministrul muncii, Marian Sirbu, a precizat ca acordul va fi semnat curind si de premier si ca partea guvernamentala aprecia ca prevederile conventiei cu BNS si Cartel Alfa nu difera cu mult de programul de guvernare. Aceeasi apreciere era facuta de guvernanti si cu privire la pactul social tripartit, in momentul incheierii lui.

Participantii la miting au inceput, in jurul orei 16.00, sa paraseasca Piata Victoriei, dind semne de oboseala, la patru ore de la inceperea manifestatiei. Liderii sindicali au faut apel la mobilizare in rindul manifestantilor, amintindu-le acestora ca ieri a fost doar prima zi de protest. „Fiti pregatiti, acesta este doar inceputul“, au strigat vorbitorii, in timp ce un sfert din manifestanti paraseau Piata Victoriei. Circulatia rutiera a fost blocata partial in Piata Victoriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS