10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul justitiei dezaproba initiativa procurorilor privind expertiza psihologica in cazul Panait

Ministrul justitiei dezaproba initiativa procurorilor privind expertiza psihologica in cazul Panait

Ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, dezaproba initiativa procurorilor de a cere o expertiza psihologica post-mortem in cazul magistratului Cristian Panait, pe care il caracterizeaza drept un profesionist, un om cinstit si corect.

„Eu inca de la inceput – si colegii mei din Parchet sa nu se supere, imi cunosc pozitia – am fost de parere ca a porni pe pista demonstrarii unor probleme de ordin psihic la Panait nu este cea mai buna solutie“, a declarat joi seara ministrul justitiei, intr-o emisiune difuzata de postul de televiziune Antena 1. Rodica Stanoiu a precizat ca il cunostea foarte bine pe Cristian Panait.

„Panait era un om foarte bun, un profesionist, un om cinstit, un om corect, era doctorandul meu. Era un om cu foarte multe calitati si in care ne pusesem foarte multe sperante, in profesia si in cariera lui“. „A specula moartea lui Panait si a face tot felul de speculatii si a profita de moartea lui, mi se pare incalificabil“, a incheiat ministrul justitiei. In urma solicitarii formulate de procurori, cu aproximativ doua saptamini in urma, in cazul Cristian Panait, medicii legisti au cerut anchetatorilor date privind antecedente sociale ale sinucigasului, retete, diagnosticari medicale si orice alt act care ar putea elucida starea psihica a magistratului inainte de actul sau final. Panait s-a sinucis pe 10 aprilie anul acesta, aruncindu-se de la ultimul etaj al cladirii in care locuia.

Parchetul CSJ a declansat o ancheta, anuntind ulterior ca a cerut medicilor legisti o analiza psihopatologica referitoare la Panait inainte de a emite o concluzie finala in acest caz. Procurorul general al Romaniei, Tanase Joita, a incercat, cu peste o saptamina in urma, sa argumenteze acest demers, sustinind ca, in cazuri de suicid, se pot solicita Institutului Medico-Legal analize psihopatologice, pe care aceasta institutie le efectueaza in mod curent. Totodata, procurorul Ilie Piciorus – fostul sef al lui Cristian Panait – a sustinut ca a constatat la acesta, in ultimele saptamini de viata, un comportament anormal. „Vorbea fara sens si folosea cuvinte fara final. Familia sa mi-a spus ca a constatat acelasi lucru si i-am intrebat pe membrii familiei daca sint de acord sa consulte un medic. Nu puteam sa-l internez eu cu forta“, a afirmat Piciorus. Solicitarea unei expertize psihiatrice post-mortem in cazul lui Panait a declansat reactii in presa si in rindul specialistilor in drept, care au considerat demersul o premiera in materie penala.

Expertiza post-mortem este solicitata in procesele civile in care se pune in discutie discernamintul unei persoane care a lasat un testament sau care a incheiat un act contestat in instanta de rude sau de alte persoane. Presa a atras atentia asupra consecintelor juridice pe care le poate avea un eventual diagnostic negativ cu privire la procurorul Cristian Panait.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS