13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrei decenii de cind oamenii au infruntat natura si au construit Sistemul hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier I

Trei decenii de cind oamenii au infruntat natura si au construit Sistemul hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier I

„Inaintea noastra, pe luciul plumburiu al apei, se iveste-n curmezis mai intii o dunga, o coama galbuie si creata. Dunarea incepe sa vijiie minioasa-e un zbucium si un clocot de valuri, dintr-un mal in altul. Aici, sub volbura asta de valuri, e incheietura Balcanilor cu Carpatii“
Alexandru Vlahuta – „Romania Pitoreasca“

20.500 de metri de foraje, 1.380 de metri de galerii, o galerie sub fluviul Dunarea de 104 metri, cercetari geotehnice, analize petrografice, mii de ore de munca, 10.000 de muncitori, fabrici de beton, mutarea orasului Orsova, si nu numai au fost necesare pentru inaugurarea, la 16 mai 1972, a Sistemului hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier. La trei decenii, presedintele Romaniei, Ion Iliescu, si cel al Iugoslaviei, Voislav Kostunica, vor semna in cartea de onoare a hidrocentralei.

La inceputul anilor ’50, nici nu se putea vorbi de realizarea unei amenajari hidroenergetice pe Dunare, la Portile de Fier, cu iugoslavii, din cauza conflictului intre Tito si Moscova, dupa impartirea Europei intre marile puteri ale lumii, din februarie 1945, de la Ialta. Romania a fost atrasa in acest conflict, impotriva Iugoslaviei si a tendintelor ei de independenta.

Lucrurile s-au ameliorat abia dupa 1956, cind Tito a facut o vizita la Moscova, oprindu-se citeva zile si la Bucuresti. Atunci s-a vorbit si de posibilitatea realizarii in comun a unui mare Sistem Hidroenergetic si de Navigatie (SHEN) la Portile de Fier.

Organizarea santierului

Cind specialistii romani si iugoslavi au fost gata cu toate elementele de principiu privind realizarea SHEN Portile de Fier, in 1963, cele doua guverne, roman si iugoslav, au emis actele normative de aprobare a investitiei. In sectorul de frontiera dintre Romania si Iugoslavia, Dunarea traverseaza defileul Portile de Fier, lung de 107 kilometri.

Pe aceasta portiune, Dunarea dispune de un potential hidroelectric exceptional, rezultat al unor debite bogate. Lucrarile de inceput ale Hidrocentralei Portile de Fier I au fost preluate de ing. Gheorghe Salageanu, alti ingineri fiind solicitati sa se prezinte la viitorul santier.

Primii sositi au fost cazati in trei corturi la Gura Vaii si in doua apartamente din Turnu Severin. Dupa instalare, echipele de muncitori au ridicat primele baraci din organizarea de santier. Pe linga locurile de cazare s-a realizat intreaga gama de constructii, unele definitive, iar altele provizorii, pentru birouri, cantine, magazine, puncte sanitare, sedii. Inaugurarea santierului s-a facut in septembrie 1964, in prezenta celor doi sefi de state riverane, Gheorghe Gheorghiu Dej si Iosif Broz Tito.

La 12 august 1969, ora 18.00, Dunarea a fost inchisa intre Romania si Iugoslavia

Cinci ani mai tirziu, la inceputul anului 1969, a fost momentul primelor bilanturi ale lucrarilor la Hidrocentrala Portile de Fier I.

Daca de la inceputul lucrarilor din 1964 si pina la acea data fiecare parte, cea romana si cea iugoslava, a lucrat independent, pregatirea pentru devierea apelor Dunarii a trebuit sa fie facuta impreuna. Aceasta actiune a inceput la 4 august 1969, dinspre malul iugoslav spre cel romanesc, prin metoda pionier.

Pina in anul amenajarii au lucrat iugoslavii si apoi romanii, cu utilaje proprii. Inchiderea Dunarii s-a terminat pe data de 12 august 1969, la ora 18.00. Anul 1969 a marcat si un tragic accident in care si-au pierdut viata sase persoane. La 17 iunie, remorcherul Filiasi, care transporta cu slepul materiale spre platforma plutitoare autoridicatoare, ce servea la constructia podului fix destinat lucrarilor de inchidere a Dunarii, s-a scufundat. Primele cercetari au stabilit ca slepul s-a lovit de ultima travee a podului fix, iar remorcherul, din cauza curentilor din zona, s-a rasturnat.

Orsova a fost stramutata, pentru a face loc barajului

In semestrul II al anului 1970 au putut fi puse in functiune cite doua turbine pe fiecare mal, Hidrocentrala Portile de Fier I fiind data partial in functiune, la numai sase ani si jumatate de cind primul constructor a pus piciorul in santier. Lucrarile se apropiau cu pasi repezi de final.

Ultimele patru hidroagregate au fost puse in functiune in anul 1971. Epopeea Portilor de Fier a inclus si Orsova in capitolele sale. Un oras intreg, cu case si strazi, cu instalatii portuare si cu intreprinderi, cu 10.000 de locuitori, si-a schimbat asezarea, mutindu-se citiva kilometri mai sus. Tesatoria Cazanele, Intreprinderea de Reparatii Fluviale si Intreprinderea Miniera nu si-au incetat aproape nici un moment activitatea, pe tot parcursul stramutarii. Nimic nu a fost mai dureros pentru cei care au lucrat in santierul Portile de Fier, decit despartirea de propria lor lucrare.

Zece mii de muncitori stateau in fata turbinelor si le priveau cu durerea ca trebuia sa se desparta de locurile pe care le-au insufletit timp de sase ani. Lasau pe malul Dunarii casele lor si plecau spre alte case, sa le impodobeasca si sa le umple de „suflet de constructor“. La inaugurarea obiectivului, din 16 mai 1972, festivitatile de pe malul romanesc au fost organizate in aval de obiectiv. Seful statului roman, Nicolae Ceausescu, si omologul sau iugoslav, Iosif Broz Tito, au dezvelit placa comemorativa pe care este incrustata, in memoria timpului, data inaugurarii oficiale.

Astazi, implinirea a trei decenii de la inaugurarea Sistemului hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier va fi marcata oficial de intilnirea dintre presedintele Romaniei, Ion Iliescu, si Voislav Kostunica, presedintele Iugoslaviei. Cei doi sefi de stat vor semna in cartea de onoare a hidrocentralei si vor face impreuna o croaziera pe Dunare.

Cu aceasta ocazie, presedintele Ion Iliescu va decerna diplome si medalii inginerilor si specialistilor din hidroenergetica romaneasca. Sistemul hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier I este in prezent in retehnologizare, lucrarile urmind sa fie finalizate in anul 2005, cind puterea instalata va creste de la 175 MW la 195 MW, pentru fiecare din cele sase grupuri instalate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS