7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEvacuarea chiriasilor - abuz sau drept legal?

Evacuarea chiriasilor – abuz sau drept legal?

Ana Bobolocu locuieste cu chirie in imobilul din str. Ecaterina Teodoroiu nr. 63, impreuna cu cei trei copii minori. De sapte ani este vaduva si singurul venit al familiei este alocatia copiilor, femeia neavind nici un loc de munca. Din acesti bani si din pensia dupa sot, Ana a reusit sa-si tina copiii la scoala si sa acopere cheltuielile zilnice, inclusiv chiria pentru cele doua camere din imobilul amintit. De doi ani insa, familia Bobolocu se teme ca-si va pierde acoperisul de deasupra capului. Contractul de inchiriere, conform caruia ar mai avea de stat inca un an in str. Ecaterina Teodoroiu, se pare ca nu mai are nici o valoare, iar Ana si copiii sint amenintati sa ajunga in strada.

Din contract in contract, pina in strada

Familia Bobolocu ocupa doua camere in str. Ecaterina Teodoroiu nr. 63, din anul 1992, cind a incheiat un contract cu RAADPFL, in patrimoniul careia se afla imobilul la acea vreme. Intrucit actele au fost intocmite pe numele sotului, dupa decesul acestuia, Ana a reinnoit contractul, in 1996. In luna ianuarie 1999, casa a fost revendicata de fostul proprietar, Cristian Firescu, care, prin hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila, a redevenit proprietarul de drept. La scurt timp, acesta a incheiat un contract de vinzare-cumparare cu Fota Marghiloman fara insa sa reinnoiasca actele de inchiriere cu familia Bobolocu.

Conform Ordonantei Guvernamentale din aprilie 1999, privind protectia chiriasilor, pe 1 septembrie 1999, Ana Bobolocu a prelungit contractul cu RAADPFL pentru urmatorii cinci ani, casa aflindu-se inca in patrimoniul regiei. Intrarea in posesie de catre proprietar s-a hotarit in instanta abia in noiembrie 1999. Proprietarul nu a facut nici un demers pentru a anunta regia ca imobilul ii apartine, nici nu a reinnoit contractul de inchiriere cu locatarii. Au cazut la mica intelegere, iar lucrurile s-au desfasurat oarecum normal, pina in februarie 2002, cind proprietarii Fota Marghiloman si Ana au inceput sa-i someze pe chiriasi sa evacueze casa, recurgind la amenintari. In luna aprilie, au intrat abuziv in incinta casei, aducind cu ei si muncitori care sa inceapa lucrarile de renovare. Ana si copiii sai au fost martori la spargerea peretilor din casa pe care o credeau, inca, a lor. Fara sa prezinte o hotarire judecatoreasca de evacuare, proprietarii si-au exercitat dreptul de a dispune de imobil. In prezent, familia Bobolocu se afla in situatia disperata de a iesi in strada, nestiind daca proprietarul are sau nu dreptate, daca actul de inchiriere cu RAADPFL mai este valabil, daca o sa-i puna cineva la dispozitie alta locuinta.

Chemate la fata locului, fortele de ordine din cadrul IJP Dolj au declarat ca problema in cauza nu le priveste decit in masura in care ordinea publica este pusa in pericol, iar in cazul in care se dovedeste acest lucru, reclamantul Fota Marghiloman va fi sanctionat contraventional, potrivit legii. RAADPFL, la rindul sau, nu-si asuma nici o raspundere. Contactat telefonic, directorul regiei, ing. Ilie Badescu, a declarat ca la 1 septembrie 1999, data la care s-a reinnoit contractul de inchiriere conform Ordinului Guvernului nr. 40, imobilul din str. Ecaterina Teodoroiu nr. 63 se afla inca in patrimoniul RAADPFL. Proprietarul casei a intrat in posesia ei abia dupa doua luni. Cum in intervalul ianuarie ’99 (proprietarul si-a recistigat casa) si noiembrie ’99 (a intrat in posesia ei), regia nu a fost anuntata de aceste demersuri, contractul de inchiriere din septembrie este legal si valabil.

De la intrarea in posesie si pina in prezent, Ana Bobolocu nu a mai semnat nici un act de inchiriere, desi i-a inaintat proprietarului mai multe cereri. Dar nici chirie nu a mai platit, intelegindu-se cu Fota Marghiloman asupra altor mijloace de plata prin care sa-si pastreze camerele pina la implinirea termenului de cinci ani, prevazut de contractul din 1999. Cum nu a primit nici o hotarire judecatoreasca de evacuare, familia Bobolocu nu si-a mai pus problema daca ocupa in conformitate cu legea cele doua camere.

Evenimentele recente i-au pus insa in dificultate. Cu noii proprietari nu se mai inteleg, deci instanta ramine singura solutie. RAADPFL nu isi asuma nici o responsabilitate, nici aceea de a le asigura o alta locuinta chiriasilor, in cazul in care vor iesi in strada. Oricum, doar printr-o hotarire judecatoreasca se poate ajunge aici. Vina pentru aceasta situatie, declara regia, o poarta doar primul proprietar, Firescu, care, dupa revendicarea casei, ar fi trebuit fie sa incheie alt contract de inchiriere, fie sa-i evacueze prin instanta judecatoreasca. Asa cum stau lucrurile, familia Bobolocu este nevoita sa-si caute alta locuinta. A inaintat cerere la primarie, caci familia Fota nu pare sa fie responsabila de acest lucru. Iar amenintarile din ultimele saptamini si chiar actele de violenta i-au speriat destul incit sa-si doreasca gasirea unei solutii in cit mai scurt timp. Insa, pina la decizia instantei, Ana si cei trei copii traiesc in fiecare zi, cu teama in suflet, pe str. Ecaterina Teodoroiu, nr. 63.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS