20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Stiri diverse

Un nou medicament pentru bolnavii de artroza si de poliartrita reumatoida

Pacientii care sufera de boli artrozice si poliartrite reumatoide pot folosi acum Celebrex, un antiiflamator de ultima ora pentru a se trata. Acesta a fost lansat saptamina trecuta si in Craiova, in cadrul simpozionului stiintific „Celebrex – o revolutie in terapia bolii artrozice si a poliartritei reumatoide“, moderat de prof. dr. Paulina Ciurea de la Clinica Medicala I, Spitalul Judetean. Medicamentul este considerat de catre specialisti o adevarata revolutie in tratarea bolilor respective deoarece administrarea sa nu produce efecte nedorite la nivel gastro-intestinal sau al sistemului circulator. Artroza si poliartrita reumatoida sint cele mai frecvente boli articulare, artroza fiind in plus principala cauza a interventiilor chirurgicale de protezare a articulatiilor.Incidenta artrozei o situeaza pe locul patru in rindul celor mai debilitante boli la femei si pe locul opt la barbati.

Mustarul, castravetii murati si usturoiul va readuc pofta de mincare

In majoritatea cazurilor, lipsa poftei de mincare apare ori fiindca mincam prea repede si neregulat, ori din pricina consumului exagerat de dulciuri. O alta cauza ar putea fi pe fond psihic, deoarece stresul, tensiunea nervoasa si grijile apasatoare pot duce la lispa poftei de mincare. Pentru cei care nu au pofta de mincare si se simt slabiti, specialistii in medicina naturista recomanda consumul de usturoi (un catel, dat pe razatoare si amestecat in mincare), de castraveti murati (un remediu vechi si sigur) si de mustar. Acesta din urma este recunoscut ca un activator al sucurilor digestive si stimulator al poftei de mincare. El trebuie insa consumat intre mese, niciodata pe stomacul gol, fiindca poate fi iritant.

Cursuri de formare pentru 75 de mediatori sanitari romi

Organizatia Romani CRISS a lansat saptamina trecuta proiectul de formare a mediatorilor sanitari pentru comunitatile de romi. Proiectul vizeaza institutionalizarea ocupatiei de mediator sanitar si pregatirea a 75 de persoane pentru practicarea acestei meserii. In acest sens, vor fi organizate, in trei sesiuni – mai, iunie si iulie – cursuri de formare in cadrul Directiilor de Sanatate Publica. Pentru fiecare sesiune de instruire vor fi selectate 25 de persoane. Candidatii trebuie sa apartina comunitatii locale de romi, sa fie, de preferinta mame si recunoscute de autoritatile locale, sa aiba studii medii si virsta cuprinsa intre 22 si 35 de ani. Formularele de inscriere pot fi transmise la sediul organizatiei Romani CRISS, pina la 30 aprilie. In luna septembrie, in baza Strategiei de imbunatatire a situatiei romilor, Romani CRISS a semnat un acord de parteneriat cu Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF) si cu OSCE. In urma acestui protocol, MSF a elaborat un proiect care prevede plata de la bugetul de stat a unui numar limitat de mediatori sanitari.

Salariatii din sistemul sanitar ar putea primi tichete de masa

Salariatii din sistemul sanitar, afiliati la Federatia Sindicala SANITAS, vor primi, inaintea sarbatorilor de Paste, cel de-al treisprezecelea salariu, aferent anului 2001. „Am incheiat un protocol cu Ministerul Sanatatii si cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care ne-au promis ca vor fi alocate la fondul de salarii 500 miliarde de lei din sumele aferente trimestrelor III si IV de anul trecut. Din acesti bani vom plati al treisprezecelea salariu integral, inainte de Paste“, a spus Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia. „In ceea ce priveste tichetele de masa, speram sa le putem obtine si pe acestea incepind 1 mai“, a mai spus liderul sindical. O alta prevedere a protocolului este ca in sistemul sanitar sa nu mai fie facute disponibilizari, iar salariile si sporurile sa fie achitate integral si la timp.

Usturoiul – „penicilina“ ruseasca

Cele mai multe persoane care sint afectate de raceala in aceasta perioada a anului se confrunta cu simptome precum tuse, dureri de cap si de git, dureri ale membrelor, frisoane si o stare generala proasta. Atit specialistii in medicina naturista, cit si medicii, recomanda aplicarea tratamentelor traditionale si evitarea medicatiei antibiotice. Unul dintre leacurile in care rusii cred orbeste impotriva racelii este usturoiul. Si pe buna dreptate, pentru ca efectul lui antibacterian a fost confirmat in timp de oamenii de stiinta. Iata o reteta: se curata de coaja cinci catei de ursturoi, se zdrobesc, fiind amestecati cu cinci lingurite de zahar. Deasupra, se toarna putina apa si se dau in clocot la foc mic. Din zeama strecurata bine se ia cite o lingurita, de trei-patru ori pe zi.

Un nou medicament pentru hipertensivi – Leridip

Hipertensivii beneficiaza, incepind din aceasta luna, de un nou medicament care sa le micsoreze tensiunea – Leridip. Acesta este produs de compania Berlin-Chemie Menarini si poate fi regasit pe lista medicamentelor compensate, aprobata de Ministerul Sanatatii. „Leridip este un antihipertensiv de ultima generatie, folosit cu succes in tratarea bolilor cardiovasculare. Nu are efecte adverse, fiind foarte bine tolerat de organismul bolnavilor si neinfluentindu-le viata in nici un fel“, a spus Antonio Silva, directorul medical al companiei Menarini. Medicamentul poate fi cumparat din farmaciile romanesti cu 600.000 de lei (pret integral) sau cu 210.000 lei (pret compensat).

Studiu privind starea de sanatate a romilor la nivel national

Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate efectueaza, incepind cu 18 aprilie, un studiu privind situatia sanatatii romilor din Romania. Studiul urmareste sa evidentieze starea de sanatate a adultilor si copiilor romi si totodata sa stabileasca o strategie de imbunatatire a acesteia. Esantionul cercetarii este de 1.500 de subiecti din toata tara, care vor raspunde, in perioada 18-25 aprilie, la intrebarile cuprinse intr-un chestionar. „Sinteti inregistrati pe lista unui medic de familie?“ si „Stiti ce se poate face pentru a nu mai avea copii si pentru a evita sarcinile nedorite?“, sint doar citeva intrebari din chestionar. De asemenea, subiectilor li se cere sa-si evalueze starea de sanatate. Realizatorii studiului estimeaza ca rezultatele vor fi publicate in luna octombrie a acestui an.

Un singur test iti poate salva viata!

Toate femeile ar trebui sa isi faca analizele ginecologice si testul Babes-Papanicolau (pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin) cel putin o data pe an, afirma medici ginecologi. Pentru ca majoritatea femeilor predispuse la asemenea afectiuni fac parte din familii nevoiase si nu isi permit un control medical amanuntit, cabinetele de planificare familiala din reteaua SECS au stabilit un pret modic pentru aceste analize. Un test costa 50.000 de lei, iar un control total al aparatului genital feminin inca 150.000 de lei. In clinicile particulare, femeile ar trebui sa plateasca cel putin dublu pentru acelasi tip de analize.

TBC-ul face ravagii in Valea Jiului

In Valea Jiului saracia incepe sa aiba efecte nebanuite, dar extrem de grave.

Medicii avertizeaza ca a crescut alarmant numarul cazurilor de TBC, de vina fiind alimentatia necorespunzatoare si saracia. Daca in anul 1992 au fost inregistrate 45 de cazuri de bolnavi de TBC, anul trecut numarul acestora a sarit la 115. De asemenea, numai in primul trimestru din acest an au fost inregistrate 36 de cazuri noi. Cel mai grav este ca, dintre ultimele cazuri, 11 reprezinta copii in virsta de pina la 14 ani. Medicii pneumologi spun ca nou-nascutii nu mai pot fi vaccinati anti-TBC, deoarece lipseste cu desavirsire vaccinul BCG. Pina anul trecut, acest vaccin era primit de la Deva, dar in anul 2002 nu a mai fost livrata nici macar o fiola.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS